Πάτρα: «Αιμορραγία» η φυγή και το δημογραφικό – «Στεγνώνει» από ταλέντα η Δυτική Ελλάδα

Από το 2010 μέχρι σήμερα έχουν φύγει από την Πάτρα πάνω από 1.200 γιατροί και ακολουθούν πολλοί νοσηλευτές.

Πάτρα Στο Πανεπιστήμιο Πατρών, από τις θέσεις 5.500 νέων φοιτητών τελικά καλύπτονται οι 4.600

Προειδοποιητικά μηνύματα για τα προβλήματα στη διάρθρωση της αγοράς εργασίας άρχισε να στέλνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας να βρίσκεται σε σημείο καμπής.  

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ονομάζει το πρόβλημα «παγίδα ανάπτυξης ταλέντων». Πρόκειται για το φαινόμενο όπου οι εργαζόμενοι με δεξιότητες, στην πιο παραγωγική τους ηλικία, δεν είναι αρκετοί για να αντισταθμίσουν τις επιπτώσεις από τη δημογραφική συρρίκνωση και τη φυγή νέων στο εξωτερικό.

Το πιο τρανταχτό παράδειγμα «διαρροής» νέων στο εξωτερικό αποτελούν τα στοιχεία που είχε δημοσιεύσει η «Πελοπόννησος» τον Οκτώβριο του 2022, σύμφωνα με τα οποία, από το 2010 μέχρι εκείνη τη χρονιά, 1.200 γιατροί μέλη του Ιατρικού Συλλόγου Πάτρας είχαν λάβει βεβαίωση για να αναζητήσουν εργασία στο εξωτερικό. Αντίστοιχα μεγάλος αριθμός διαρροής νοσηλευτών παρατηρείται την τελευταία τριετία και για τον κλάδο των νοσηλευτών. Φυσικά είχε προηγηθεί παρόμοια «αιμορραγία» προς το εξωτερικό από ειδικότητες μηχανικών.

Ανησυχία της Πανεπιστημιακής κοινότητας: Αδειάζουν τα τμήματα των ΑΕΙ

ΕΚΡΗΚΤΙΚΟ ΚΟΚΤΕΪΛ

Ολα αυτά διαμορφώνουν ένα εκρηκτικό κοκτέιλ, που απειλεί την ανάπτυξη και ευημερία και μπορεί να οδηγήσει σε κοινωνικό, οικονομικό και πολιτισμικό χάσμα.

Για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα, η Κομισιόν ξεκίνησε με την καταγραφή της κατάστασης. Στον χάρτη που προέκυψε, η Πελοπόννησος και τα Ιόνια Νησιά «βάφτηκαν» με κόκκινο, όσον αφορά στη συρρίκνωση του πληθυσμού σε ηλικία εργασίας και υστέρηση στο επίπεδο της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, ενώ η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας «βάφτηκε» με κίτρινο χρώμα, δηλαδή αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα φυγής νέων ηλικίας 15-39 ετών.

ΤΟ ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΚΟ

ΠάτραΟ πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών Χρήστος Μπούρας, μιλώντας στην «Πελοπόννησο» πρόσθεσε έναν ακόμα σοβαρό παράγοντα, το δημογραφικό που αποτελεί ωρολογιακή βόμβα για το μέλλον. Ανέφερε ότι στο Πανεπιστήμιο Πατρών εγκρίνονται κάθε χρόνο από το υπουργείο Παιδείας 5.500 θέσεις νέων φοιτητών και τελικά οι πρωτοετείς που εγγράφονται φτάνουν τα 4.600 άτομα.

«Το δημογραφικό την επόμενη δεκαετία θα αλλάξει τον χάρτη της Ελλάδας. Θα δούμε σχολεία να κλείνουν και σταδιακά θα επηρεάζονται και πανεπιστήμια» είπε.

Ο κ. Μπούρας σημείωσε ότι οι φοιτητές που έχουν την οικονομική ευχέρεια, εάν δεν εισαχθούν με τις πανελλαδικές εξετάσεις σε κάποιο ελληνικό πανεπιστήμιο, φεύγουν στην Κύπρο ή σε κάποια άλλη χώρα του εξωτερικού.

Επιστροφή επιστημόνων από το εξωτερικό υπήρξε τα τελευταία χρόνια, αλλά ήταν μικρή. «Για να πείσουμε αυτούς τους ανθρώπους να επιστρέψουν, πρέπει να τους αμείβουμε με καλούς μισθούς. Πώς θα αφήσει κάποιος νέος επιστήμονας έναν μισθό 5.000 ευρώ στο εξωτερικό για να έρθει στην Ελλάδα με 1.500 ευρώ;» διερωτήθηκε ο κ. Μπούρας.

Ο ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ

Για την αντιμετώπιση της κατάστασης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έστησε τον «Μηχανισμό Ενίσχυσης Ταλέντων», ένα σύνολο δράσεων που βασίζονται σε συνολικά οκτώ πυλώνες και μπορούν να διαθέσουν στις ευρωπαϊκές περιφέρειες κονδύλια που ξεπερνούν τα 2 δις. ευρώ.

Είναι μια τεράστια ευκαιρία για τις ελληνικές περιφέρειες, καθώς θα μπορούν να συμμετάσχουν με προτάσεις στους κλάδους της μεταποίησης, των νέων τεχνολογιών, των έξυπνων υλικών, της έξυπνης διατροφής και άλλα. Μέσω του Μηχανισμού μπορούν να χρηματοδοτηθούν spin offs πανεπιστημίων ή ερευνητικά εργαστήρια, ώστε να καταφέρουν να «ωριμάσουν» επιχειρηματικά την έρευνά τους και να την εισάγουν στην αγορά ή να διεκδικήσουν νέες χρηματοδοτήσεις από άλλους φορείς. Θα χρηματοδοτείται η μετάβαση από το εργαστηριακό και ερευνητικό σκέλος στην πραγματική οικονομία.

Επίσης, οι ελληνικές περιφέρειες -σε συνεργασία με περιφέρειες άλλων κρατών της ΕΕ- μπορούν να εφαρμόσουν καλές πρακτικές από συνεργατικά σχήματα με ανάπτυξη νέων θέσεων εργασίας, κυρίως για νέους και γυναίκες, που θα έχουν έναν ορίζοντα υλοποίησης τουλάχιστον τεσσάρων ετών.

 

 

Διαβάστε επίσης

Πάτρα: Τι συμβαίνει με το «Φωτεινό Αστέρι»; – «Μας λένε απατεώνες, ζητάμε έλεγχο!» – Έρευνα της «Π» για την φιλανθρωπική οργάνωση