Οι νέοι όροι της Ρωσίας για το τέλος του πολέμου και τα νέα δεδομένα

«Ο Πούτιν είναι έτοιμος να κάνει ειρήνη, αλλά όχι με οποιοδήποτε τίμημα», δήλωσε ανώτερη ρωσική πηγή με γνώση των σκέψεων στους ανώτερους κύκλους του Κρεμλίνου

Οι νέοι όροι της Ρωσίας για το τέλος του πολέμου και τα νέα δεδομένα

Όσο περνάει ο καρός όλος γνωστοποιούνται και νέες πληροφορίες για τους όρους που βάζει ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, για να μπει ένα τέλος στον πόλεμο κατά της Ουκρανίας δημοσιεύει σήμερα το Reuters, υποστηρίζοντας ότι το Κρεμλίνο ζητά αφενός οι δυτικοί ηγέτες να δεσμευτούν εγγράφως να σταματήσουν την επέκταση της ΝΑΤΟ προς τα ανατολικά και αφετέρου να άρουν μέρος των κυρώσεων κατά της Ρωσίας.

«Ο Πούτιν είναι έτοιμος να κάνει ειρήνη, αλλά όχι με οποιοδήποτε τίμημα», δήλωσε ανώτερη ρωσική πηγή με γνώση των σκέψεων στους ανώτερους κύκλους του Κρεμλίνου.

Σύμφωνα με τρεις ρωσικές πηγές που επικαλείται το Reuters, o Πούτιν θέλει «γραπτή» δέσμευση από τις μεγάλες δυτικές δυνάμεις ότι δεν θα επεκτείνουν την υπό την ηγεσία των ΗΠΑ συμμαχία του ΝΑΤΟ προς τα ανατολικά – πρακτικά την επίσημη απόρριψη της ένταξης της Ουκρανίας, της Γεωργίας, της Μολδαβίας και άλλων πρώην σοβιετικών δημοκρατιών.

Παράλληλα η Ρωσία θέλει επίσης η Ουκρανία να παραμείνει ουδέτερη, να αρθεί μέρος των δυτικών κυρώσεων, να επιλυθεί το ζήτημα των παγωμένων ρωσικών κρατικών περιουσιακών στοιχείων στη Δύση και να προστατευθούν οι ρωσόφωνοι στην Ουκρανία.

Οι νέοι όροι της Ρωσίας για το τέλος του πολέμου και τα νέα δεδομένα

Από την πλευρά της η πρώτη πηγή ανέφερε ότι, εάν ο Πούτιν συνειδητοποιήσει ότι δεν είναι σε θέση να επιτύχει ειρηνευτική συμφωνία με τους δικούς του όρους, θα επιδιώξει να δείξει στους Ουκρανούς και τους Ευρωπαίους, μέσω στρατιωτικών νικών, ότι «η ειρήνη αύριο θα είναι ακόμη πιο οδυνηρή».

Θυμίζουμε ότι και ο Πούτιν και άλλοι Ρώσοι αξιωματούχοι έχουν επανειλημμένα δηλώσει ότι οποιαδήποτε ειρηνευτική συμφωνία πρέπει να αντιμετωπίσει τις «βασικές αιτίες» του πολέμου, δείχνοντας προς τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ και την υποστήριξης της Δύσης προς την Ουκρανία.

Το Κίεβο έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι δεν πρέπει να παραχωρηθεί στη Ρωσία δικαίωμα βέτο επί των φιλοδοξιών της Ουκρανίας ζητώντας παράλληλα ισχυρές εγγυήσεις ασφάλειας με πραγματικό βάρος, ώστε να αποτρέψει οποιαδήποτε μελλοντική ρωσική επίθεση.

Μάλιστα μία από τις πηγές που επικαλείται το Reuters υποστήριξε ότι αν ο Πούτιν δει μια τακτική ευκαιρία στο πεδίο της μάχης, θα προχωρήσει περαιτέρω στην Ουκρανία και ότι το Κρεμλίνο πιστεύει ότι η Ρωσία μπορεί να πολεμήσει για χρόνια, ανεξάρτητα από τις κυρώσεις και τις οικονομικές δυσκολίες που θα επιβληθούν από τη Δύση. Μια δεύτερη πηγή ανέφερε ότι ο Πούτιν είναι πλέον λιγότερο διατεθειμένος να συμβιβαστεί σε θέματα εδαφών και παραμένει σταθερός στη δημόσια θέση του ότι θέλει ολόκληρες τις τέσσερις περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας που διεκδικεί η Ρωσία. Ο Πούτιν έχει σκληρύνει τη στάση του», ανέφερε χαρακτηριστικά η πηγή αυτή.

Τέλος σύμφωνα με το δημοσίευμα, «η Ρωσία θέλει μια γραπτή δέσμευση από το ΝΑΤΟ, επειδή ο Πούτιν πιστεύει ότι η Μόσχα παραπλανήθηκε από τις ΗΠΑ μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου το 1989, όταν ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζέιμς Μπέικερ διαβεβαίωσε τον Σοβιετικό ηγέτη Μιχαήλ Γκορμπατσόφ το 1990 ότι το ΝΑΤΟ δεν θα επεκταθεί προς τα ανατολικά».