Πάτρα – Άγιος Φανούριος: «Δεν είμαστε πολίτες δεύτερης κατηγορίας» – Κάτοικοι περιγράφουν όσα ζουν στη συνοικία ΦΩΤΟ
Μια συνοικία στο πόδι, εξ αίτιας παραβατικών και καταχρηστικών συμπεριφορών εκ μέρους κάποιων οικογενειών – ναρκωτικά, κλοπές και ηχορύπανση δυναμιτίζουν την καθημερινότητα των κατοίκων.
Μια ζωή «κόλαση» δηλώνουν ότι ζούνε στον Αγιο Φανούριο και σε άλλα σημεία της Γούβας, οι κάτοικοι της γραφικής περιοχής της Πάτρας, οι οποίοι μέσω της «ΠτΚ» ζητούν την προστασία του κράτους και την συνδρομή του δήμου.
Ο τοπικός Εκπολιτιστικός Σύλλογος και οικογένειες της Γούβας, περιγράφουν στην εφημερίδα μας μια εφιαλτική καθημερινότητα και μια προβληματική συγκατοίκηση με ορισμένους Ρομά, οι οποίοι εκδηλώνουν παραβατικές ή αλλοπρόσαλλες συμπεριφορές: «Δεν είναι όλοι έτσι. Οι περισσότεροι είναι φιλήσυχοι, διακριτικοί και συνεργάσιμοι» σπεύδουν να διευκρινήσουν οι κάτοικοι, εξηγώντας ότι το πρόβλημα ξεκινάει από συγκεκριμένες 3-4 οικογένειες που έχουν ξεπεράσει τα εσκαμμένα και έχουν καταγγελθεί επανειλημμένως στην Αστυνομία, για ηχορύπανση, επεισόδια, βανδαλισμούς, καταστροφές, επιθέσεις, βωμολοχίες, κλοπές, προσβολή της δημοσίας αιδούς και υποβάθμιση της περιοχής.
Αποτέλεσμα είναι να έχει διασαλευθεί η ηρεμία της περιοχής και η κοινωνική ειρήνη, με καθημερινό φαινόμενο τους τσακωμούς, τις διενέξεις και την ένταση.
Παράλληλα, η γειτονιά έχει γεμίσει με εγκαταλελειμμένα σπίτια, στα οποία βρίσκουν καταφύγιο παραβατικά στοιχεία και γίνεται χρήση ναρκωτικών από τοξικομανείς. Οι σκάλες της οδού Φιλελλήνων είναι μονίμως κατειλημμένες από Ρομά, οι οποίοι καταγγέλλονται από τους κατοίκους ότι τις έχουν μετατρέψει σε δημόσια… ουρητήρια και πλυσταριά, δημιουργώντας έτσι ένα απροσπέλαστο γκέτο και ταυτόχρονα μια υγειονομική βόμβα για τη συνοικία. Παράλληλα, έχουν σημειωθεί κλοπές αθλητικού υλικού από τα λεηλατημένα αποδυτήρια του πρώην γηπέδου του Πατρέα. Οπως μας ενημερώνουν οι κάτοικοι, έχουν γίνει έγγραφες και προφορικές καταγγελίες για όλα αυτά, τόσο στο οικείο Αστυνομικό Τμήμα, όσο και στην Υγειονομική Υπηρεσία και στις υπηρεσίες του δήμου.
Η ΠΑΙΔΙΚΗ ΧΑΡΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΠΟΤΕ
Κραυγαλέα είναι η περίπτωση της καινούργια παιδικής χαράς, που όμως δεν χρησιμοποιήθηκε ποτέ: Βρίσκεται στο τέρμα της Νόρμαν, απέναντι από το 2ο Ειδικό Σχολείο, αλλά τα παιδιά δεν τολμούν να την πλησιάσουν, αφού λόγω της κατάληψης της παρακείμενης πολυκατοικίας από Ρομά, εκδηλώνονται συνεχώς παραβατικές συμπεριφορές, πετροπόλεμοι, τσακωμοί, ακόμα και πυρκαγιές. Ετσι, η παιδική χαρά παραμένει αναξιοποίητη και προσφέρεται μόνο για να… απλώνουν κάποιοι τα ρούχα τους στην περίφραξή της, προκειμένου να στεγνώσουν!
Μπροστά σε αυτό το αλαλούμ, ήδη αρκετοί κάτοικοι έχουν πουλήσει τα σπίτια τους και άλλοι ετοιμάζονται να φύγουν, επιχειρήσεις και καταστήματα έχουν βάλει λουκέτο, αφού η κατάσταση στην μέχρι πριν λίγα χρόνια ήσυχη και γραφική περιοχή τους, έχει γίνει ανυπόφορη. Παρά το γεγονός ότι πρόκειται για μία συνοικία στην οποία έγινε ανάπλαση και μεγάλο μέρος της είναι λιθόστρωτη διαβίωση των κατοίκων, αντί να καλυτερέψει, τουναντίον επιδεινώθηκε: «Είναι μία ανάπλαση, που έμεινε μισή!» λένε οι κάτοικοι στην «ΠτΚ» και εξηγούν:
«Ο δημοτικός φωτισμός παραμένει ελλιπής, ειδικά στην οδό Αγίου Φανουρίου, που ανά εικοσαήμερο σημειώνονται βλάβες, με αποτέλεσμα οι σκάλες και άλλα σημεία να είναι απροσπέλαστα τα βράδια, τα δένδρα που φυτεύθηκαν έχουν σχεδόν όλα ξεραθεί, αφού έχει χαλάσει το σύστημα αυτόματου ποτίσματος, το πράσινο δεν κουρεύεται τακτικά, ενώ το παλαιό γήπεδο καλαθοσφαίρισης του Πατρέα, αντί να ξηλωθεί ο ήδη κατεστραμμένος αγωνιστικός χώρος και να μετατραπεί σε πλατεία για τα παιδιά, παραμένει άσφαλτος. Οι οδοί Ανδριανουπόλεως και Αγίου Φανουρίου είναι κατεστραμμένοι, ενώ οι κάθετοι παράδρομοι της Καρόλου, έχουν όψη… σεληνιακού τοπίου!»
«ΕΩΣ ΠΟΤΕ ΑΥΤΗ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ;»
«Ο δήμος μάς έχει εγκαταλείψει και νιώθουμε πολίτες δεύτερης κατηγορίας…» λένε με παράπονο οι κάτοικοι στην εφημερίδα μας, την ίδια στιγμή που ο Πολιτιστικός Σύλλογος προσπαθεί με διάφορες εκδηλώσεις και παρεμβάσεις να κρατήσει όρθια και ζωντανή την περιοχή.
Σαν επίλογο του ρεπορτάζ, μεταφέρουμε τις εξομολογήσεις δύο κυριών που μας μίλησαν με απόγνωση: «Εχουμε αναγκαστεί με όλη αυτή την κατάσταση, να παίρνουμε αγχολυτικά και καταπραϋντικά φάρμακα, προκειμένου να αντέξουμε! Εως πότε; Δεν μπορούμε να ζήσουμε στα ίδια τα σπίτια μας, στη γειτονιά που γεννηθήκαμε! Τα παιδιά μας δεν μπορούν να μεγαλώσουν, μέσα σε αυτή τη ζούγκλα. Παίζουν δίπλα σε σύριγγες ναρκωτικών. Γίνεται διακίνηση, νύχτα και μέρα. Εως πότε; Υπάρχει κράτος; Υπάρχει δήμος;»
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News