Οι παλιές και νέες υποκλοπές – Αφιέρωμα της «Π» από τον Καραμανλή στον Μητσοτάκη
Η εφημερίδα «Πελοπόννησος» μίλησε με τρία πολιτικά πρόσωπα που έζησαν από κοντά την ιστορία των υποκλοπών του 2006, ζουν και την τωρινή και τους ζήτησε να απαντήσουν αν οι δύο ιστορίες έχουν κοινά σημεία.
H ιστορία επαναλαμβάνεται… Με άλλους πρωταγωνιστές, με άλλους «δράστες», με άλλα «θύματα», αλλά σε πολλά σημεία οι δύο υποθέσεις μοιάζουν.Τηλεφωνικές υποκλοπές το 2006, τηλεφωνικές υποκλοπές και το 2022/23!
Ηταν 2 Φεβρουαρίου του 2006 (σαν σήμερα, ακριβώς πριν 17 χρόνια), όταν με κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν οι τότε υπουργοί Επικρατείας, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης -Θ. Ρουσόπουλος, Γ. Βουλγαράκης και Αν. Παπαληγούρας, αντίστοιχα- της κυβέρνησης Κώστα Καραμανλή αποκάλυπταν ένα σκάνδαλο τηλεφωνικών υποκλοπών που άγγιζε και τον ίδιο τον πρωθυπουργό.
Αφορούσε τηλεφωνικές υποκλοπές σε βάρος σημαντικών δημοσίων και πολιτικών προσώπων κατά την περίοδο 2004-05. Οι υποκλοπές ουσιαστικά αποκαλύφθηκαν στις 4 Μαρτίου 2005, έπειτα από έναν έλεγχο ρουτίνας, που διεξήγαγε η εταιρία Vodafone στο λογισμικό της. Η κυβέρνηση ενημερώθηκε στις 10 Μαρτίου 2005 και αποκάλυψε το γεγονός στην κοινή γνώμη στις 2 Φεβρουαρίου 2006.
Αποκαλύφθηκε λοιπόν πως μέσω ειδικού λογισμικού που είχε εγκατασταθεί στην εταιρεία, παρακολουθούνταν την περίοδο 2004-05 περίπου 100 τηλέφωνα με τη χρήση 14-16 καρτοκινητών «τηλεφώνων-σκιών», τα οποία κατέγραφαν τις συνομιλίες. Οι ενδείξεις παρέπεμπαν στην πρεσβεία των ΗΠΑ στην Ελλάδα…
Ο τότε προϊστάμενος της Εισαγγελίας κ. Παπαγγελόπουλος για 11 μήνες διεξήγαγε έρευνα. Δεν ασκεί καμία δίωξη. Ισως, γιατί ήταν πολύ δύσκολο για τις ελληνικές αρχές να παραδεχτούν ότι οι μυστικές υπηρεσίες της μεγάλης «συμμάχου» ήταν υπεύθυνες για τον θάνατο ενός Ελληνα πολίτη. Με την υπόθεση των υποκλοπών συνδέθηκε και η υπόθεση του θανάτου του υπαλλήλου της Vodafone Κώστα Τσαλικίδη, που βρέθηκε νεκρός στις 9 Μαρτίου 2005, μία μέρα πριν γνωστοποιηθεί στις αρχές η ύπαρξη του ύποπτου λογισμικού…
Δύο χρόνια μετά, το 2010 η υπόθεση ξανάνοιξε…
Η εφημερίδα «Πελοπόννησος» μίλησε με τρία πολιτικά πρόσωπα που έζησαν από κοντά εκείνη την ιστορία, ζουν και την τωρινή και τους ζήτησε να απαντήσουν αν οι δύο ιστορίες έχουν κοινά σημεία…
Μ. ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ: «Οπως και τότε, η υπόθεση πάει για τις καλένδες…»
Ο Μιλτιάδης Ηλ. Παπαϊωάννου, που γεννήθηκε και µεγάλωσε στη Λυκούρια Καλαβρύτων, ήταν από τα ιδρυτικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ, διατέλεσε βουλευτής από το 1981 έως το 2012 και ήταν υπουργός Δικαιοσύνης, Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Επικρατείας, υφυπουργός Εσωτερικών και Προεδρίας.