Ο καρκίνος θα καταστεί μία χρόνια νόσος – Ο καθηγητής Ογκολογίας Χαράλαμπος Καλόφωνος στην «Π»

Οι ανοσοθεραπείες κερδίζουν έδαφος και βελτιώνουν πολύ καλά τα αποτελέσματα

καρκίνος

Η ελπίδα να καταστεί ο καρκίνος χρόνια νόσος τροφοδοτείται διαρκώς από τα επιτεύγματα της επιστημονικής κοινότητας τόσο σε διαγνωστικό όσο και σε θεραπευτικό επίπεδο επισημαίνει, μιλώντας στην «Π», ο ομότιμος καθηγητής Παθολογίας–Ογκολογίας Χαράλαμπος Καλόφωνος.
Ωστόσο υπογραμμίζει ότι πρέπει να είμαστε συγκρατημένοι και να επιδιώκουμε την αντικειμενική ενημέρωση, διότι πολλές φορές γίνονται ανακοινώσεις το περιεχόμενο των οποίων δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

Σε αυτή την αντικειμενική παρουσίαση των ουσιαστικών εξελίξεων στην Ογκολογία, που επιβάλλουν την εξατομικευμένη αντιμετώπιση του ασθενούς από τους ιατρούς και τους άλλους επιστήμονες στον χώρο της υγείας, στοχεύει το 24ο Μετεκπαιδευτικό Συνέδριο με διεθνή συμμετοχή «Εξελίξεις στην Ογκολογία».

Το Συνέδριο, που αποτελεί πλέον θεσμό για την περιοχή μας διοργανώνεται από την Εταιρεία Ογκολογικών Ερευνών (ΕΟΓΕ) σε συνεργασία με το Ογκολογικό Τμήμα του Ολύμπιου Θεραπευτηρίου-Γενικής Κλινικής Πατρών και τελεί υπό την αιγίδα του Πανεπιστημίου Πατρών, της Εταιρείας Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας (ΕΟΠΕ), του Εθνικού Συνδέσμου Νοσηλευτών Ελλάδας (ΕΣΝΕ) και του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών, θα πραγματοποιηθεί στο Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών στις 8 και 9 Νοεμβρίου.

καρκίνος

Ο καθηγητής Χαράλαμπος Καλόφωνος Εκτιμά ότι είμαστε μακριά από την εκρίζωση του καρκίνου

ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ

Ο κ. Καλόφωνος ο οποίος είναι πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής, αναφερόμενος στις εξελίξεις στην ογκολογία στέκεται ιδιαίτερα σε δύο. «Εντυπωσιακή εξέλιξη η οποία είναι στα σπάργανα, είναι η τεχνητή νοημοσύνη η οποία θα βοηθήσει τόσο στη διάγνωση όσο και στην αντιμετώπιση των ασθενών. Θα δούμε εντυπωσιακές εξελίξεις. Θα μεταμορφώσει την Ογκολογία και την ιατρική γενικότερα, όπως άλλωστε συμβαίνει και σε άλλες επιστήμες. Πλέον ένα μεγάλο μέρος της εργασίας θα την εκτελεί ο υπολογιστής ο οποίος είναι ακούραστος, σε σχέση με τον γιατρό, αρκεί βέβαια να τον έχουμε εκπαιδεύσει σωστά. Νομίζω στον χώρο της παθολογικής ανατομικής, της ακτινολογίας, του συνδυασμού του φαρμάκου θα δώσει μεγάλη ώθηση».

