Μητσοτάκης: Οι συνθήκες είναι καλές για να κάνουμε ένα άλμα προόδου

Η χώρα είναι πολύ καλά προετοιμασμένη για το νέο αναπτυξιακό άλμα, ανέφερε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην αρχή της συζήτησης στην εκδήλωση στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης του ΣΕΒ.

Μητσοτάκης

Oι συνθήκες είναι καλές για να κάνουμε ένα άλμα προόδου και να προχωρήσουμε σε ανάπτυξη που θα περιορίζει τις ανισότητες, τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην αρχή της συζήτηση στο πλαίσιο της Ανοικτής Εκδήλωσης της Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης του ΣΕΒ, που πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού.

Μητσοτάκης και Μπουρλά στην Ετήσια Γενική Συνέλευση του ΣΕΒ – LIVE

“Πιστεύω ότι αυτή τη στιγμή στη χώρα μας οι συνθήκες είναι κατάλληλες, για να μπορέσουμε να κάνουμε ένα μεγάλο άλμα προόδου. Η ανάπτυξη που θα έρθει τα επόμενα χρόνια και είμαι σίγουρος ότι θα είναι μία ανάπτυξη ισχυρή, θα πρέπει να έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά από την ανάπτυξη της προηγούμενης δεκαετίας. Και σίγουρα πρέπει να λάβει υπόψιν και τα μαθήματα από την Πανδημία. Πρέπει να είναι μία ανάπτυξη, που θα μετατρέπει σε συγκριτικά πλεονεκτήματα την ψηφιακή Επανάσταση και την προσαρμογή σε μία οικονομία χαμηλών εκπομπών άνθρακα. Θα πρέπει να είναι μία ανάπτυξη, η οποία θα περιορίζει τις ανισότητες. Και σήμερα έχοντας αφομοιώσει διδάγματα από το εξωτερικό αλλά και τα δικά μας διδάγματα ξέρουμε πολύ καλά ποια θα πρέπει να είναι τα θεμέλια πάνω στα οποία θα χτιστεί αυτή η καινούργια αναπτυξιακή δυναμική“, σημείωσε ο πρωθυπουργός.

“Θεωρώ ότι καθώς συμπληρώνονται σε λίγες ημέρες δύο χρόνια από τις εκλογές της 7ης Ιουλίου και βλέποντας τον ορίζοντα της επόμενης δεκαετίας, η χώρα είναι πολύ καλά τοποθετημένη για αυτό το μεγάλο αναπτυξιακό άλμα που θα πρέπει να έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά από την προηγούμενη ανάπτυξη. Με μεγαλύτερη αξιοπιστία, με την αναγνώριση από το εξωτερικό ότι η χώρα διαθέτει μία αξιόπιστη κυβέρνηση. Και βέβαια με πολλά νέα χρηματοδοτικά εργαλεία όχι μόνο σε εθνικό αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο που θα μας επιτρέψουν να γιατρέψουμε το μεγάλο πρόβλημα. Να θεραπεύσουμε το μεγάλο ασθενή της ελληνικής οικονομίας που δεν είναι άλλος από το χάσμα επενδύσεων που μας χωρίζει από την υπόλοιπη Ευρώπη”, ανέφερε.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός, μεταξύ άλλων, τόνισε:

-Η Πανδημία ανέδειξε την ανάγκη του Κράτους να ξοδέψει σημαντικότατα ποσά στη στήριξη της πραγματικής οικονομίας. Ταυτόχρονα, όμως, μάς επέτρεψε να ξεφύγουμε από το βραχνά των πρωτογενών πλεονασμάτων, έτσι όπως τα είχε διαπραγματευτεί η προηγούμενη κυβέρνηση. Και η συζήτηση που θα ξεκινήσει στην Ευρώπη για το νέο δημοσιονομικό πλαίσιο σίγουρα θα λάβει υπόψιν και τα μαθήματα από τον τρόπο που αντιμετωπίσαμε την Πανδημία. Η δεύτερη μεγάλη πρόκληση ήταν οι διαρθρωτικές αλλαγές. Οι μεταρρυθμίσεις που θα βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητα μας και θα θέσουν τα θεμέλια για τη δίκαιη ανάπτυξη. Τώρα, καθώς η Πανδημία τελειώνει θα πατήσουμε περισσότερο γκάζι, έτσι ώστε οι μεταρρυθμίσεις ως δουλειά υποδομής για το νέο μοντέλο ανάπτυξης που οραματιζόμαστε, να γίνουν πράξη μία ώρα αρχύτερα. Η τρίτη μεγάλη πρόκληση αφορούσε στο τραπεζικό σύστημα. Σήμερα το πρόβλημα των κόκκινων δανείων είναι λιγότερο οξύ από ό,τι ήταν πριν από τρία χρόνια.

