Οι ειδικοί συμβουλεύουν: Κίνδυνοι από το πρόωρο καλοκαίρι

Με τη θερμοκρασία, στην Αχαΐα, λίγο κάτω από τους 40 βαθμούς Κελσίου οδηγεί πολλούς στις πρώτες βουτιές, παρότι οι θάλασσες δεν έχουν ακόμη ζεστάνει. Μιλούν στην «Π» ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Δ. Μουτόπουλος και η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Α. Μαστοράκου. Η εποχή κρύβει πολλά δυσάρεστα για την υγεία μας λέει ο γνωστός δερματολόγος Φ. Σπηλιόπουλος

ειδικοί

H θερμοκρασία στην Αχαΐα τα τελευταία 24ωρα έχει πάρει την ανιούσα -και έπεται νέα άνοδος από αύριο- και αυτό έχει φέρει πολλούς πολίτες να επισκέπτονται τις κοντινές θάλασσες για τις πρώτες βουτιές του φετινού καλοκαιριού.

Του ΠΡΟΚΟΠΗ ΚΟΓΚΟΥ

Πολλοί από αυτούς κατέληξαν σε ένα κοινό συμπέρασμα, ότι οι θάλασσες είχαν αρκετό κρύο, ειδικά όσοι επέλεξαν τις θάλασσες στο ανατολικό κομμάτι, όπου βρίσκονται οι παραλίες του Αγίου Βασιλείου, των Αραχωβιτίκων, της Ακολης κ.ά.

Ορισμένοι από αυτούς υποστήριξαν ότι η θερμοκρασία της θάλασσας ήταν αρκετά χαμηλή, με αποτέλεσμα πολλοί να δυσκολεύονται να κάνουν μπάνιο και να αρκούνται σε μια γρήγορη βουτιά, χωρίς να μπορούν να απολαύσουν για αρκετή ώρα τις χάρες της θάλασσας.

Βέβαια από την άλλη είναι σε έναν βαθμό φυσιολογικό η θάλασσα να μην είναι ακόμα σε αρκετά υψηλά επίπεδα, λόγω της εποχής, καθώς ακόμα δεν έχει προλάβει να ζεστάνει.

Η «Πελοπόννησος» επικοινώνησε με τον Δρ. Δημήτριο Μουτόπουλο (βιολόγο-ιχθυολόγο-καθηγητή Πανεπιστημίου Πατρών), ο οποίος ήταν καθησυχαστικός και ξεκάθαρος. Ρωτήσαμε τον ειδικό, αν υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο επιστημονικό δεδομένο ή αν υπάρχει λόγος ανησυχίας για τη χαμηλή θερμοκρασία στο νερό της θαλάσσης σε σχέση με τη θερμοκρασία που επικρατεί εκτός, δήλωσε: «Δεν είναι καθόλου περίεργο ότι η θερμοκρασία στη θάλασσα είναι χαμηλή, επειδή είναι ακόμα νωρίς. Ειδικά στις θάλασσες του Πατραϊκού Κόλπου, όπου έχουμε πολλά ρεύματα, παραδοσιακά είναι δροσερή η θάλασσα. Και να σας πω κάτι; Καλώς είναι κρύα τώρα η θάλασσα. Γιατί αν ήταν τώρα ζεστή, τότε το καλοκαίρι θα ήταν σούπα. Η λογική λέει ότι το επόμενο χρονικό διάστημα και με την άνοδο της εξωτερικής θερμοκρασίας, θα ανέβει και η θερμοκρασία στη θάλασσα. Δεν υπάρχει απολύτως κανένα θέμα και δεν πρέπει να υπάρχει καμία ανησυχία στους λουόμενους».

Η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πάτρας Αννα Μαστοράκου, μιλώντας στην «Π» για την προσοχή που πρέπει να δείχνουν οι λουόμενοι, έδωσε συμβουλές για το τι πρέπει να προσέξουν. «Οσοι πάνε για μπάνιο θα πρέπει να δείξουν πολύ μεγάλη προσοχή στην απότομη μεταβολή της θερμοκρασίας, ειδικά όσοι αντιμετωπίζουν χρόνια νοσήματα ή λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή. Θα πρέπει, όσο είναι εφικτό, να υπάρχει σταδιακή εναρμόνιση της θερμοκρασίας και όχι απότομη, όταν μπαίνουν ή βγαίνουν από τη θάλασσα. Αλλο θέμα που χρειάζεται προσοχή είναι να αποφεύγουν τη μεγάλη έκθεση στον ήλιο, ειδικά τις μεσημβρινές ώρες. Ο οργανισμός δεν έχει αναπτύξει μελανίνη και η έκθεση στον ήλιο είναι επικίνδυνη. Επιπλέον θα πρέπει να λαμβάνουν μέτρα προστασίας, όπως είναι τα καπέλα και το αντηλιακό για ενυδάτωση».

