ΟΗΕ – Παρέμβαση Μητσοτάκη στο Συμβούλιο Ασφαλείας: «Η Ελλάδα φύλακας της ελεύθερης ναυσιπλοΐας»

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, και εστίασε στις παγκόσμιες προκλήσεις που απειλούν την ασφάλεια στις θάλασσες.

ΟΗΕ - Παρέμβαση Μητσοτάκη στο Συμβούλιο Ασφαλείας: «Η Ελλάδα φύλακας της ελεύθερης ναυσιπλοΐας»

Υψηλού επιπέδου συζήτηση για τη θαλάσσια ασφάλεια στο πλαίσιο της ελληνικής προεδρίας – Συμμετοχή του Αντόνιο Γκουτέρες
Στην υψηλού επιπέδου συζήτηση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τη θαλάσσια ασφάλεια παρενέβη ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο της ελληνικής προεδρίας του ΣΑ. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, και εστίασε στις παγκόσμιες προκλήσεις που απειλούν την ασφάλεια στις θάλασσες.

ΟΗΕ – Συνεδρίαση Συμβουλίου Ασφαλείας υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη ΖΩΝΤΑΝΑ

Ο πρωθυπουργός, στην έναρξη της τοποθέτησής του, υπογράμμισε ότι οι απειλές κατά της θαλάσσιας ασφάλειας δεν γνωρίζουν σύνορα και επηρεάζουν όλες τις χώρες, είτε διαθέτουν ακτές είτε όχι. Όπως ανέφερε, «τα Ηνωμένα Έθνη βρίσκονται πάντα στο επίκεντρο των προσπαθειών για την προστασία των ωκεανών» και επισήμανε τη σημασία του Διεθνούς Ναυτικού Δικαίου και της διεθνούς συνεργασίας.

Ο κ. Μητσοτάκης ανέδειξε τη σημασία της θαλάσσιας ασφάλειας για την παγκόσμια οικονομία, τονίζοντας ότι πάνω από το 80% του παγκόσμιου εμπορίου μετακινείται μέσω θαλάσσης. Η διασφάλιση της ασφάλειας στις θάλασσες, όπως είπε, «προωθεί την πολιτική και οικονομική σταθερότητα, τη βιώσιμη ανάπτυξη και την ευημερία όλων των λαών».

Αντιμετώπιση ασύμμετρων και υβριδικών απειλών
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Έλληνας πρωθυπουργός στις σύγχρονες απειλές, όπως η πειρατεία, η τρομοκρατία, το λαθρεμπόριο και οι κυβερνοεπιθέσεις που μπορούν να πλήξουν πλοία και λιμενικές υποδομές. Επιπλέον, αναφέρθηκε στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και της ανόδου της στάθμης των θαλασσών, οι οποίες απειλούν σοβαρά τα παράκτια λιμάνια.

Ο κ. Μητσοτάκης έκανε ειδική αναφορά στην ανάγκη συλλογικής δράσης, φέρνοντας ως παράδειγμα την Ερυθρά Θάλασσα. Στο πλαίσιο αυτό, ανέδειξε τον ηγετικό ρόλο της Ελλάδας στις επιχειρήσεις ASPIDES, ATALANTA και IRINI, που έχουν ως στόχο τη διασφάλιση της ναυσιπλοΐας και την ενίσχυση της σταθερότητας στην περιοχή.

Η Ελλάδα υπερασπιστής της UNCLOS και της συνδεσιμότητας
Ο πρωθυπουργός τόνισε επίσης τη σημασία της Σύμβασης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS), χαρακτηρίζοντάς την θεμέλιο λίθο της διεθνούς θαλάσσιας διακυβέρνησης. Επεσήμανε ότι είναι απαραίτητο να γίνει σεβαστή η UNCLOS για να αντιμετωπιστούν οι σημερινές και αναδυόμενες προκλήσεις.

Σημαντική ήταν και η αναφορά του στην προστασία των υποθαλάσσιων καλωδίων μεταφοράς δεδομένων και ηλεκτρικής ενέργειας, τονίζοντας πως η διατήρηση της συνδεσιμότητας είναι αδιαπραγμάτευτη για την ενεργειακή ασφάλεια και την πρόσβαση σε προσιτή τεχνολογία.

Κλείνοντας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε πως, παρά το μικρό μέγεθός της, η Ελλάδα διαθέτει τον μεγαλύτερο εμπορικό στόλο στον κόσμο, διαβεβαιώνοντας τη διεθνή κοινότητα ότι η χώρα θα συνεχίσει να αποτελεί «φύλακα της ελεύθερης ναυσιπλοΐας».