-Μέσα στην κρίση γεννήθηκε και φαίνεται να αναπτύσσεται δυναμικά ένα οικοσύστημα καινοτομίας που έχει όλα τα χαρακτηριστικά, ώστε να μπορέσει να γίνει πολύ μεγαλύτερο από αυτό πού είναι σήμερα σε επίπεδο αριθμών. Με περισσότερα κεφάλαια, με ευρωπαϊκούς πόρους. Με ένα πλαίσιο κινήτρων από την πλευρά του Κράτους που ενθαρρύνει τις επενδύσεις.

-Μεγάλη πρόκριση είναι η μεταρρύθμιση του εκπαιδευτικού μας συστήματος.

-Ειδικά στο ζήτημα των τιμών της ενέργειας, εκεί εκ των πραγμάτων συγκρούονται μία σειρά από τάσεις. Η πρόκληση αυτή θα συνδυαστεί σίγουρα και με την καινοτομία και με την ταχύτητα που θα μειωθεί το κόστος παραγωγής ενέργειας από τις νέες μορφές ενέργειας. Κυρίως από τις ΑΠΕ. Αλλά θα εξαρτηθεί και το κατά πόσο διασυνδεδεμένες θα είναι οι αγορές μας. Έχουμε πολλή δουλειά να κάνουμε, προκειμένου να εξασφαλίσουμε ότι η μετάβαση αυτή θα γίνει χωρίς να αυξηθεί το κόστος ενέργειας όχι μόνο για τη μεταποίηση, αλλά και για τα νοικοκυριά. Και ειδικά για τα ευάλωτα νοικοκυριά. Και αυτό είναι κάτι που μας απασχολεί και με απασχολεί προσωπικά πάρα πολύ. Πολλά από τα κίνητρα που θέλουμε να δώσουμε στα νοικοκυριά μας, για να μειώσουν τους λογαριασμούς τους και να γίνουν τα σπίτια μας πιο φιλικά στο περιβάλλον, μπορεί να μην αφορούν στους πιο ευάλωτους συμπολίτες μας. Και, άρα, είναι απολύτως απαραίτητο να εξασφαλίσουμε ότι στη μετάβαση αυτή από τη μία η βιομηχανία μας θα έχει ανταγωνιστικές τιμές ρεύματος, από την άλλη ότι τα ευάλωτα νοικοκυριά δεν θα κινδυνεύσουν με ενεργειακή φτώχεια.

-Η μεγάλη πρόκληση αφορά στην ψηφιοποίηση του Κράτους. Επειδή τώρα έχουμε το momentum δεν έχουμε καμία πρόθεση να το χάσουμε. Έχουμε έργα πολύ σημαντικά για την ψηφιοποίηση του Κράτους. Δε θα αφήσουμε την ευκαιρία να κάνουμε ένα ψηφιακό άλμα ως κράτος να πάει χαμένη. Έχουμε κερδίσει την εμπιστοσύνη των πολιτών ότι μπορούμε να φέρουμε εις πέρας τέτοιες εξαιρετικά συνθέτες αποστολές. Και βέβαια η επιχείρηση εμβολιασμού ήταν ένα τέτοιο παράδειγμα. Θα αξιοποιήσουμε τους σημαντικότατους πόρους του ταμείου ανάκαμψης για να κάνουμε το άλμα που χρειάζεται η χώρα.

Ειδική ήταν η αναφορά του κ. Μητσοτάκη και στο ζήτημα της μείωσης της φορολόγησης. “Θέλω να επισημάνω ότι η Ελλάδα έχει αρκετή αξιοπιστία στις συνομιλίες της με τους θεσμούς, ώστε να μπορέσει να πετύχει τη μόνιμη μείωση του φορολογικού συντελεστή για τα κέρδη των επιχειρήσεων στο 22%. Μεγάλη σημασία έχει και η φορολόγηση της εργασίας, προκειμένου η βιομηχανία μας να είναι ανταγωνιστική. Το όλο ζήτημα της μείωσης των εργοδοτικών εισφορών, της κατάργησης πιστεύουμε σε μόνιμη βάση της εισφοράς αλληλεγγύης, καθιστούν συνολικά και τη βιομηχανία μας πιο ανταγωνιστική. Και σε αυτό συμπεριλαμβάνω ειδικά φορολογικά κίνητρα που ενθαρρύνουν τις επενδύσεις”, σημείωσε.