Πανεπιστήμιο: Υψίστη τιμή για την Πάτρα που… τίμησε τον Dr. Bourla

Από χθες, ο διακεκριμένος επιστήμονας αποτελεί μέλος της επιστημονικής κοινότητας του Πανεπιστημίου Πατρών, καθώς αναγορεύτηκε επίτιμος διδάκτορας των Τμημάτων Ιατρικής και Φαρμακευτικής.

Πανεπιστήμιο Α. Αθανασόπουλος, Χρ. Μπούρας, Α. Μπουρλά, Σ. Νικολαρόπουλος, Γ. Αντωνάκης στην τελετή του Πανεπιστημίου Πατρών

Ιδιαίτερα αισιόδοξες και ελπιδοφόρες ανακοινώσεις για την αντιμετώπιση κρίσιμων ζητημάτων υγείας που μαστίζουν την ανθρωπότητα έκανε χθες από το βήμα του Πανεπιστημίου Πατρών ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Pfizer, καθηγητής Αλμπερτ Μπουρλά.

Από χθες, ο διακεκριμένος επιστήμονας αποτελεί μέλος της επιστημονικής κοινότητας του Πανεπιστημίου Πατρών καθώς αναγορεύτηκε επίτιμος διδάκτορας των Τμημάτων Ιατρικής και Φαρμακευτικής.

«Πιστεύω ακράδαντα ότι την επόμενη δεκαετία θα ζήσουμε μία επιστημονική αναγέννηση» τόνισε ο κ. Μπουρλά, εξηγώντας στη συνέχεια ότι: «Σε αυτή θα οδηγηθούμε από την πρόοδο στη βιολογία αλλά συνάμα και στην τεχνολογία που μαζί θα προσφέρουν ουσιαστικά οφέλη για τους ασθενείς σε μεγάλη κλίμακα. Φανταστείτε μία εποχή, ελπίζω πολύ σύντομα, όπου τα μικρά παιδιά που πάσχουν από σπάνιες γενετικές νόσους θα έχουν ελπίδα για μία φυσιολογική ζωή με τη χορήγηση μιας μόνο γονιδιακής θεραπείας» και πρόσθεσε:

«Φανταστείτε μία εποχή, όπου οι ασθενείς που ζουν με δύσκολα αυτοάνοσα νοσήματα θα μπορούν να πετύχουν πλήρη ύφεση και να απαλλαγούν από τον πόνο και τη δυσφορία των ψυχολογικών επιπτώσεων των νοσημάτων τους. Οπου οι καρκινοπαθείς θα έχουν το θάρρος να παλέψουν και την αισιοδοξία πως θα κερδίσουν την προσωπική τους μάχη με τον καρκίνο, γνωρίζοντας ότι έχουν ένα πλήρες οπλοστάσιο θεραπειών, ειδικά σχεδιασμένο, και στοχευμένη επίθεση στους όγκους τους. Αυτό είναι το μέλλον για το οποίο εργαζόμαστε καθημερινά οι συνάδελφοί μου στην Pfizer κι εγώ προσωπικά».

Ειδικότερα, ο κ. Μπουρλά ανέφερε ότι τα διδάγματα της πανδημίας «συμβάλλουν στην επιτάχυνση αυτού που προσδοκούμε να είναι η χρυσή εποχή της επιστημονικής ανακάλυψης με ένα πρωτοφανές κύμα καινοτομιών σε ένα ευρύ φάσμα θεραπευτικών κατηγοριών».

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ MRNA

Ξεκίνησε την περιγραφή του από τα επιτεύγματα στην τεχνολογία mRNA. «Είναι από τις πλέον υποσχόμενες θεραπείες. Ανάμεσα σε αυτές είναι τα εμβόλια mRNA. Η πανδημία του κορονοϊού έφερε την τεχνολογία αυτή στο επίκεντρο και όχι άδικα.

Η διάθεση του πρώτου εμβολίου κατέστησε σαφείς τις δυνατότητες αυτής της τεχνολογίας και ειλικρινά πιστεύω ότι έχουμε αγγίξει μόνο την αρχή αυτής της τεχνολογίας και αυτών που μπορεί να προσφέρει στους ασθενείς. Μας επιτρέπει να είμαστε πολύ πιο ακριβείς στην πρόληψη της ασθένειας. Είναι ευέλικτη τεχνολογία με εφαρμογές σε ευρύ φάσμα ασθενειών.

