«Με ενδιαφέρει η υστεροφημία μου»: Τι είχε πει ο Μανούσος Μανουσάκης στην «Π» από την Πάτρα το 2015
Στην Πάτρα είχε βρεθεί στο παρελθόν με διάφορες ευκαιρίες και μάλιστα το 2015 αφορμή στάθηκε η παρουσίαση της ταινίας του «Ουζερί Τσιτσάνης».
Ο Μανούσος Μανουσάκης, εμβληματικός σκηνοθέτης των μεγάλων τηλεοπτικών σειρών και σημαντικών κινηματογραφικών ταινιών, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 74 ετών.
Στην Πάτρα είχε βρεθεί στο παρελθόν με διάφορες ευκαιρίες και μάλιστα το 2015 αφορμή στάθηκε η παρουσίαση της ταινίας του «Ουζερί Τσιτσάνης».
Ο σπουδαίος σκηνοθέτης είχε μιλήσει στην εφημερίδα «Πελοπόννησος» και σήμερα μεταφέρουμε κάποιες από τις σκέψεις που είχε διατυπώσει στο μικρόφωνο της εφημερίδας μας:
ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΟΥ
«Δεν είχα χρόνο να ασχοληθώ όσο θα ήθελα με τα παιδιά μου και αυτό είναι κάτι για το οποίο μετανιώνω. Ομως, ευτυχώς, στα παιδιά μου δεν έμειναν τραύματα στην ψυχή τους. Μάλιστα μπορώ να πω ότι με τον γιο μου Μανώλη, επειδή είμαστε συνεργάτες, αναπληρώνουμε όσα χάσαμε στο παρελθόν. Συνθέτει τη μουσική σε σειρές μου και αυτό είναι κάτι πολύ δημιουργικό και απολαυστικό για μένα, αφού μπορώ να τον έχω τόσο κοντά μου σε στιγμές τόσο παραγωγικές. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι οι ρόλοι μας δεν είναι διακριτοί σε επαγγελματικό επίπεδο. Η κόρη μου η Δέσποινα είναι εικαστικός video art και πολύ ταλαντούχα…».
Η ΔΥΝΑΜΗ ΜΟΥ
«Αυτό που μου δίνει δύναμη είναι η επόμενη δουλειά μου και μετά η μεθεπόμενη. Είμαι περήφανος, όχι για όσα έχω κάνει, αλλά για όσα είμαι έτοιμος και θέλω να κάνω. Είμαι υπερήφανος για την επόμενη δημιουργία μου. Εχουμε δύο πολύ μεγάλα κτήματα με ελιές και αφιερώνω πολύ χρόνο σε αυτά. Εννοείται ότι πηγαίνω και εγώ και μαζεύω ελιές! Είναι κάτι που θεωρώ ως μεγάλη ευλογία. Και μέσα από αυτή τη διαδικασία μπορείς να καταλάβεις τα πραγματικά όρια του ανθρώπου και τη θέση του μέσα στο σύμπαν. Καταλαβαίνεις πόσο μεγαλειωδώς ασήμαντος είσαι. Γιατί ένα κτήμα είναι σαν να έχεις ένα ‘’μαγαζί’’ χωρίς ταβάνι. Μου δίνουν ενέργεια ο ουρανός, η θάλασσα, τα αστέρια, νιώθω ευγνώμων που αναπνέω».
Ο ΘΕΟΣ
«Η φύση παίζει μεγάλο ρόλο για μένα. Η ευλάβεια επίσης, η θρησκευτικότητα. Πιστεύω ότι ανήκω σε ένα σύνολο και αισθάνομαι πάρα πολύ τυχερός που ανήκω σε αυτό το σύμπαν, που έχει αυτούς τους νόμους, που από κάπου εκπορεύτηκαν. Πιστεύω στην υπέρτατη δύναμη, είτε εκφράζεται μέσω ενός Θεού είτε μέσω της κβαντικής μηχανικής. Πιστεύω σε μία ανώτερη δύναμη. Και την κβαντική μηχανική κάποιος τη δημιούργησε. Υπάρχει μια αύρα θεϊκή».
