Μίνα Γκάγκα στην «Π»: Μιλάμε με όλους, ακούμε ασθενείς και υγειονομικούς

Μας φέρνει καλά νέα για τα Καραμανδάνειο καθώς ανακοινώνει σύντομα ανακοινώσεις για τη λύση που επεξεργάζεται τεχνική ομάδα.

Γκάγκα

Η πανδημία ανέδειξε την αξία του ΕΣΥ αλλά πώς το βρίσκει η επόμενη μέρα; Ηταν το πρώτο ερώτημα που θέσαμε στην αναπληρώτρια υπουργό Υγείας, Μίνα Γκάγκα.

Με την απάντησή της αναδεικνύει τα βήματα που έγιναν αλλά δεν κρύβει και τις αδυναμίες που ροκανίζουν το Εθνικό μας Σύστημα Υγείας.

Ωστόσο μας φέρνει καλά νέα για τα Καραμανδάνειο καθώς ανακοινώνει σύντομα ανακοινώσεις για τη λύση που επεξεργάζεται τεχνική ομάδα.

Πώς βρίσκει το Εθνικό Σύστημα Υγείας της χώρας μας η επόμενη μέρα της πανδημίας;

Το Εθνικό Σύστημα Υγείας έχει ενισχυθεί πολύ, τόσο σε προσωπικό, μόνιμο και επικουρικό, όσο και σε ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό. Όμως παράλληλα, η επόμενη μέρα βρίσκει φυσικά τους υγειονομικούς κουρασμένους.  Επιπλέον, η φυγή των νέων γιατρών και νοσηλευτών από την Ελλάδα την τελευταία δεκαετία, αναδεικνύει την ανάγκη περισσότερων κινήτρων για τους υγειονομικούς ώστε να θέλουν να στελεχώσουν το ΕΣΥ και να αισθάνονται ικανοποίηση και ασφάλεια στη δουλειά τους. Σε αυτούς τους άξονες λοιπόν αλλάζουμε το Σύστημα Υγείας.

Η πανδημία ανέδειξε πέρα από κάθε αμφιβολία την αξία του ΕΣΥ αλλά και την ανάγκη για συνεργασία, για ευελιξία, για μια ολιστική προσέγγιση.

 Σας έχουμε ακούσει πολλές φορές να λέτε ότι στόχος του υπουργείου Υγείας είναι το ΕΣΥ να γίνει ελκυστικό. Σε τι βαθμό το έχετε πετύχει; Για παράδειγμα η Παθολογική Κλινική του Πύργου εξακολουθεί δύο χρόνια τώρα να καλύπτεται από μετακινούμενους γιατρούς της Πάτρας. Τι φταίει και δεν ανταποκρίνονται οι γιατροί;

Το ΕΣΥ είναι ανελαστικό στις εργασιακές σχέσεις, έχει χαθεί χρόνος με την οικονομική κρίση και από την άλλη, είναι πολύ εύκολο σε μια ενωμένη Ευρώπη να μετακινηθεί ένας καλά εκπαιδευμένος γιατρός ή νοσηλευτής σε εύρωστες οικονομικά χώρες με ισχυρά συστήματα. Φαινόμενο που βλέπουμε εδώ και χρόνια και σε άλλους κλάδους. Δίνουμε λοιπόν περισσότερες επαγγελματικές επιλογές, αναβαθμίζουμε νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας και, σε συνεργασία με επιστημονικούς φορείς, επιχειρούμε για πρώτη φορά ορθολογική κατανομή σε ειδικότητες και δομές ώστε, πέρα από τις ποιοτικές υπηρεσίες υγείας και την άμεση εξυπηρέτηση των ασθενών παντού, να υπάρχει εργασιακή ασφάλεια και αίσθημα ικανοποίησης.

Το εγχείρημα των απογευματινών χειρουργείων δεν θα είναι εις βάρος των πρωινών; Πώς θα διασφαλίσετε τη συμμετοχή των γιατρών στα πρωινά; Κακό προηγούμενο αποτελούν τα απογευματινά ιατρεία.

Τα απογευματινά ιατρεία είναι καλό προηγούμενο, λειτουργούν εδώ και πολλά χρόνια παράλληλα με τα πρωινά, εξυπηρετώντας χιλιάδες ασθενείς που τα επιλέγουν και τα προτιμούν.

Με την ολοήμερη λειτουργία των νοσοκομείων, διευρύνουμε την εξυπηρέτηση των ασθενών, τους δίνουμε επιλογές και μειώνουμε την αναμονή. Παράλληλα, εξασφαλίζουμε ένα επιπλέον οικονομικό κίνητρο για τους υγειονομικούς μας.

Οι προϋποθέσεις για τα απογευματινά χειρουργεία είναι πολύ συγκεκριμένες και αυστηρές και περιλαμβάνουν πρωτίστως τον έλεγχο και την παρακολούθηση της πρωινής λίστας χειρουργείων.

