Οι σεισμοί σε Σαντορίνη-Αμοργό σε 3D απεικόνιση – «Σπάνιο και μοναδικό φαινόμενο» λέει ο σεισμολόγος Δημήτρης Γιαννόπουλος
Ο Αχαιός δρ. Σεισμολογίας Δημήτρης Γιαννόπουλος προσεγγίζει με 3D τους σεισμούς
![Οι σεισμοί σε Σαντορίνη-Αμοργό σε 3D απεικόνιση - «Σπάνιο και μοναδικό φαινόμενο» λέει ο σεισμολόγος Δημήτρης Γιαννόπουλος 3D](https://pelop.gr/wp-content/uploads/2025/02/general-image-jpg.webp)
Ο πατρινός διδάκτωρ Σεισμολογίας, απόφοιτος του τμήματος Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών Δημήτρης Γιαννόπουλος, με αφορμή την έντονη σεισμική έξαρση εδώ και καιρό στην περιοχή Σαντορίνης-Αμοργού, δημιούργησε, σε συνεργασία με τον καθηγητή Σεισμολογίας Ευθύμιο Σώκο, ένα 3D animation που δείχνει τη σεισμική δραστηριότητα μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού, από τις 25 Ιανουαρίου μέχρι και χθες.
Οι επισκέπτες της σελίδας στο facebook του κ. Γιαννόπουλου μπορούν να παρακολουθήσουν μέσω link ένα υψηλής ανάλυσης βίντεο του animation.
Το επικαιροποιημένο βίντεο παραχωρήθηκε στο pelop.gr και δείχνει την καταγραφή των σεισμών.
Ο κ. Γιαννόπουλος εξηγεί στην «Πελοπόννησο» σε τι μπορεί να χρησιμεύσει σ’ έναν απλό πολίτη η παρακολούθηση του 3D animation: «Από τις 25 Ιανουαρίου, η περιοχή μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού παρουσιάζει έντονη σεισμική δραστηριότητα, η οποία συνεχίζεται μέχρι και σήμερα. Με τη χρήση δεδομένων από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, σε συνεργασία με τον καθηγητή Σεισμολογίας Ευθύμιο Σώκο, δημιουργήσαμε ένα τρισδιάστατο animation που αποτυπώνει τη σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή. Το animation προσφέρει μία λεπτομερή απεικόνιση της χωρικής κατανομής και βάθους των σεισμών, βοηθώντας το ευρύ κοινό να αποκτήσει μία σαφή εικόνα για το πώς κατανέμονται οι σεισμοί στην περιοχή και πώς εξελίσσονται με την πάροδο του χρόνου. Στο animation αποτυπώνονται περισσότεροι από 1.800 σεισμοί, όπως έχουν αναλυθεί από τους ερευνητές του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου μέχρι και σήμερα (χθες).
![Οι σεισμοί σε Σαντορίνη-Αμοργό σε 3D απεικόνιση - «Σπάνιο και μοναδικό φαινόμενο» λέει ο σεισμολόγος Δημήτρης Γιαννόπουλος 3D](https://pelop.gr/wp-content/uploads/2025/02/photo-giannopoulos-678x1024.webp)
Δημήτρης Γιαννόπουλος
Από την έναρξη αυτής της σεισμικής δραστηριότητας, έχει παρατηρηθεί μια σταδιακή μετανάστευσή της, ξεκινώντας από τη βορειοανατολική πλευρά της Σαντορίνης, στη συνέχεια κινούμενη προς τη νησίδα Ανυδρο και ακολουθώντας γενικά βορειοανατολική κατεύθυνση προς την Αμοργό. Στο animation, εκτός από τους σεισμούς, επισημαίνονται και κάποια από τα κύρια ρήγματα της περιοχής, καθώς και η τοπογραφία των νησιών και του πυθμένα της θάλασσας».
Σε ερώτησή μας για το τι πρέπει να περιμένουμε από το «μέτωπο» της Σαντορίνης, ο κ. Γιαννόπουλος απάντησε: «Η σεισμική ακολουθία εξελίσσεται σε μία περιοχή όπου η κύρια γενεσιουργός αιτία της σχετίζεται με την κίνηση λιθοσφαιρικών πλακών και τη συσσώρευση τάσεων στην περιοχή, η οποία είναι πλούσια σε ενεργά ρήγματα και ενεργά ηφαιστειακά κέντρα. Ενώ η σεισμική ακολουθία είναι ακόμα εν εξελίξει και νέα πολύτιμα δεδομένα συλλέγονται καθημερινά από αυτό το πολύπλοκο σεισμοτεκτονικό περιβάλλον, η δυναμική αλληλεπίδραση μεταξύ τεκτονικών και ηφαιστειακών διεργασιών, με ταυτόχρονη μετακίνηση ρευστών που διευκολύνουν τις διαρρήξεις, εξετάζεται ως μια πιθανή αιτία της ακολουθίας αυτής. Ο εξαιρετικά μεγάλος αριθμός των σεισμών μέσα σε ένα σύντομο χρονικό διάστημα, η μεγάλη συχνότητα εκδήλωσή τους και γενικά τα χαρακτηριστικά αυτής της σεισμικής ακολουθίας καθιστούν το φαινόμενο σπάνιο έως μοναδικό, για τα ελληνικά δεδομένα, και συγκεκριμένα από τότε που ξεκίνησε η εποχή της ενόργανης παρατήρησης των σεισμών».
Διαβάστε επίσης:
Με επιθετικό καρκίνο διεγνώσθη ο Γιάννος Παπαντωνίου, η ανακοίνωση μέσω δικηγόρου
Εντοπίστηκε ο οδηγός που παρέσυρε τη σύζυγο του Κωνσταντίνου Αργυρού
Τσελέντης: Γιατί παραιτήθηκε από την Εθνική Επιτροπή Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου
Καιρός: Έρχεται νέα «πολική κατεβασιά», με κρύο, χιόνια και βροχές ΧΑΡΤΗΣ
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News