Οι μαθητές της Αχαΐας γυρίζουν πλάτη στη βία: Επιλέγουμε τον διάλογο και όχι το ξύλο
Εκπαιδευτικοί, μαθητές και μαθήτριες έστειλαν ένα ελπιδοφόρο μήνυμα για την αντιμετώπιση των συγκρούσεων με τη βοήθεια ομοτίμων

Με το 57,8% των μαθητών της Αχαΐας, που συμμετείχαν σε σχετική έρευνα, να δηλώνει ότι έχει δει στο διάλειμμα παιδιά να ενοχλούν άλλα παιδιά και το 45,7% να αναφέρει ότι φοβάται μήπως γίνει καυγάς στο διάλειμμα ή μέσα στην τάξη, το πρόγραμμα της Σχολικής Διαμεσολάβησης που εφαρμόζεται σε 16 Δημοτικά Σχολεία της Αχαΐας λειτουργεί διδάσκει τον δρόμο του διαλόγου.
Τα αποτελέσματα του προγράμματος ήδη δείχνουν ότι από τη στιγμή που οι μαθητές εκπαιδεύτηκαν και ανέλαβαν ρόλο διαμεσολαβητή τα ποσοστά βίας έχουν κατακόρυφη πτώση.
Αυτό αποτυπώθηκε και στο πλαίσιο της Επιστημονικής Ημερίδας που διοργάνωσε η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αχαΐας σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πατρών και την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, με θέμα τη Σχολική Διαμεσολάβηση στα σχολεία της Αχαΐας την περασμένη Παρασκευή στην κατάμεστη αίθουσα του Συνεδριακού και Πολιτιστικού Κέντρου του Πανεπιστημίου Πατρών. Εκπαιδευτικοί, μαθητές και μαθήτριες έστειλαν ένα ελπιδοφόρο μήνυμα για την αντιμετώπιση των συγκρούσεων με τη βοήθεια ομοτίμων.
ΤΙ ΕΙΠΑΝ ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ
Ξεχωριστή ήταν η συμμετοχή των εκπαιδευτικών και των μαθητών/τριών από τα 16 Δημοτικά Σχολεία: 1ο Κ. Αχαΐας, 3ο Κ. Αχαΐας, 4ο, 5ο, 6ο, 14ο, 15ο, 26ο, 36ο, 41ο, 45ο, 56ο, 59ο Πατρών, Καρεΐκων, Λάππα και Ροΐτίκων που συμμετέχουν πιλοτικά στο Πρόγραμμα της τρέχουσας σχολικής χρονιάς και οι οποίοι παρουσίασαν με τον δικό τους βιωματικό τρόπο τα αποτελέσματα της μέχρι τώρα εφαρμογής του προγράμματός της.
Οι μαθητές έδειξαν ότι ο διάλογος μπορεί να λύσει όλα τα προβλήματα. Μιλώντας για την εμπειρία τους από το πρόγραμμα μαθητές και μαθήτριες ανέφεραν:
⦁ Μέσα από το πρόγραμμα ένιωσα περηφάνια, γιατί μπόρεσα να βοηθήσω να λυθεί μία παρεξήγηση και οι συμμαθητές μου να μην πιαστούν στα χέρια.
⦁ Η διαμεσολάβηση είναι: ενσυναίσθηση, αλληλεγγύη, κατανόηση, γέφυρες επικοινωνίας, ομαδική δουλειά, σεβασμός στις απόψεις των άλλων, το δικαίωμα να ακουστούν όλοι.
⦁ Το πρόγραμμα της Σχολικής Διαμεσολάβησης μας βοήθησε να λύνουμε τις διαφωνίες μας χωρίς βία, να συνεργαζόμαστε, να μη φοβόμαστε να μιλήσουμε, να ακολουθούμε τους κανόνες.
⦁ Μέσα από τα εργαστήρια μάθαμε πώς να εκφράζουμε τις απόψεις μας, να κάνουμε ερωτήσεις για να καταλαβαίνουμε καλύτερα μια κατάσταση, να βρίσκουμε μόνοι μας τη λύση στο πρόβλημά μας.