Πιστεύουμε ότι η τεχνολογία αυτή έχει τη δυναμική να προσφέρει μοναδικά οφέλη στην παγκόσμια υγεία. Αυτός είναι και ο λόγος που η Pfizer ανέπτυξε ισχυρή στρατηγική και μία πλατφόρμα την οποία με ένταση οικοδομούμε στη βάση αυτής της τεχνολογίας. Σημειώνουμε πρόοδο στην ανάπτυξη πολλών εμβολίων με αυτή την τεχνολογία, περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων τη γρίπη και τον έρπητα ζωστήρα και στοχεύουμε και σε άλλες ιογενείς λοιμώδεις νόσους».

ΣΥΖΕΥΞΗ ΑΝΤΙΣΩΜΑΤΟΣ – ΦΑΡΜΑΚΟΥ

Η δεύτερη τεχνολογία αφορά στη σύζευξη αντισώματος και φαρμάκου. «Η τεχνολογία αυτή δημιουργεί πολλές ελπίδες και ενθουσιασμό στον τομέα της ογκολογίας. Ενας στους τρεις ανθρώπους αναμένεται να αναπτύξει καρκίνο στη ζωή του. Παρά τη μεγάλη πρόοδο της επιστήμης στην αντιμετώπιση του καρκίνου, παραμένουν ανεκπλήρωτες ανάγκες και προκλήσεις.

Πολλά αντικαρκινικά φάρμακα ενώ σκοτώνουν τα καρκινικά, βλάπτουν και τα υγιή κύτταρα» ανέφερε ο κ. Μπουρλά εξηγώντας στη συνέχεια ότι: «Η τεχνολογία αυτή επιτρέπει ένα ισχυρό φάρμακο κατά του καρκίνου να χτυπάει απευθείας στα καρκινικά κύτταρα περιορίζοντας τη βλάβη σε υγιή κύτταρα. Η εταιρεία μας σύναψε πρόσφατα συμφωνία για εξαγορά μιας εταιρείας βιοτεχνολογίας που έχει εξελιχθεί σημαντικά στην τεχνολογία αυτή. Διαθέτει ήδη τέσσερις θεραπείες για τον καρκίνο που είναι πρώτες για αιματολογικούς και συμπαγείς όγκους».

Οπως ανέφερε χαρακτηριστικά «ο καρκίνος θα είναι αυτός που θα υποστεί τις μεγαλύτερες ήττες από την επιστήμη την επόμενη δεκαετία. Υπάρχουν πολλά ερευνητικά προγράμματα που είναι ελπιδοφόρα και τα τρέχουμε και τα οποία θα κάνουν τον καρκίνο χρόνια ασθένεια».

Η ΙΑΤΡΙΚΗ ΑΚΡΙΒΕΙΑΣ

Ως τρίτο σημαντικό στάδιο στον τομέα των εξελίξεων περιέγραψε την ιατρική ακριβείας. «Εδώ και μία δεκαετία εργαζόμαστε στη θεραπεία του ασθενούς με καρκίνο με βάση τους βιοδείκτες. Το 2011 παρουσιάσαμε την πρώτη θεραπεία με τους βιοδείκτες. Σήμερα, οι στοχευμένες θεραπείες μας ωφελούν τη ζωή των ασθενών με καρκίνο του πνεύμονα, παχέος εντέρου, δέρματος, μαστού και προστάτη. Πολλά περισσότερα βρίσκονται σε φάση ανάπτυξης. Φτάνουμε στην επιλογή της κατάλληλης θεραπείας για τον κατάλληλο ασθενή. Είμαστε πλέον στο επόμενο στάδιο που είναι τα εμβόλια κατά του καρκίνου, τα οποία στοχεύουν τον όγκο του ασθενούς».

Πανεπιστήμιο

Αλμπερτ Μπουρλά, Βασίλης Κοντοζαμάνης, Ανδρέας Κατσανιώτης

ΓΟΝΙΔΙΑΚΕΣ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ

Τέλος, αναφέρθηκε στις σπάνιες ασθένειες που επηρεάζουν εκατοντάδες εκατομμύρια ασθενών. «Το 95% των σπάνιων νόσων έχουν περιορισμένες ή και καθόλου επιλογές θεραπείας. Από τις 7.000 σπάνιες ασθένειες, περίπου το 80% είναι γενετικής προέλευσης. Η γονιδιακή θεραπεία έχει τη δυνατότητα να προσφέρει μακροπρόθεσμα πρωτοποριακή οφέλη. Στην εταιρεία μας έχουμε ήδη τρεις θεραπείες σε τελικό στάδιο ανάπτυξης. Για τη μυϊκή δυστροφία και την αιμοφυλία Α΄ και Β΄».

