Νέα εποχή κατά της οπαδικής βίας: Τα μέτρα που εφαρμόστηκαν, οι αλλαγές που έρχονται

Σε απολογιστική συνέντευξη Τύπου τέσσερις υπουργοί παρουσίασαν τα αποτελέσματα των μέτρων κατά της αθλητικής βίας και ανακοίνωσαν δέκα νέες πρωτοβουλίες, με αιχμή την τεχνολογία, τη νομοθετική αυστηροποίηση και τον επιχειρησιακό σχεδιασμό. Οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι μίλησαν για αλλαγή εποχής στον ελληνικό αθλητισμό, κάνοντας λόγο για μετρήσιμα αποτελέσματα και συστηματική αντιμετώπιση του φαινομένου.

Νέα εποχή κατά της οπαδικής βίας: Τα μέτρα που εφαρμόστηκαν, οι αλλαγές που έρχονται

Την ικανοποίηση της κυβέρνησης για την πρόοδο στην καταπολέμηση της οπαδικής βίας εξέφρασαν σε κοινή συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου και ο αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού Γιάννης Βρούτσης, παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα των ήδη εφαρμοσμένων μέτρων αλλά και δέκα νέες παρεμβάσεις.

Ο Γιάννης Βρούτσης χαρακτήρισε την παρούσα περίοδο «νέα εποχή στον ελληνικό αθλητισμό», δηλώνοντας ότι «πολλοί πίστευαν πως τα μέτρα που λάβαμε ήταν “μία από τα ίδια”, αλλά διαψεύστηκαν». Παρουσίασε τις εξής 10 νέες πρωτοβουλίες της κυβέρνησης:

Αυτοματοποιημένη διοικητική κύρωση για έργω εξύβριση και υποκίνηση σε πράξεις βίας από παράγοντες εντός γηπέδων.

Επικαιροποίηση του Ενιαίου Κανονισμού Ασφάλειας Αθλητικών Εκδηλώσεων.

Επικαιροποίηση του Κανονισμού Λειτουργίας της ΔΕΑΒ και του Ειδικού Σώματος Παρατηρητών.

Εκπόνηση Εθνικής Στρατηγικής για την ασφάλεια, προστασία και εξυπηρέτηση σε αθλητικές διοργανώσεις.

Υλοποίηση των προβλέψεων της Εθνικής Στρατηγικής για την πρόληψη της βίας και την αντιμετώπιση της παραβατικότητας ανηλίκων.

Ψηφιακή πλατφόρμα αποκλεισμού από αγωνιστικούς χώρους για όσους βαρύνονται με κυρώσεις (black list).

Συγκρότηση νέου Σώματος Παρατηρητών και νέο πλαίσιο εκπαίδευσής τους.

Εκπαίδευση/επιμόρφωση των stewards και των υπευθύνων ασφαλείας.

Εκπαιδεύσεις για το προσωπικό της Αστυνομίας σε συνεργασία με UEFA, FIFA και ευρωπαϊκές υπηρεσίες.

Ηλεκτρονική πλατφόρμα υποστήριξης του έργου της ΔΕΑΒ.

Ο Άκης Σκέρτσος επεσήμανε ότι η κυβέρνηση ακολούθησε ένα συνεκτικό και ολιστικό πλαίσιο με πέντε πυλώνες: αυστηροποίηση της νομοθεσίας, επιτήρηση και ελεγχόμενη είσοδος, προσωποποιημένα εισιτήρια, διοικητικές κυρώσεις και νέος σχεδιασμός της αστυνομίας. Όπως είπε, «η βία είναι σαράκι για τη Δημοκρατία» και η οπαδική της μορφή «δεν αντιμετωπίζεται μόνο με καταστολή». Στο πλαίσιο αυτό, 1.027 αγώνες διεξήχθησαν με τα νέα μέτρα, επιβλήθηκαν πρόστιμα 1,374 εκατ. ευρώ και εγκαταστάθηκαν 2.500 κάμερες υψηλής ευκρίνειας στα γήπεδα.

Ο Δημήτρης Παπαστεργίου παρουσίασε τα τεχνολογικά δεδομένα, αναφέροντας πως εκδόθηκαν 1.485.012 προσωποποιημένα εισιτήρια, εκ των οποίων 235.340 για ανήλικους και 26.018 για αλλοδαπούς. Υπογράμμισε τη ραγδαία αναβάθμιση του συστήματος παρακολούθησης, με την αύξηση των καμερών από 966 σε 2.597, και επισήμανε ότι «όταν υπάρχει βούληση, υπάρχει και τρόπος».

Από την πλευρά του, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης σημείωσε τρία σημεία-κλειδιά: την ηλεκτρονική ταυτοποίηση, τη λειτουργία της ΔΕΑΒ και τον νέο επιχειρησιακό σχεδιασμό της ΕΛΑΣ. Επεσήμανε ότι η οπαδική βία συχνά συνδέεται με οργανωμένο έγκλημα και έκανε λόγο για «μπράβους, ναρκέμπορους και δολοφόνους που δρουν στα πέριξ των γηπέδων». Τόνισε επίσης τη δημιουργία της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Αθλητικής Βίας και κατέληξε: «Ήρθε η ώρα να θεωρείται αυτονόητο ότι ο αθλητισμός ενώνει».

Οι υπουργοί τόνισαν ότι η αντιμετώπιση της βίας στα γήπεδα δεν είναι μόνο θέμα αστυνόμευσης, αλλά συνολικής μεταρρύθμισης και συνεργασίας Πολιτείας–ομοσπονδιών–κοινωνίας. Με τις νέες παρεμβάσεις, στόχος είναι η παγίωση ενός ασφαλούς και αξιοκρατικού πλαισίου στο ελληνικό αθλητικό γίγνεσθαι.