⦁ Μάθαμε να σεβόμαστε τα διαφορετικά συναισθήματα. Νιώθω σιγουριά να μιλήσω και να ακούσω τον άλλον. Μπορώ να υποστηρίξω κάποιον και να παρέμβω για να ηρεμήσω μία κατάσταση.
⦁ Η καλύτερη στιγμή του προγράμματος ήταν όταν καταφέραμε να διαχειριστούμε τα συναισθήματά μας, να πούμε την αλήθεια, να ακούσουμε τους φίλους μας να «μπούμε στα παπούτσια του άλλου».
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ – ΓΟΝΕΙΣ
Η πορεία της Σχολικής Διαμεσολάβησης στα σχολεία της Αχαΐας και τα επιπλέον οφέλη, όπως αυτά εμφανίστηκαν σε σχολεία με μαθητές με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες και από διαφορετικές κοινωνικές ομάδες παρουσιάστηκαν από τις Αριάδνη Κοκκινάκη διευθύντρια 59ου ΔΣ , Σοφία Κράββαρη εκπαιδευτικός 56ου ΔΣ και Ασπασία Λαουρδέκη υποδιευθύντρια 1ου ΔΣ Κ. Αχαΐας.
Η υποστήριξη των γονέων στη διαδικασία του προγράμματος της Σχολικής Διαμεσολάβησης τονίστηκε από την Ελένη Κίτσιου πρόεδρο του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 4ου ΔΣ Πατρών.
Τους/τις εκπαιδευτικούς του προγράμματος που οραματίζονται την αλλαγή στα σχολεία τους, που αφιέρωσαν προσωπικό χρόνο σε επιμορφώσεις και συναντήσεις, γιατί αναζητούν για τους μαθητές και τις μαθήτριές τους εκείνα τα εφόδια που θα τους κάνουν δυνατούς αυριανούς πολίτες, ευχαρίστησε θερμά η υπεύθυνη Αγωγής Υγείας Αρτεμις Παπακωνσταντινοπούλου, για να συμπληρώσει ότι αυτοί οι εκπαιδευτικοί είναι και οι ίδιοι μια δυνατή ομάδα.
Κοινό μέτωπο σχολείο – οικογένεια
Ο καθηγητής, κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών της Αγωγής του ΕΚΠΑ και μέλος της Εθνικής Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για την Πρόληψη και Αντιμετώπιση των Φαινομένων Βίας και Παραβατικότητας Ανηλίκων, Θωμάς Μπαμπάλης, τόνισε την ανάγκη αναζήτησης του κοινωνικού πλαισίου μέσα στο οποίο εκδηλώνεται η βία και προέτρεψε σχολείο και οικογένεια να «σπάσουν την αλυσίδα» του εκφοβισμού μέσω της ανάδειξης του ενεργού ρόλου των συνομηλίκων.

Αποψη από την κατάμεστο αμφιθέαττρο στο Συνεδριακό Κέντρο
Η αναπληρώτρια καθηγήτρια του ΕΚΠΑ και επιστημονική υπεύθυνη του Επιμορφωτικού Προγράμματος των Εκπαιδευτικών «Πρόληψη και Αντιμετώπιση Περιστατικών Ενδοσχολικής Βίας και Εκφοβισμού», Κωνσταντίνα Τσώλη, αναφέρθηκε στον οραματισμό της UNESCO για τα «ευτυχισμένα σχολεία» και στις πιθανότητες που μπορούν να έχουν αυτά τα σχολεία στο να αποτρέψουν τους/τις έφηβους από τις διάφορες επικινδυνότητες, όταν τα παιδιά εκπαιδευτούν να μην αποδέχονται το bullying ή να μιλάνε για αυτό που συμβαίνει τους συμβαίνει.
Η επιστημονική υπεύθυνη του Προγράμματος της Σχολικής Διαμεσολάβησης για τα σχολεία της Αχαΐας, καθηγήτριας ΤΕΕΑΠΗ Πανεπιστημίου Πατρών, Ευγενία Αρβανίτη, παρουσίασε το πιλοτικό πρόγραμμα στα Δημοτικά της Αχαΐας και την προσπάθεια που γίνεται να αποφευχθεί το δίπολο της σύγκρουσης του θύτη και του θύματος με πιο δημιουργικές λύσεις εντός σχολικού πλαισίου.