ΑΝΟΣΟΘΕΡΑΠΕΙΑ

Η δεύτερη σημαντική εξέλιξη η οποία εφαρμόζεται στην κλινική πράξη τα τελευταία χρόνια είναι οι ανοσοθεραπείες. «Οι ανοσοθεραπείες κερδίζουν συνεχώς έδαφος και βελτιώνουν πολύ καλά τα θεραπευτικά αποτελέσματα. Οι κλασικές θεραπείες αντιμετωπίζουν τον καρκίνο και καταστρέφουν άμεσα τα καρκινικά κύτταρα ή τα καθιστούν ανίκανα να πολλαπλασιαστούν. Η ανοσοθεραπεία διεγείρει την άμυνα του οργανισμού, η οποία συνήθως στους ογκολογικούς ασθενείς είναι κατασταλμένη για να στραφεί η ίδια η άμυνα του ανθρώπου εναντίον του καρκίνου».
Στο ερώτημά μας εάν είμαστε κοντά στο να νικήσουμε τον καρκίνο, ο κ. Καλόφωνος απάντησε: «Δεν νομίζω ότι θα νικήσουμε τον καρκίνο στη δική μας γενιά. Ο καρκίνος θα υπάρχει όπως υπήρχε και τεκμηριωμένα στις αρχαίες κοινωνίες. Το μόνο θα καταφέρουμε να καταστήσουμε τον καρκίνο χρόνια νόσο. Πολλά νεοπλάσματα αντιμετωπίζονται με επιτυχία και ενώ υπάρχει νόσος υπολειμματική δεν υποτροπιάζει ο ασθενής ή υποτροπιάζει σε μεγάλη ηλικία. Εχουμε πολύ μεγάλη ανταπόκριση σε ασθενείς με μεγάλο φορτίο νόσου, εκτεταμένο καρκίνο κι αυτό συμβαίνει χάρις στις νέες θεραπείες. Επιτελούνται σημαντικότατες εξελίξεις αλλά έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας ώστε να φτάσουμε στο σημείο να πούμε ότι εκριζώσαμε τον καρκίνο».

ΥΠΟΣΤΕΛΕΧΩΣΗ

Τέλος ερωτηθείς για την υποστελέχωση των Ογκολογικών Τμημάτων της Πάτρας σχολίασε: «Στην 20ετία που πέρασε έγιναν πολύ σημαντικά βήματα με τη στήριξη της ηγεσίας του υπουργείου, των διοικήσεων του πανεπιστημίου και του ΕΛΚΕ σε κλινικό και ερευνητικό επίπεδο. Μην ξεχνάμε ότι αναπτύξαμε τα εργαστήρια της Μοριακής Ογκολογίας και της Κλινικής Ογκολογίας, τα οποία με την υποδομή που έχουν μπορούν να κάνουν πολλά πράγματα στον ερευνητικό επίπεδο και σε θεραπευτικό, κλινικό. Η υποστελέχωση είναι μία πραγματικότητα την οποία οφείλει να αντιμετωπίσει το υπουργείο. Πρέπει να προκηρύσσονται οργανικές–μόνιμες θέσεις και όχι επικουρικές. Αυτό θα προσελκύσει επιστήμονες από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Θα πρέπει να καλυφθούν τα αιτήματα των γιατρών με σοβαρότητα και συνεργασία όλων των φορέων. Οταν υπάρχει καλή προαίρεση βρίσκονται λύσεις».

ΣΥΝΕΔΡΙΟ

Το επιστημονικό πρόγραμμα του Συνεδρίου ξεκίνησε σήμερα 8 Νοεμβρίου και ώρα 09:00 και θα ολοκληρωθεί το Σάββατο στις 21:00. Παράλληλα θα διεξαχθεί Νοσηλευτικό Συνέδριο το Σάββατο από 09:30 έως 15:00.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πάτρα – Σύντροφος 41χρονης: «Εκείνη μου επιτέθηκε πρώτη και μετά τη χτύπησα»

Αχαΐα: Εντοπίστηκαν «ίχνη» της διάρρηξης ράβδων χρυσού, συμμορίες με νοικιασμένα αυτοκίνητα

Αμαλιάδα: Εντολή Αντιεισαγγελέα στην Αστυνομία για έρευνα τέλεσης ανθρωποκτονίας του μικρού Παναγιώτη

Καιρός: Καταρρέει ο αντικυκλώνας της ανομβρίας, η Δυτική Ελλάδα στο επίκεντρο των βροχοπτώσεων ΧΑΡΤΕΣ

Αίγιο: Πλήθος πιστών στη λιτανεία για να… βρέξει! ΦΩΤΟ

Πάτρα: Στον Κορυδαλλό ο 49χρονος για τον ξυλοδαρμό της 41χρονης συντρόφου του

Πάτρα: Διακινητής ναρκωτικών με..παρελθόν, είχε συλληφθεί για απόπειρα δολοφονίας

Η 95χρονη αχαιή Σύνεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στην «Π»: «Ο Κασσελάκης; Αυτός ήρθε να μας διαλύσει»!

Στις χώρες των Ινκας επάνω σε δυο τροχούς! Ο Γιάννης Βασιλείου γύρισε με τη μοτοσικλέτα του 9 χώρες της Ν. Αμερικής