Ο Άγιος Ανδρέας Σύμβολο Πίστης Πολιτισμού και Ομοψυχίας

Ο Διαμαντής Διαμαντόπουλος είναι επιχειρηματίας και υποψήφιος επιμελητηριακός σύμβουλος με τον συνδυασμό «Επιμελητήριο Πρωταγωνιστής»

Ανδρέας

Στις 30 Νοεμβρίου γιορτάσαμε τη μνήμη του Αγίου Ανδρέα, πολιούχου της πόλης μας. Πλήθος πιστών συμμετείχε στην Αρχιερατική θεία Λειτουργία, στον ιερό ναό του Αγίου μας.

Συμμετέχοντας και ‘γω σε αυτή την υπέρτατη έκφραση Αγάπης και Θυσίας, μέσω της Θείας Λειτουργίας, θαύμασα τη λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια της αρχιτεκτονικής του Ναού μας, τους μαρμάρινους κίονες το μαρμάρινο σκαλιστό τέμπλο, τον ξυλόγλυπτο μεγαλοπρεπή πολυέλαιο, τα θεσπέσια ψηφιδωτά, τις μοναδικές κατανυκτικές βυζαντινές Αγιογραφίες, ακούγοντας τους βυζαντινούς ύμνους, από την βυζαντινή χορωδία της πόλης μας. Μία πανδαισία χρωμάτων, ευωδιών,  ήχων, εικόνων.

Σε αυτόν τον υπέροχο Ναό του Αγίου Ανδρέα, το φως και η λαμπρότητα διαχέονται διά πρεσβειών της Πλατυτέρας της Παναγίας μας, που είναι στην κόγχη του ιερού του Ναού. Στην αγκαλιά της έχει την πόλη των Πατρών, όλους εμάς και μας εξυψώνει στον Παντοκράτορα Πατέρα μας, που δεσπόζει στον τρούλο του Ναού. Ένας τρούλος που σου δίνει την αίσθηση πως κρέμεται από τον ουρανό. Οι ψαλμωδίες του χορού των ψαλτών ενώνονται με τις προσευχές μας. Συνομιλούμε  με τον θεάνθρωπο Ιησού που ενσαρκώνεται, μέσω της θείας Λειτουργίας, για να μας αγκαλιάσει και να μας δείξει το δρόμο της αγάπης, της συγνώμης, της αλληλοσυγχώρησης, της Θυσίας.

Μέσα από αυτό το δρώμενο, ενώνεται η πίστη μας με τη χιλιόχρονη ιστορία μας, τη μουσική ψαλμωδία, τη ζωγραφική- αγιογραφία, τη γλυπτική, την αρχιτεκτονική και την ποίηση των ύμνων. Ο Ελληνικός Ορθόδοξος Πολιτισμός συνεχίζει να αναπαράγει ακόμα πρότυπα στις ψυχές μας. Κάθε φορά που τελείται η Θεία Λειτουργία ενώνεται το Χθες με το Σήμερα και το Αιώνιο.

Ο ναός του Αγίου Ανδρέα. Ένα δημιούργημα του πολιτισμού μας. Δημιούργημα νεοελλήνων καλλιτεχνών, φορέων και συνεχιστών του πολιτισμού μας. Πολιτισμού που έχει τις ρίζες του στην Αρχαία Ελλάδα, στο Βυζάντιο και στην μετεπαναστατική Ελλάδα των 230 χρονών ζωής.

Ας εμπνευστούμε λοιπόν από αυτόν τον πλούτο, παίρνοντας ως παράδειγμα  και τους πατρινούς συμπολίτες μας, που πριν από 122 χρόνια, με ομοψυχία είχαν Ένα Όνειρο! Να φτιάξουν τον πιο όμορφο, περικαλλή ναό στην Ευρώπη. Έκαναν διεθνή αρχιτεκτονικό διαγωνισμό, όπου συμμετείχαν 32 Έλληνες και ξένοι αρχιτέκτονες, μεταξύ των οποίων και ο Wagner, ο οποίος σημάδεψε την αρχιτεκτονική φυσιογνωμία της Βιέννης. H ακαδημία Καλών Τεχνών του Βερολίνου ήταν αρμόδια για την τελική επιλογή. Επιλέχθηκε ο Γάλλος αρχιτέκτονας Emil Robert. Μετέπειτα, έγινε αρχιτεκτονική επέμβαση Ελλήνων αρχιτεκτόνων στο αρχικό σχέδιο. Eνα μεγαλεπήβολο σχέδιο, που χρειάστηκε ένας αιώνας για να πάρει την τελική σημερινή του μορφή.

Δύο παγκόσμιοι πόλεμοι, οικονομική κρίση, ανέχεια. Παρόλα αυτά, ο πατρινός λαός το αγκάλιασε, επιδοτώντας επιπλέον το έργο, θεσπίζοντας διαπύλια τέλη στα προϊόντα κατά την είσοδο τους στην πόλη, μετέπειτα  εισφορά, η οποία ενσωματώθηκε στους λογαριασμούς της ΔΕΗ και στην συνέχεια με τις προσφορές των πιστών.

Το Όραμα, η Εξωστρέφεια, η Σύμπνοια, η Επιμονή και η Αυτοχρηματοδότηση, έφεραν το επιθυμητό αποτέλεσμα!

Είναι καιρός ο Τόπος μας, η Αχαΐα, να ξαναβρεί το βηματισμό της, αφήνοντας πίσω συμπεριφορές και νοοτροπίες που μας βαλτώνουν. Ας ακούσουμε ο ένας τον άλλο και ας αλληλοσυμπληρώσουμε τις σκέψεις μας, τους στόχους μας, τα όνειρά μας.

Ας αφουγκραστούμε ο καθένας μας τα πλείστα παραδείγματα της ιστορίας μας  και με ομοψυχία να σχεδιάσουμε όλοι μαζί  το μέλλον το δικό μας και των παιδιών μας!

*Ο Διαμαντής Διαμαντόπουλος είναι επιχειρηματίας και υποψήφιος επιμελητηριακός σύμβουλος με τον συνδυασμό «Επιμελητήριο Πρωταγωνιστής»