Ηταν ιδιαίτερα αναλυτικός και αποκαλυπτικός σε όσα είπε στην «Π»: «Εχουµε τώρα µια επανάληψη της ίδιας ιστορίας µε µικρές αποκλίσεις. Εµείς τότε, ως ΠΑΣΟΚ, φέραµε το θέµα στην Επιτροπή Θεσµών και Διαφάνειας παρότι το γνώριζαν στην Κυβέρνηση, αλλά το απέκρυψαν, από πού προήλθαν οι υποκλοπές. Με τη βοήθεια της τότε ΑΔΑΕ, όπου πρόεδρος ήταν ο κ. Ανδρέας Λαµπρινόπουλος, καταλήξαµε σε συµπέρασµα, µολονότι δεν ονοµατίστηκε ποτέ ρητά, ότι οι υποκλοπές γίνονται µέσα από την Πρεσβεία των ΗΠΑ. Και τι έκανε τότε η κυβέρνηση της ΝΔ; Ακριβώς αυτό που έκανε και τώρα. Με τη δικαιολογία ότι το θέµα εκκρεµεί στη δικαιοσύνη, διέκοψε τις συνεδριάσεις της Επιτροπής Θεσµών και Διαφάνειας. Στη Δικαιοσύνη ανέλαβε την υπόθεσης ο… πολύς Παπαγγελόπουλος, πήρε 7-8 κούφιες καταθέσεις, σε συνεννόηση µε τον τότε Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Λινό, και έβαλαν την υπόθεση στο αρχείο, όπως εκτιµώ ότι θα κάνει και τώρα ο κ. Ντογιάκος. Εµείς, όταν ήρθαµε ξανά στην κυβέρνηση, το 2009, επανέφερα το θέµα στην Επιτροπή, το 2010, ως πρόεδρος. Υπήρξαν προτάσεις για εξεταστική επιτροπή, αλλά εγώ εισηγήθηκα να ξαναπάει το θέµα στη Δικαιοσύνη. Εστειλα επιστολή στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, τον κ. Τέντε… Η δικαιοσύνη ανέσυρε το θέµα από το αρχείο και το ανέθεσε στον εισαγγελέα Εφετών κ. Δασούλα. Και µε βάση το πόρισµά του, η Εισαγγελία Εφετών άσκησε το 2011 ποινική δίωξη για το κακούργηµα της «διακεκριµένης κατασκοπείας» κατά παντός υπευθύνου, δείχνοντας εµπλοκή στην υπόθεση υπαλλήλων της αµερικανικής πρεσβείας της Αθήνας.
Είχα πει τότε στον κ. Καραµανλή «γιατί δεν αφήνεις να φτάσει ως το τέρµα η υπόθεση;» Προφανώς ο τότε πρωθυπουργός δεν ήθελε να συγκρουστεί µε τους Αµερικανούς. Ηξερε ότι εκείνοι έκαναν τις υποκλοπές αλλά…Η ιστορία επαναλαµβάνεται τώρα. Απλώς στη θέση της τότε αµερικανικής πρεσβείας είναι τώρα η ΕΥΠ. Το θέµα της δικαιοσύνης όµως θα δείτε πώς θα εξελιχθεί: θα βγει µετά από λίγο καιρό πόρισµα ότι δεν προέκυψαν στοιχεία και θα αρχειοθετηθεί. Σε τέτοιες υποθέσεις χρειάζεσαι ανώτατους δικαστές µε σθένος, όχι υπηρέτες της εξουσίας. Εκτός κι αν βγάλουν πόρισµα ότι για όλα ευθύνεται ο Δηµητριάδης, αλλά δεν νοµίζω, γιατί αν βγει τέτοιο πόρισµα, θα καθίσει στο σκαµνί ο Δηµητριάδης και δεν νοµίζω πως ο Μητσοτάκης θα στείλει στο σκαµνί τον ανιψιό του.
Η διαχείριση της κατάστασης σήµερα είναι ακριβώς µια επανάληψη της παλιάς ιστορίας του 2006. Η ΝΔ έκλεισε τότε την Επιτροπή Θεσµών και Διαφάνειας µε το πρόσχηµα πως η υπόθεση είναι στη δικαιοσύνη και η δικαιοσύνη αρχειοθέτησε την υπόθεση, µε πρωταγωνιστή τον κ. Παπαγγελόπουλο. Και µετά τον έκανε και υπουργό ο κ. Τσίπρας, γιατί ο Παπαγγελόπουλος ήταν, προφανώς, για όλες τις καταστάσεις. Οταν είσαι για όλες τις καταστάσεις, σε φωνάζουν όλοι. Το τωρινό θέµα, λοιπόν, επί της ουσίας παραπέµπεται στις καλένδες της δικαιοσύνης και κάποια στιγµή για λόγους δηµοσίου συµφέροντος, όπως θα βαφτιστούν, η υπόθεση θα αρχειοθετηθεί. Μακάρι να πέσω έξω, αλλά φοβάµαι πως αυτό θα συµβεί…».
