Πανεπιστήμια – Περιφέρεια και επιχειρηματικότητα: Σύμπραξη έρευνας και καινοτομίας
Μνημόνιο συνεργασίας των ακαδημαϊκών ιδρυμάτων, με ερευνητικούς φορείς, την Περιφέρεια και την επιχειρηματικότητα.
Ο θεμέλιος λίθος για τη σύμπραξη της ακαδημαϊκής και ερευνητικής κοινότητας, με την επιχειρηματικότητα της Δυτικής Ελλάδας, με συνδετικό κρίκο την Περιφέρεια, μπήκε χθες σε ειδική τελετή που έγινε στο Πανεπιστήμιο Πατρών.
Στην μεγάλη αίθουσα της Συγκλήτου, έγινε η υπογραφή του Μνημονίου συνεργασίας με στόχο τη δημιουργία της Σύμπραξης Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας «ΥΠΑΤΙΑ».
Οι φορείς που συμμετέχουν στην σύμπραξη είναι το Πανεπιστήμιο Πατρών που είχε και την πρωτοβουλία, το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, το Επιστημονικό Πάρκο Πατρών, το Ινστιτούτο Βιομηχανικών Συστημάτων (ΙΝΒΙΣ)/Ερευνητικό Κέντρο ΑΘΗΝΑ, το Ινστιτούτο Τεχνολογίας Υπολογιστών και Εκδόσεων (ΙΤΥΕ) ΔΙΟΦΑΝΤΟΣ, το Ινστιτούτο Επιστημών Χημικής Μηχανικής (ΙΤΕ/ΙΕΧΜΗ) και η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.
«Προσπαθούμε να ενώσουμε δυνάμεις για μια ενιαία έκφραση του ερευνητικού οικοσυστήματος της Δυτικής Ελλάδας. Για να μετατρέψουμε τα αποτελέσματα της έρευνας και της καινοτομίας σε επιχειρηματικότητα. Είναι μια σύμπραξη την οποία ξεκίνησαν και υλοποίησαν τα τρία μεγάλα Πανεπιστήμια και τα ερευνητικά κέντρα. Το επόμενο βήμα είναι να συμπράξουν ο ΣΕΒ Δυτικής Ελλάδας και το Επιμελητήριο Αχαΐας και φυσικά η πρόσκληση είναι ανοικτή για όλο τον επιχειρηματικό κόσμο» τόνισε ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών Χρήστος Μπούρας.
Στόχος της σύμπραξης είναι να διευκολύνει τη μεταφορά στην αγορά της καινοτόμου έρευνας σε τοπικό και διεθνές επίπεδο, φιλοδοξώντας ότι οι ερευνητές θα εκμεταλλευτούν αυτήν την προσπάθεια και θα μεγιστοποιήσουν το κέρδος τους από την αξιοποίηση του έργου τους.
Ο κ. Μπούρας, πρόσθεσε ακόμα ότι, ο ρόλος των Πανεπιστημίων και των ερευνητικών κέντρων, μπορεί να είναι καταλυτικός και να αποτελέσει τον αναπτυξιακό βραχίονα της Δυτικής Ελλάδας.
Τον περιφερειάρχη Νεκτάριο Φαρμάκη, εκπροσώπησε ο αντιπεριφερειάρχης Ερευνας, Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας Φωκίων Ζαϊμης, ο οποίος τόνισε ότι με μεγάλη χαρά η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας στηρίζει και υποστηρίζει αυτή, την πολύ σημαντική, επιστημονική συμμαχία που διαμορφώνεται σήμερα και η οποία, μπορεί να αποτελέσει το πρόπλασμα μίας νέας πραγματικότητας για τον τόπο μας.
«Το γεγονός ότι τρία μεγάλα ακαδημαϊκά ιδρύματα και τέσσερις από τις πιο σημαντικές ερευνητικές κυψέλες στον ελλαδικό χώρο, μαζί με την Περιφέρεια, συνυπογράφουμε αυτό το μνημόνιο, ακουμπάει τον πυρήνα ενός πολύ σημαντικού πυλώνα της στρατηγικής μας, που είναι η de facto αναγνώριση της περιοχής μας, ως ένας πόλος έρευνας και καινοτομίας στην Ελλάδα και στην Ευρώπη», είπε ο κ. Ζαΐμης.
Πρόσθεσε ακόμα ότι ένα από τα πιο σημαντικά εμπόδια που διαχρονικά υπήρχαν στον τόπο μας, προκειμένου να επιτύχουμε αυτή την «απογείωση», ήταν η πολυδιάσπαση δυνάμεων και πρωτοβουλιών. «Σήμερα λοιπόν, όλοι μαζί βάζουμε τέλος σε αυτή τη πολυδιάσπαση. Δημιουργούμε ένα κοινό μέτωπο που μπορεί να αναδείξει πολύ καλύτερα το έργο των ερευνητών μας και να αποτελεί πολύ πιο ισχυρό δέκτη των διεθνών εξελίξεων, αλλά και πολύ πιο ισχυρό πομπό μεταφοράς της καινοτομίας προς την επιχειρηματικότητα».
Τι θα κάνει η «ΥΠΑΤΙΑ»
H «ΥΠΑΤΙΑ» επιδιώκει να διευκολύνει όλα τα βήματα, από το Α ως το Ω, που οδηγούν στην αποτελεσματική εκμετάλλευση των ερευνητικών αποτελεσμάτων, περιλαμβάνοντας:
- Την υποστήριξη της ακαδημαϊκής αριστείας,
- Την ενίσχυση της μεταφραστικής (translational) και εφαρμοσμένης έρευνας,
- Την ευρεία και ισχυρή προστασία της διανοητικής ιδιοκτησίας,
- Τη διασύνδεση με τον ιδιωτικό τομέα μέσω δραστηριοτήτων δικτύωσης,
- Την προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων που θα διευκολύνουν την περαιτέρω ανάπτυξη των καινοτόμων ερευνητικών αποτελεσμάτων, μέσω στοχευμένων διαφημιστικών και προωθητικών δράσεων,
- Τη δημιουργία ισχυρών στρατηγικών συνεργασιών με τη βιομηχανία.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News