Τη διαμεσολάβηση ως έναν από τους πιο σύγχρονους και αποτελεσματικούς τρόπους για την ενίσχυση της επικοινωνίας και της επίλυσης των συγκρούσεων υπογράμμισαν στους χαιρετισμούς τους ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας, Δευτεροβάθμιας και Ειδικής Αγωγής του υπουργείου Παιδείας Γιάννης Κατσαρός, ο αναπληρωτής περιφερειάρχης Χαράλαμπος Μπονάνος, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών Χρήστος Μπούρας και ο διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αχαΐας Νικόλαος Κλάδης.
Ζουν με τον φόβο του καβγά
Η διερεύνηση αναγκών για το φαινόμενο της σχολικής βίας και η ευαισθητοποίηση μέσω του Δικτύου Σχολικής Διαμεσολάβησης μελετήθηκε από τους/τις εκπαιδευτικούς του 15ου, 45ου και 41ου Δημοτικού Πατρών και παρουσιάστηκαν τα πρώτα αποτελέσματα από τον εκπαιδευτικό Θωμά Μπουλιέρη, ο οποίος έκανε λόγο και για το επόμενο βήμα του Δικτύου Σχολικής Διαμεσολάβησης με τον συντονισμό δράσεων των ομάδων των διαμεσολαβητών/τριών των σχολείων.

Οι επικεφαλής του προγράμματος και οι συμμετέοχντες εκπαιδευτικοί
Ακολούθως παραθέτουμε κάποια από τα ερωτήματα και τις απαντήσεις που δόθηκαν σε αυτά από τους μαθητές και τις μαθήτριες.
⦁ Στο διάλειμμα σε ενοχλούν άλλα παιδιά;
Στις 81 απαντήσεις απάντησαν 52 παιδιά (64,2%) ΟΧΙ, αλλά 29 παιδιά (35,8%) ΝΑΙ.
⦁ Εχεις δει παιδιά να ενοχλούν κάποιον άλλον;
83 απαντήσεις: 35 παιδιά απάντησαν ΟΧΙ (42,2%), ενώ 48 μαθήτριες/μαθητές απάντησαν ΝΑΙ (57,8 %).
⦁ Φοβάσαι όταν γίνεται καβγάς στο διάλειμμα ή μέσα στην τάξη;
Στις 81 απαντήσεις: 44 παιδιά απάντησαν ΟΧΙ (54,3%), ενώ 37 παιδιά απάντησαν ΝΑΙ (45,7%).
⦁ Θα ήθελες περισσότερη προσοχή στον χώρο του σχολείου;
Είχαμε 82 απαντήσεις: 42 παιδιά απάντησαν ΟΧΙ (51,2%), και 40 παιδιά απάντησαν ΝΑΙ (48,8%)
⦁ Εχετε αντιληφθεί κάποιο περιστατικό βίας στο σχολείο;
Στις 76 απαντήσεις: 37 παιδιά απάντησαν ΟΧΙ (48,7%), ενώ 39 παιδιά απάντησαν ΝΑΙ ((51,3%).
⦁ Τι νομίζετε ότι μπορεί να γίνει για ένα πιο ασφαλές σχολείο;
Σημαντικό ποσοστό αναφέρει μεταξύ άλλων το να εκπαιδευτούν οι μαθητές να επιλύουν τις διαφορές τους με ειρηνικό τρόπο.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Σφοδρή κακοκαιρία και χαλάζι έπληξαν το Μεσολόγγι ΒΙΝΤΕΟ
Ηλεία: Μεγάλες ζημιές σε καλλιέργειες από το χαλάζι ΦΩΤΟ
Κουάλα Λουμπούρ: Εξερράγη αγωγός αερίου, φωτιά «μανιτάρι» ΒΙΝΤΕΟ
Πάτρα: Ο Δήμος εισέπραξε χρέη που ήταν για διαγραφή – Τι συνέβη
Σοκάρει το βίντεο με τη δολοφονία του ξυλουργού στη Χαλκίδα
Δικυκλιστής Αστυνομικός νεκρός σε τροχαίο στην Αθηνών – Λαμίας
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News