Σπηλιόπουλος: «Χρειαζόμαστε τον ήλιο, αλλά με προφυλάξεις»

Της ΔΗΜΗΤΡΑΣ ΚΟΥΤΡΟΠΟΥΛΟΥ

Το καλοκαίρι είναι μια εποχή γεμάτη θάλασσα και εξωτερικές δραστηριότητες, αλλά κρύβει κινδύνους για την υγεία του δέρματός μας.

Ο δερματολόγος Φάνης Σπηλιόπουλος, μοιράζεται στην «Πελοπόννησο» το πώς να αντιμετωπίσουμε τους κινδύνους που «κρύβει» η έκθεση στον ήλιο και προτείνει τρόπους πρόληψης κατά τους επόμενους μήνες.

Η σχέση του ανθρώπου με τον ήλιο είναι ζωτικής σημασίας, ωστόσο μπορεί να βλάψει. Οπως εξηγεί ο κ. Σπηλιόπουλος, η επίδραση του ήλιου εξαρτάται από το γεωγραφικό πλάτος που ζούμε, τον τύπο του δέρματος, τα διάφορα νοσήματα και φυσικά την κληρονομικότητα. «Χρειαζόμαστε τον ήλιο, αλλά με προφυλάξεις» αναφέρει ο κ. Σπηλιόπουλος. Ο ήλιος προσφέρει οφέλη για την υγεία. Αναζωογονεί, καθώς βελτιώνει την ψυχολογία και καταπολεμά την κατάθλιψη. Ακόμη, παράγει τη βιταμίνη D, απαραίτητη για την υγεία των οστών και του ανοσοποιητικού μας συστήματος. Κι ας μην ξεχνάμε πως μέσω της θερμότητας, ο ήλιος βοηθά στην κυκλοφορία του αίματος, παρέχοντας ζωτική ενέργεια για τον άνθρωπο. Αντιθέτως, η υπερβολική έκθεση στον ήλιο τον καθιστά εχθρό. Επισπεύδει τη γήρανση, καθώς προκαλεί εγκαύματα, ερυθρότητα και επιταχύνεται η διαδικασία γήρανσης. Ενώ επιδεινώνει ή προκαλεί νοσήματα (λύκο). Τέλος, ο ήλιος είναι υπεύθυνος για τον καρκίνο του δέρματος.

Και η ηλιοθεραπεία, όμως, πρέπει να γίνεται με προσοχή. Ο Φ. Σπηλιόπουλος συμβουλεύει να αποφεύγουν μικρά παιδιά και άτομα με συγκεκριμένα δερματολογικά νοσήματα την έκθεση στον ήλιο το μεσημέρι, όταν οι ακτίνες του ήλιου είναι έντονες.

Κίνδυνοι για το δέρμα: Το καλοκαίρι, η επιφάνεια δέρματος που εκτίθεται είναι μεγαλύτερη, λόγω της ελαφριάς ένδυσης, αυξάνοντας τον κίνδυνο για δερματολογικές παθήσεις. Τα τσιμπήματα από έντομα, ερπετά και θαλάσσιους οργανισμούς, όπως οι μέδουσες, είναι πιο συχνά. Επιπλέον, αυξάνεται ο κίνδυνος αλλεργιών, οι οποίες μπορεί να προκληθούν από τρόφιμα, άνθη, σκόνη, ουσίες και καλλυντικά. Ενώ οι δηλητηριάσεις από κακοσυντηρημένα τρόφιμα, μπορούν να επηρεάσουν σοβαρά την υγεία.

Για την προστασία του δέρματος είναι σημαντικό να ακολουθούμε τα βήματα:

  • Η χρήση αντηλιακού με δείκτη προστασίας είναι απαραίτητη, ανανεώνοντάς το μετά το κολύμπι ή την έντονη εφίδρωση.
  • Φορώντας καπέλα, γυαλιά ηλίου και κατάλληλο ρουχισμό μπορούμε να μειώσουμε την άμεση έκθεση στον ήλιο.
  • Είναι σημαντικό να προγραμματίζουμε τις δραστηριότητες νωρίς το πρωί ή αργά το απόγευμα, αποφεύγοντας τις μεσημεριανές ώρες.
  • Σωστή συντήρηση των τροφίμων για την αποφυγή αλλεργιών και δηλητηριάσεων.

Ναι, στον ήλιο με λελογισμένη έκθεση και προφυλάξεις!

 

Διαβάστε επίσης:

Έρχεται το πιο ζεστό καλοκαίρι με ακραίες θερμοκρασίες,ο αναλυτικός πίνακας του ECMWF που «δεν πέφτει ποτέ έξω»

Πάτρα: Έλεγχος για ενδοοικογενειακή βία αποκάλυψε αρχαία – «Τα βρήκα στα σκουπίδια»

Μητσοτάκης για Β. Μακεδονία: Ωρα να σοβαρευτούν, οδηγούνται σε διεθνή απομόνωση

Πώς εξαρθρώθηκε το κύκλωμα «πειρατών» συνδρομητικών καναλιών, στα 5.800.000 ευρώ το παράνομο όφελος

Αναγνωρίστηκε το κράτος της Παλαιστίνης: Το Ισραήλ ανακαλεί τους πρεσβευτές του ΦΩΤΟ – ΒΙΝΤΕΟ