Πανεπιστήμιο Πατρών: Το σχέδιο πέρασε άνετα παρά τις αντιδράσεις – Βράζουν οι δήμοι

Στη μεγάλη Δευτέρα της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Πατρών, εξελίχθηκε η χθεσινή.

Λίγο μετά τις 9 το βράδυ βγήκε λευκός καπνός με τα 45 μέλη της Συγκλήτου να ψηφίζουν υπέρ της πρότασης της Επιτροπής για το Στρατηγικό Σχέδιο και την Ακαδημαϊκή και Ερευνητική Ανάπτυξη του Πανεπιστημίου Πατρών, τρία κατά και τρία λευκά.

Αυτό σημαίνει ότι η απόφαση της Συγκλήτου για μετακινήσεις εδρών Τμημάτων που εδρεύουν σε Ηλεία, Αίγιο και Αιτωλοακαρνανία θα διαβιβαστεί στο υπουργείο Παιδείας, η ηγεσία του οποίου έχει τον τελικό λόγο.

Η χθεσινή συνεδρίαση της Συγκλήτου ήταν πολύωρη. Το πρώτο μέρος που συμμετείχαν οι αιρετοί των τριών νομών, είχε και εντάσεις. Διαπιστώθηκε η αδυναμία σύγκλισης μεταξύ των δύο πλευρών καθώς οι προσκεκλημένοι της Συγκλήτου ήταν σταθεροί στις θέσεις τους ζητώντας να μην υπάρξουν αλλαγές στον ακαδημαϊκό χάρτη.

Μετά την αποχώρηση των αιρετών τα μέλη της Συγκλήτου ξεκίνησαν τη συνεδρίασή τους η οποία συνεχίζονταν μέχρι αργά το βράδυ.

Ο ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ

Την άποψη πως κάθε πρόοδος για τον τόπο φέρει τη «σφραγίδα της συνεργασίας» και γι’ αυτό μόνο μέσα από τη σύμπραξη του Πανεπιστημίου με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τους άλλους φορείς της περιοχής μπορεί να προκύψουν θετικές εξελίξεις για όλους, εξέφρασε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, κατά τη συνεδρίαση της Συγκλήτου.

O κ. Φαρμάκης, υπογράμμισε την ανάγκη διαρκούς και ειλικρινούς διαλόγου μεταξύ Πανεπιστημίου και τοπικής κοινωνίας, ώστε τα οφέλη να είναι κοινά και να διαμορφώνονται οι συνθήκες μίας κοινής πορείας προς ένα σύγχρονο και ισχυρό Πανεπιστήμιο για το σύνολο της Δυτικής Ελλάδας.

«Το Πανεπιστήμιο της Πάτρας πρέπει να είναι το Πανεπιστήμιο της Δυτικής Ελλάδας. Και αυτό σημαίνει, ένα μεγάλο και εξακτινωμένο Πανεπιστήμιο που θα αγκαλιάζει το σύνολο της Περιφέρειάς μας, που θα αντλεί από τις ισχυρές δυνατότητες όλων των περιοχών μας και παράλληλα θα προσφέρει σε αυτές. Η γνώμη της Περιφερειακής Αρχής, του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Ελλάδας αλλά και του συνόλου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όπως εκφράστηκε στη συνεδρίαση του Περιφερειακού μας Συμβουλίου της 22ας Φεβρουαρίου 2021, ήταν όπως η ενίσχυση του Πανεπιστημίου δεν μπορεί να στηρίζεται σε ό,τι αφαιρεί, αλλά σε ό,τι προσθέτει», επεσήμανε ο κ. Φαρμάκης.

Επιπροσθέτως, ο περιφερειάρχης σημείωσε πως η Περιφέρεια θα σταθεί στο πλευρό του Πανεπιστημίου για να στηρίξει όλα τα δίκαια αιτήματά του και την ανάπτυξη κάθε γνωστικού αντικειμένου που το ίδιο επιθυμεί. «Είμαι ο τελευταίος που θα υποστηρίξει ότι δεν μπορεί και δεν πρέπει το Πανεπιστήμιο της Πάτρας να προχωρήσει σε τροποποιήσεις που θα εξορθολογήσουν τη λειτουργία του και θα ενισχύσουν την ποιότητα των σπουδών. Μόνο που αυτός ο εξορθολογισμός πρέπει να είναι συνολικός. Και τελικά να μην υπακούει σε σειρήνες περιορισμού, αφαιρέσεων και συρρίκνωσης, αλλά να υπηρετεί τον στόχο ενός μεγάλου, ισχυρού και εξακτινωμένου Πανεπιστημίου», τόνισε.

