Πάτρα: Χιλιάδες κάμπιες «πολιορκούν» το Δασύλλιο – Τι συμβαίνει

Μετά την απουσία ψεκασμών εκ μέρους του Δήμου Πατρέων, χιλιάδες κάμπιες «πολιορκούν» το Δασύλλιο.

Πάτρα

Απροστάτευτοι απέναντι στην επέλαση των καμπιών είναι οι  περιπατητές, τα ζώα και τα πεύκα στο Δασύλλιο στην Πάτρα, μετά την απουσία ψεκασμών εκ μέρους του Δήμου κατά τους προηγούμενους μήνες.

Χαρακτηριστική της απόγνωσης που έχει δημιουργήσει η καταιγιστική επίθεση των καμπιών είναι η ευμεγέθης επιγραφή που αναγκάστηκαν να αναρτήσουν οι υπεύθυνοι της καφετέριας «Δεξαμενή» στην είσοδο του χώρου: Ενημερώνουν τους πελάτες για την ύπαρξη των καμπιών και «δείχνουν» ως υπεύθυνο για την αντιμετώπισή τους τον Δήμο Πατρέων.

Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωση-κλαυσίγελω της «Δεξαμενής», αναγράφεται:«ΠΡΟΣΟΧΗ ΚΑΜΠΙΕΣ: Στην περιοχή του Δασυλλίου, συμπεριλαμβανομένης της ‘‘Δεξαμενής’’, είναι η εποχή που κυκλοφορεί η ‘’κάμπια των πεύκων’’, γνωστή ως πιτυοκάμπη. Είναι ένας από τους σημαντικότερους εχθρούς των πεύκων, αλλά και αλλεργιογόνα πηγή για τον άνθρωπο και τα κατοικίδια ζώα κατά τη διάρκεια των λίγων ημερών που ζουν.

Για να αντιμετωπιστεί με επιτυχία η πιτυοκάμπη, λόγω της μεγάλης έκτασης του πευκοδάσους, το έργο θα πρέπει να αναλάβουν η τοπική αυτοδιοίκηση ή οι κρατικοί φορείς που διαθέτουν τον κατάλληλο εξοπλισμό».

Εργαζόμενοι της καφετέριας, μιλώντας στην «Πελοπόννησος», σημείωσαν ότι η πινακίδα αναρτήθηκε μετά τις επανειλημμένες διαμαρτυρίες πελατών που υπέστησαν αλλεργίες ή τσιμπήματα από τις κάμπιες. Πολλοί εξ αυτών διαμαρτυρήθηκαν έντονα στους ιθύνοντες του καταστήματος, χωρίς βέβαια να γνωρίζουν ότι υπεύθυνος για τους ψεκασμούς είναι ο Δήμος Πατρέων και όχι η επιχείρηση.

ΤΙ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΕΧΕΙ ΓΙΝΕΙ

Οπως σημείωσε στην «Π» ο γεωπόνος Κώστας Παναγόπουλος, η αντιμετώπιση των καμπιών γίνεται σε τρεις φάσεις: Αρχικά, κατά τους μήνες Φεβρουάριο και Μάρτιο, όπου το φαινόμενο είναι σε έξαρση, μπορούν να κοπούν προσεκτικά τα κουκούλια, ώστε να μην εκτοξευθούν τα τριχίδια της κάμπιας. Η επόμενη φάση καταπολέμησής τους είναι κατά τους μήνες Ιούλιο έως Σεπτέμβριο, με παγίδες φερομόνης που τοποθετούνται στα χαμηλότερα κλαδιά του δέντρου και οι οποίες προσελκύουν τα αρσενικά έντομα με αποτέλεσμα να τα εγκλωβίζουν και να εμποδίζεται η αναπαραγωγή. Και η τρίτη, με την πραγματοποίηση ψεκασμών με ειδικά εντομοκτόνα κατά τους μήνες Οκτώβριο και Νοέμβριο, όταν οι κάμπιες είναι στο πρώτο και δεύτερο στάδιο της ανάπτυξής τους, και πριν σχηματίσουν πάνω στα δένδρα φωλιές».

«ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΤΑ ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ»

Το μέλος της Οικολογικής Κίνησης Πάτρας, Γιώργος Κανέλλης, μιλώντας στην «Π», επισήμανε την ανάγκη αντιμετώπισης των καμπιών: «Ιδιαίτερα σε αστικά δάση, όπως είναι το Δασύλλιο, είναι απαραίτητα τα προληπτικά μέτρα, ώστε να αποφεύγονται οι παρενέργειες στους πολίτες και η απογύμνωση των πεύκων.
Ειδικά, από Φεβρουάριο έως Μάρτιο, τα φαινόμενα αυτά είναι πιο έντονα και τα κουκούλια στα πεύκα εμφανή. Είναι καλό να αποφεύγεται η επαφή με τις κάμπιες, τόσο από τον άνθρωπο όσο και από τα ζώα, διότι τα τριχίδια που έχουν οι κάμπιες στο σώμα τους λειτουργούν σαν αισθητήρες, αλλά παράλληλα εκσφενδονίζονται από τις κάμπιες σε περίπτωση που νιώσουν απειλή και προκαλούν αλλεργίες.
Σε κάθε περίπτωση, είναι επιτακτική εκ μέρους του Δήμου η ανάγκη προστασίας από τις κάμπιες του μεγάλου αυτού φυσικού πνεύμονα πρασίνου της πόλης που είναι το Δασύλλιο».

Διαβάστε επίσης:

Ισόβια στη Ρούλα Πισπιρίγκου για την ανθρωποκτονία της Τζωρτζίνας

Ευρωεκλογές: Στα Καλάβρυτα στις 2 Απριλίου ο Κυριάκος Μητσοτάκης – Από την Αχαΐα η έναρξη της προεκλογικής περιόδου

Μητσοτάκης: Στα 830 ευρώ o κατώτατος μισθός από 1η Απριλίου

Σεισμός στον Κυπαρρισιακό Κόλπο: Κλειστά τα σχολεία στην Ηλεία, μικροζημιές στην Ζάκυνθο -Σε ετοιμότητα Πυροσβεστική και 6η ΕΜΑΚ Πάτρας – Τι λένε οι σεισμολόγοι

Κολωνός: Ένοχος ο Ηλίας Μίχος για τον βιασμό της 12χρονης – Η απόφαση για τη μητέρα