 

Τι απαντάτε σε όσους εκτιμούν ότι στόχος της Κυβέρνησης είναι η ιδιωτικοποίηση της υγείας; Πρόσφατο παράδειγμα αποτελεί το Παιδο – ογκολογικό Τμήμα.   

Απαντώ ότι αυτή η κυβέρνηση δεν ιδιωτικοποιεί την υγεία. Αντίθετα, ενισχύει και αναβαθμίζει τις δημόσιες δομές σε όλη την επικράτεια, ώστε να λειτουργούν καλύτερα προς όφελος ασθενών και υγειονομικών. Ήδη, στο πλαίσιο του ΕΣΥ, υπάρχει ο θεσμός των ΝΠΙΔ. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το νοσοκομείο Παπαγεωργίου στη Θεσσαλονίκη το οποίο είναι δημόσιο, προσφέρει υπηρεσίες και νοσηλεύει δωρεάν κάθε ασθενή που το επισκέπτεται και έχει ανάγκη νοσηλείας, συμμετέχει ισότιμα στις εφημερίες των νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης και περιθάλπει με άριστες συνθήκες. Το μόνο διαφορετικό είναι ότι, ως ΝΠΙΔ, έχει μια μεγαλύτερη ευελιξία στον τρόπο λειτουργίας. Ευελιξία που του επιτρέπει να κάνει γρηγορότερα ορισμένες ενέργειες όπως πχ επισκευές. Η ευελιξία, όπως μας έδειξε και η πανδημία, είναι ένα απαραίτητο χαρακτηριστικό της καλής λειτουργίας των συστημάτων υγείας. Και αυτό που χρειαζόμαστε είναι καλές, ποιοτικές και ευέλικτες υπηρεσίες υγείας που λύνουν το πρόβλημα κάθε ασθενούς. Αποτελεσματικά, ανθρώπινα, με χαμόγελο.

 

Η Κυβέρνηση έχει υποσχεθεί αναβάθμιση του Καραμανδανείου το οποίο έχετε επισκεφτεί πολλές φορές και έχετε πλήρη γνώση της κατάστασης. Μέχρι στιγμής όμως δεν έχει ανακοινωθεί κάτι. Υπάρχει σχεδιασμός;  Δεν έχει ανακοινωθεί μέχρι στιγμής

Είναι απολύτως απαραίτητη η δομική αναβάθμιση του Καραμανδανείου και μια τεχνική ομάδα επεξεργάζεται την καλύτερη δυνατή λύση. Θα υπάρξουν πολύ σύντομα ανακοινώσεις. Το τελευταίο δωδεκάμηνο δε, προκηρύχθηκαν 11 θέσεις ιατρών και 6 θέσεις νοσηλευτών για το Καραμανδάνειο.

 

Ποια είναι η προτεραιότητά σας αυτή τη στιγμή στο σχέδιο στήριξης του ΕΣΥ;

Πέρα από την αναβάθμιση των δομών, το διπλασιασμό των κλινών ΜΕΘ, την προσθήκη και αναβάθμιση ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού, τον ψηφιακό φάκελο ασθενούς και γενικά την ψηφιοποίηση όπως είναι η άυλη συνταγογράφηση, οι ηλεκτρονικές απαντήσεις και γνωματεύσεις, πρώτιστο μέλημα μας είναι οι άνθρωποι: Οι υγειονομικοί, ο πυρήνας του ΕΣΥ. Ξεκινάμε από την εκπαίδευση ιατρών και νοσηλευτών, ήδη έχουμε εξειδικευμένους νοσηλευτές σε ειδικότητες όπως εντατική θεραπεία, δημόσια υγεία και άλλους τομείς και ξεκινάμε τη βασική κλινική άσκηση για τους νέους γιατρούς. Δώσαμε την πρώτη, εδώ και πολλά χρόνια μισθολογική αύξηση στους γιατρούς, δίνουμε περισσότερες επαγγελματικές επιλογές στους υγειονομικούς μας και στους ασθενείς. Επενδύουμε επίσης στην πρόληψη, με τα πρωτοπόρα για τη χώρα μας προγράμματα Σπύρος Δοξιάδης και Φώφη Γεννηματά, επικαιροποιούμε τη νομοθεσία για τις μεταμοσχεύσεις και τέλος, συνδέουμε προτυποποιημένα υπηρεσίες και δομές ώστε να είναι άμεση και ποιοτική η φροντίδα παντού στην Ελλάδα. Μιλάμε με όλους, ακούμε ασθενείς, πολίτες και υγειονομικούς, προάγουμε την συνεργασία και την κοινωνική συνοχή και στηρίζουμε κάθε δομή και κάθε θετική προσπάθεια.