Κλείνοντας, τόνισε ότι «για να υπάρξουν καρποί για όλα τα παραπάνω, οι εταιρείες πρέπει να ενθαρρύνουν τους επιστήμονες να σκέφτονται μεγαλόπνοα και παίρνουν ρίσκα. Χρειάζεται η πολιτεία να διαμορφώσει ένα ευνοϊκό πλαίσιο για την καινοτομία και φυσικά να καλλιεργηθεί ένα οικοσύστημα συνεργασιών. Ζούμε σε μία εποχή που κανείς δεν μπορεί μόνος του να αντιμετωπίσει πλέον αυτά τα τεράστια ζητήματα. Αυτό μας το δίδαξε η πανδημία».

ΜΠΟΥΡΑΣ: «ΔΕΝ ΘΑ ΜΑΣ ΥΠΟΔΕΙΞΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΠΟΙΟΝ ΘΑ ΚΑΛΕΣΟΥΜΕ»

Από την πλευρά του, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών, Χρήστος Μπούρας, μιλώντας στην «Π» για τις αντιδράσεις που εκδηλώθηκαν από φορείς και συλλογικότητες της Πάτρας για την επιτιμοποίηση Μπουρλά, ανέφερε:

«Είμαι οπαδός της αστικής δημοκρατίας και πάνω απ’ όλα βάζω τον σεβασμό στη διαφορετικότητα των απόψεων, στον διάλογο, στις συγκλίσεις και στις συναινέσεις. Οσο η χώρα έχει αστική δημοκρατία, ο καθένας μπορεί να διαμαρτύρεται, αρκεί βέβαια να επιτρέπει και στους άλλους να διαμαρτύρονται».

Ειδικότερα, μιλώντας για τη δημοτική αρχή που με ανακοίνωσή της χαρακτήρισε «πρόκληση» την απόφαση της Συγκλήτου για επιτιμοποίηση του κ. Μπουρλά, σημείωσε:

«Οπως το Πανεπιστήμιο δεν επεμβαίνει στο ποιους καλεί η δημοτική αρχή έτσι και η δημοτική αρχή δεν πρέπει να παρεμβαίνει σε ποιους καλεί το Πανεπιστήμιο. Η χώρα έχει δημοκρατία».

Ο κ. πρύτανης δεν άφησε ασχολίαστη την άγνοια της πόλης και την έλλειψη ενδιαφέροντος για τις αναπτυξιακές συνεργασίες που θα μπορούσε να έχει η Pfizer με το Πανεπιστήμιο Πατρών.

«Η περιοχή αγνοεί τι κάνει το Πανεπιστήμιο. Στο ερευνητικό κέντρο που έχει η Pfizer στη Θεσσαλονίκη, υπάρχει συμμετοχή του Πανεπιστημίου με τον καθηγητή Σωτήρη Νικολετσέα του Τμήματος Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Πληροφορικής. Λυπάμαι που οι φορείς δεν το γνωρίζουν. Θέλουμε αυτή να ενδυναμώσει. Ενα παρόμοιο Κέντρο στην Πάτρα, που στη Θεσσαλονίκη έχει δημιουργήσει πάνω από 500 καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας, ενοχλεί κάποιους; Γνωρίζω ότι μάλλον ενοχλεί. Είμαι πεπεισμένος ότι θέλουν μία πόλη κι ένα Πανεπιστήμιο μικρό και μίζερο γιατί αυτός είναι και ο λόγος της ύπαρξής τους. Μπορούν να διαχειρίζονται μόνο μικρά και μίζερα. Λυπάμαι που σε αυτή του την προσπάθεια η περιοχή δεν είναι μαζί μας».

Τέλος, ο κ. Μπούρας, απαντώντας σε ερώτημά μας αν εκδηλώθηκαν αντιδράσεις για την αρνητική στάση της πόλης στο θέμα αυτό, είπε: «Μου έχουν τηλεφωνήσει πάρα πολλοί. Ωστόσο υπάρχει μία σιωπή και η σιωπή γίνεται ένοχη. Και γι’ αυτόν τον λόγο, το Πανεπιστήμιο προσπαθεί να γυρίσει τη σελίδα μόνο του. Κάνει σοβαρότατες προσπάθειες εξωστρέφειας».