Θ. ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: «Νόημα έχει να γίνονται όλα με νόμιμο και εντός συνταγματικών ορίων τρόπο»
Ο Θοδωρής Ρουσόπουλος, υπουργός Επικρατείας της Κυβέρνησης Κ. Καραµανλή το επίµαχο διάστηµα, και νυν βουλευτής της ΝΔ, έδωσε τη δική του απάντηση στην «Π» στο ερώτηµά µας για τη σχέση των δύο υποθέσεων υποκλοπών. Μια απάντηση που σίγουρα θα προκαλέσει πολλή συζήτηση. «Θυµάµαι πριν από µερικά χρόνια που απεκαλύφθη ότι την καγκελάριο Μέρκελ παρακολουθούσαν οι αµερικανικές µυστικές υπηρεσίες. Εάν µάλιστα κανείς αναδιφήσει στην ιστορία, θα βρει πλείστες όσες περιπτώσεις παρακολουθήσεων, υποκλοπών και άλλων µεθόδων κατασκοπείας. Δεν µοιάζει φυσικά η µία µε την άλλη και δεν έχει σχέση το σήµερα µε το χθες. Δεν συγκρίνω τις διαφορετικές περιπτώσεις, ούτε και έχει κατά την γνώµη µου νόηµα. Νόηµα έχει να γίνονται όλα µε νόµιµο και εντός συνταγµατικών ορίων τρόπο. Και φυσικά όταν γεννώνται ζητήµατα που αφήνουν πολλά ερωτήµατα, τότε η δικαιοσύνη οφείλει να δίνει τις απαντήσεις. Αυτό περιµένω και στην προκείµενη περίπτωση από τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Και ελπίζω γρήγορα, ώστε να πάψει να αποτελεί αντικείµενο εκµετάλλευσης από την αξιωµατική αντιπολίτευση».
Ε. ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: «Τότε η κυβέρνηση ήταν θύμα, τώρα είναι το αντίθετο…»
Ο Ευάγγελος Αντώναρος, κυβερνητικός εκπρόσωπος της κυβέρνησης Κώστα Καραµανλή από το 2004 έως και το 2009 και µετά βουλευτής Επικρατείας έως το 2012, ήταν απόλυτος στην τοποθέτησή του στην «Π» ότι οι δύο υποθέσεις είναι εντελώς διαφορετικές, όσον αφορά τον «δράστη». «Οι συγκρίσεις είναι, συνήθως, εύκολες. Οι γενικεύσεις επίσης. Οι διαφορές όµως τεράστιες. Αυτό είναι το σχόλιο µου όταν ακούω το τελευταίο διάστηµα τον αναληθή αφορισµό “παρακολουθήσεις γίνονταν πάντα, µε όλες τις ελληνικές κυβερνήσεις”. Κι αµέσως µετά τον επίσης αναληθή µε αυτή τη µορφή ισχυρισµό: «Και από την κυβέρνηση Καραµανλή το 2006 δεν αποκαλύφθηκαν παρακολουθήσεις;”. Η ειδοποιός διαφορά είναι ακριβώς η λέξη “αποκαλύφθηκαν”. Τότε κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης, και ο πρωθυπουργός, είχαν πέσει θύµατα υποκλοπών που είχαν στηθεί µέσα στη Vodafone, ενδεχοµένως µε εµπλοκή αµερικανικών υπηρεσιών.
Στην τωρινή περίπτωση είχε στηθεί δίκτυο παρακολούθησης µε ευθύνη της κυβέρνησης Μητσοτάκη, όπως δείχνουν πολλά στοιχεία. Και αντίθετα µε τότε, που το θύµα, δηλαδή η κυβέρνηση Καραµανλή, βγήκε µπροστά κι έδωσε όσα στοιχεία είχε στη δηµοσιότητα, σήµερα η κυβέρνηση, µε πρώτο τον πρωθυπουργό, κάνει ότι δεν ξέρει, αλλάζει συνεχώς το “αφήγηµπά” της κι επιδιώκει ένα, κατά την κρίση µου, αδέξιο αλλά και αδιέξοδο κουκούλωµα αυτού του τεράστιου σκανδάλου».
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News