Ο σεισμός στην Τουρκία «καίει» τα σχέδια του Ερντογάν: Κίνδυνος για συνταγματική εκτροπή; Τι θα γίνει με τις εκλογές

Σύμφωνα με το τουρκικό σύνταγμα οι εκλογές μπορούν να αναβληθούν μόνο λόγω πολέμου και με απόφαση της μεγάλης τουρκικής εθνοσυνέλευσης.

σεισμός

Την πολιτική σκηνή της Τουρκίας φαίνεται πως επηρεάζει ο φονικός σεισμός που σημειώθηκε στη χώρα, καθώς η κήρυξη των περιοχών που ισοπέδωσε ο Εγκέλαδος σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης γεννά σενάρια για το ενδεχόμενο αναβολής των εκλογών της 14ης Μαΐου με πολιτικούς αναλυτές να μην αποκλείουν το ενδεχόμενο συνταγματικής εκτροπής.

Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του OPEN ο Σωτήρης Δανέζης εξήγησε ότι η κατάσταση έκτακτης ανάγκης δεν σημαίνει και αναβολή των εκλογών. Σύμφωνα με το τουρκικό σύνταγμα οι εκλογές μπορούν να αναβληθούν μόνο λόγω πολέμου και με απόφαση της μεγάλης τουρκικής εθνοσυνέλευσης.

Επεσήμανε ωστόσο ότι το να στηθούν κάλπες σε 10 σεισμόπληκτες επαρχίες της χώρας με 13 εκατ. κατοίκους δεν είναι απλό εγχείρημα. Αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση Ερντογάν πρέπει να προσφέρει τροφή και στέγη σε τουλάχιστον 2 εκατ. ανθρώπους σε μία περιοχή όπου το κυβερνών κόμμα κυριαρχεί εκλογικά και δεν θα ήθελε να χάσει την υποστήριξη των ψηφοφόρων αυτών.

Έτσι ο Ερντογάν φαίνεται πως έχει πολλούς λόγους για να προσπαθήσει να αναβάλλει ή να καθυστερήσει τις επερχόμενες εκλογές και ένας από αυτούς είναι πως οι πολίτες που ζουν σε άθλιες συνθήκες τείνουν να ψηφίζουν υπέρ οποιασδήποτε αλλαγής.

Όλα αυτά την ώρα που πληθαίνουν οι φωνές αυτών που κατηγορούν την τουρκική κυβέρνηση για την ανεπάρκεια του κρατικού μηχανισμού και το σκάνδαλο «ξεχειλωμένων» από τη διαφθορά οικοδομικών κανονισμών.

Η κυβέρνηση λοιπόν μπορεί να επικαλεστεί ανυπέρβλητα εμπόδια και μεγάλες υλικοτεχνικές προκλήσεις για να συγκεντρωθούν οι ψήφοι στις σεισμόπληκτες περιοχές με σκοπό την παράταση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης. Σε μία τέτοια περίπτωση ανοίγει ο δρόμος για συνταγματική εκτροπή, ωστόσο κάτι τέτοιο για την ώρα ακούγεται ακραίο.

Διαβρωμένη η δημοτικότητα του Ερντογάν

Η δημοτικότητα του Ερντογάν έχει ήδη διαβρωθεί από το εκτινασσόμενο κόστος διαβίωσης και την καταβύθιση της λίρας. Είναι τώρα αντιμέτωπος με ένα κύμα επικρίσεων για την απόκριση της κυβέρνησής του στον φονικότερο σεισμό που έπληξε την Τουρκία από το 1999, λίγο προτού να ανήλθε στην εξουσία.

Όποιος κι αν είναι ο πολιτικός αντίκτυπος της καταστροφής, η υλικοτεχνική πρόκληση της διεξαγωγής εκλογών στις πληγείσες περιοχές είναι τεράστια. Στην περιοχή που επλήγη από τους σεισμούς ζουν περίπου 13 εκατομμύρια άνθρωποι και εκατοντάδες χιλιάδες χρειάζονται κάπου να μείνουν αφού ο σεισμός κατέστρεψε τα σπίτια τους ή είναι πολύ επικίνδυνο να ξαναμείνουν σε αυτά.

Οι εκλογές

«Είναι πραγματικά πολύ νωρίς να μιλάμε για τις εκλογές», δήλωσε Τούρκος αξιωματούχος, ο οποίος μιλούσε υπό τον όρο της ανωνυμίας. «Υπάρχει κατάσταση έκτακτης ανάγκης ήδη για τρεις μήνες. Το 15% του πληθυσμού ζει σε εκείνη την περιοχή, μια περιοχή που παράγει σχεδόν το 10% του ΑΕΠ».

Είπε πως το κόμμα ΑΚ του Ερντογάν (AKP) και ο κοινοβουλευτικός του σύμμαχος MHP θα εξετάσουν το θέμα, αλλά άφησε να εννοηθεί πως είναι πολύ νωρίς για να αποφασιστεί οτιδήποτε αμέσως μετά τον σεισμό και ενώ ο απολογισμός των νεκρών εξακολουθεί να αυξάνεται.

«Φαίνεται πως έχουμε βγει από την προεκλογική περίοδο στην οποία μπαίναμε. Θα εξετάσουμε τις εξελίξεις, αλλά αυτή τη στιγμή υπάρχουν σοβαρές δυσκολίες στη διεξαγωγή εκλογών στις 14 Μαΐου».

Ο Ερντογάν αναμενόταν να ανακοινώσει επίσημα τον Μάρτιο ότι οι προεδρικές και οι βουλευτικές εκλογές θα διεξαχθούν στις 14 Μαΐου αντί για τα μέσα Ιουνίου όπως είχε προγραμματιστεί.

Πηγή: ethnos.gr