Ναταλία Γερμανού: Ο ιστορικός Γιώργος Δερτιλής ήταν πατριός της – «Ήταν σαν δεύτερος πατέρας μου»
Η Ναταλία Γερμανού αποχαιρέτησε τρυφερά τον πατριό της, Γιώργο Δερτιλή.
H Ναταλία Γερμανού μέσα από μία συγκινητική ανάρτηση μοιράστηκε την τραγική είδηση του θανάτου του πατριού της, Γιώργου Δερτιλή. Ο σπουδαίος ιστορικός ήταν παντρεμένος με την Εριέττα Μαυρουδή, μητέρα της δημοφιλούς παρουσιάστριας του ALPHA.
Η Ναταλία Γερμανού αποχαιρέτησε τρυφερά τον πατριό της, Γιώργο Δερτιλή λέγοντας μεταξύ άλλων: «Δεν ξέρω για πιο λόγο καμάρωνα πιο πολύ. Για τις συζητήσεις που κάναμε -κι όσα μάθαινα από κείνον- ή για την απίστευτη αγάπη που είχε στη μητέρα μου».
Η ανάρτηση της παρουσιάστριας του ALPHA:
«Αυτός ο σπουδαίος άνθρωπος, ήταν ο δεύτερος πατέρας μου. Ο πατριός μου. Τα τελευταία 25 χρόνια χάζευα το λόγο του, τη μόρφωσή του, τη σπάνια ευγένεια και τη γλυκύτητα που είχε σαν άνθρωπος. Δεν ξέρω για ποιο πράγμα καμάρωνα πιο πολύ για τις συζητήσεις που κάναμε -κι όσα μάθαινα από κείνον- ή για την απίστευτη αγάπη που είχε στη μητέρα μου. Γιώργο μου αγαπημένε.. ξεκουράσου. Σ αγαπάμε».
Ο Γιώργος που πέθανε σε ηλικία 84 ετών, γεννήθηκε στην Αθήνα το 1939. Ήταν ομότιμος καθηγητής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Σπούδασε Δημόσιο Δίκαιο και Οικονομικές Επιστήμες στην Αθήνα, Πολιτική Θεωρία και Ιστορία στην Αγγλία (1973-1977).
Από το 1978 έως το 2000 δίδαξε Ιστορία στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, όπου εξελέγη ομοφώνως υφηγητής το 1980 και καθηγητής Κοινωνικής και Οικονομικής Ιστορίας στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών το 1983.
Διετέλεσε επισκέπτης καθηγητής στα Πανεπιστήμια του Χάρβαρντ και της Οξφόρδης, καθώς και στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο της Φλωρεντίας, και είναι τακτικό μέλος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας.
Το 2000 εξελέγη τακτικός καθηγητής (directeur d’ études) στην École des Hautes Études en Sciences Sociales στο Παρίσι και παραιτήθηκε από το Πανεπιστήμιο Αθηνών. Ίδρυσε το Ιστορικό Αρχείο του Πανεπιστημίου Αθηνών και διετέλεσε μέλος του Εθνικού Γνωμοδοτικού Συμβουλίου Έρευνας και των Επιστημονικών ή Διοικητικών Συμβουλίων του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης και των Ιδρυμάτων Schlumberger και Maison Suger (Παρίσι).
Δώδεκα βιβλία και σαράντα περίπου άρθρα του δημοσιεύτηκαν ή μεταφράστηκαν στην ελληνική, αγγλική, γαλλική, ισπανική και ιταλική γλώσσα. Από το 1989, είχε εκλεγεί τακτικό μέλος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Επιστημών (Academia Europaea).
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News