ΠΡΟΣΩΠΕΙΟ
«Δεν θα υποκριθώ ποτέ ότι είμαι κάποιος άλλος. Δεν θέλω να μιλώ για τον εαυτό μου, καθόλου. Αλλά δεν θα φορέσω ένα προσωπείο για να πετύχω κάτι. Ή να κάνω τον σπουδαίο. Βέβαια είμαι σε έναν χώρο που έχω ζήσει τέτοιες συμπεριφορές από κάποιους ‘’πρωτο-εξαφανιζόμενους’’! Κάποιοι που έκαναν μια επιτυχία και ανέβηκαν στα… καλώδια της ΔΕΗ από την έπαρση και μετά εξαφανίστηκαν. Πάντα λέω στα νέα παιδιά, δεν είναι για πάντα η επιτυχία. Κοιτάξτε να τη χαρείτε όσο την έχετε και χτίστε το επόμενο βήμα. Γιατί δεν κρατάει για πάντα. Ολα γυρνάνε. Τίποτα δεν είναι μόνιμο. Πρέπει να είσαι πάντα έτοιμος να αντιμετωπίσεις τη μεγαλύτερη αναποδιά και τη μεγαλύτερη επιτυχία. Τα πράγματα ρέουν. Πίσω έχει η αχλάδα την ουρά, όπως λέει ο λαός…».
ΥΣΤΕΡΟΦΗΜΙΑ
«Με ενδιαφέρει πάρα πολύ η καλλιτεχνική μου υστεροφημία. Δεν κάνω όμως τίποτα με γνώμονα αυτό, τα πράγματα γίνονται έμφυτα και όχι με υπολογισμούς. Η ορμή οδηγεί τις πράξεις. Αμα αρχίζεις να λες ότι θα κάνω αυτό το βήμα, γι’ αυτόν τον λόγο, έχεις τελειώσει! Αν τα πράγματα δεν οδηγούνται από παράλογο έρωτα, δεν θα αγγίξουν κανένα».
ΓΝΩΣΗ
«Νιώθω ότι συνέχεια μαθαίνω. Δεν θα προφτάσω να μάθω όλα όσα θέλω. Και 200 ετών να φθάσω, δεν θα προλάβω να τα μάθω. Οταν νομίζεις ότι τα ξέρεις όλα και έχεις τελειώσει, είναι κάτι σαν… νεκρολογία! Ποτέ δεν τελειώνει η γνώση της καθημερινότητας και ο πολιτισμός της καθημερινότητας, η γνώση των πιο απλών και πιο πολύπλοκων πραγμάτων, ιδεών, ιδεωδών, φιλοσοφιών. Τα πάντα! Η γνώση είναι μεγαλύτερο αγαθό που έδωσε ο Θεός στον άνθρωπο».
ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ
«Δεν βλέπω πολύ τηλεόραση και σίγουρα όχι σειρές. Ωστόσο γίνονται καλές σειρές κατά καιρούς, από τον Κουτσομύτη, τον Καραντινάκη και άλλους. Τώρα με σταματάει κόσμος στον δρόμο και με ρωτάει ‘’κύριε Μανουσάκη, πότε θα κάνετε μια σειρά να δούμε κάτι καλό;’’ Ο βασικός και καταλυτικός κριτής είναι ο κόσμος. Παράλληλα με την οικονομική κρίση που βιώνουμε, πέσαμε και σε μια ευτέλεια ιδεών. Και δεν χρειάζονται πολλά λεφτά πάντα. Οι ‘’Τρεις Χάριτες’’ ήταν τρεις ηθοποιοί σε ένα δωμάτιο και ήταν καταπληκτική σειρά. Αρα δεν είναι θέμα χρημάτων, είναι θέμα πολιτιστικής κρίσης».
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News