ΑΥΓΕΡΙΝΟΠΟΥΛΟΥ

Με αφορμή τη συνεδρίαση της Συγκλήτου, η Βουλευτής Ηλείας της ΝΔ, δρ. Διονυσία – Θεοδώρα Αυγερινοπούλου η οποία συμμετείχε, ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής:  «Η Ηλεία οφείλει όχι μόνο να συμμετέχει, αλλά να έχει ισχυρή παρουσία στον ακαδημαϊκό χάρτη της χώρας».

Η ίδια ενημερώνει ότι βρίσκεται σε διαρκείς επικοινωνίες με συναρμόδιους φορείς με σκοπό την δημιουργία ενός Κέντρου Διεθνών Ακαδημαϊκών Προγραμμάτων, εν είδει «ομπρέλας» πανεπιστημιακών και ερευνητικών προγραμμάτων με συνεργασία ελληνικών και ξένων ιδρυμάτων με έδρα την Αρχαία Ολυμπία. «Οι σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν σύντομα. Το Πανεπιστήμιο Πατρών έχει μόνο να κερδίσει από την παρουσία του στην Ηλεία».

 ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ

Σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Διοικητικού Προσωπικού του Πανεπιστημίου Πατρών μεταξύ άλλων αναφέρει:

«Oι προτάσεις που κατατέθηκαν δεν έχουν την ανάλογη ακαδημαϊκή και επιστημονική τεκμηρίωση.

·  Δεν έχουν λάβει υπόψιν την γνώμη των εργαζομένων  (μέλη ΔΕΠ, άλλο εκπαιδευτικό και διοικητικό προσωπικό), οι οποίοι  καλούνται να υλοποιήσουν το σχέδιο.

·  Δεν έχουν λάβει υπόψιν  ποτέ τους φοιτητές, που καλούνται χρόνο παρά χρόνο να σπουδάσουν σε διαφορετικό τμήμα, όπου άλλο τμήμα επέλεξαν και άλλο θα τελειώσουν.

θεωρούμε ότι μοναδικά κριτήρια είναι τα οικονομοτεχνικά και χωροταξικά δεδομένα, ενώ  στόχος είναι ένα ανταγωνιστικό Πανεπιστήμιο κομμένο και ραμμένο στις ανάγκες της αγοράς…».

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Δυτικής Ελλάδας

Σία Αναγνωστοπούλου, Γιώργος Βαρεμένος, Διονύσης- Χαράλαμπος Καλαματιανός, Κωνσταντίνος Μάρκου και Θάνος Μωραΐτης επέλεξαν να μη συμμετάσχουν στη χθεσινή διαδικασία με τη φυσική τους παρουσία αλλά έστειλαν προς τη Σύγκλητο κοινή επιστολή με την οποία αναλύουν τις θέσεις τους.  

Μεταξύ άλλων σε αυτή επισημαίνουν τα εξής:

«…έχουμε όλοι τοποθετηθεί και δηλώσει δημόσια την κατηγορηματική μας αντίθεση σε έναν στρατηγικό σχεδιασμό, που απροκάλυπτα προωθεί το κλείσιμο Τμημάτων ή/και μεταφορά της έδρας τους. Επιπροσθέτως, έχουμε μορφώσει την πεποίθηση, ότι πολλά από όσα προτείνονται στον στρατηγικό σχεδιασμό είναι ήδη αποδεκτά από την κυβέρνηση, η οποία φαίνεται να αναμένει μία απόφαση του Πανεπιστημίου, ώστε να έχει άλλοθι για την πολιτική που επιδιώκει να ασκήσει για τη συρρίκνωση των περιφερειακών πανεπιστημίων και τμημάτων. Σε αυτά μας οδηγεί και ο κύκλος επαφών μας με κυβερνητικά στελέχη, αλλά και η πρόσφατη δημόσια τοποθέτηση του υφυπουργού, κ. Συρίγου».

Οι ίδιοι πέραν των άλλων θέτουν τα εξής ερωτήματα:

Γιατί η κυβέρνηση θέλει να συρρικνώσει το Πανεπιστήμιο Πατρών;

Πώς δικαιολογεί την εξαφάνιση της Ηλείας και της Αιτωλοακαρνανίας ξανά από τον χάρτη της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης;

Ποιες ενέργειες θα κάνει το Πανεπιστήμιο Πατρών για τη λειτουργία του Τμήματος Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού στην Ηλεία, το οποίο έχει ιδρυθεί και η Σύγκλητος έχει γνωμοδοτήσει θετικά για τη λειτουργία του;

Γιατί το Πανεπιστήμιο Πατρών δεν αντιστέκεται σε αυτήν την πολιτική συρρίκνωσης;».

Της

Μαρίνας Ριζογιάννη

rizogianni@pelop.gr