Νοσοκομεία Πάτρας: Γεμάτες οι κλίνες από παιδιά – Δέκα νεογνά νοσηλεύονται στο Παίδων

Έξαρση ιώσεων παρατηρείται στον παιδικό πληθυσμό με τις εκτιμήσεις της επιστημονικής κοινότητας να κάνουν λόγο για περαιτέρω διόγκωση της κατάστασης με το άνοιγμα των σχολείων.

Πάτρα

Την ίδια στιγμή που υπάρχει έλλειψη στα φαρμακευτικά σκευάσματα για παιδιά, υπάρχει έξαρση των ιώσεων στον παιδικό πληθυσμό. Οι εκτιμήσεις δε της επιστημονικής κοινότητας αναφέρουν ότι με το άνοιγμα των σχολείων η κατάσταση θα διογκωθεί περαιτέρω.

Ενδεικτικά είναι τα στοιχεία που μας έδωσε ο διοικητής της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας, Γιάννης Καρβέλης, για την περιοχή μας.

«Εχουμε πολλά περιστατικά με βρογχιολίτιδες, δυσχέρειες αναπνευστικές, υψηλό πυρετό κ.ά. σε βρέφη και παιδιά της περιοχής μας. Στο Καραμανδάνειο, όπως μου ανέφερε η διευθύντρια της Παιδιατρικής Μαρία Ηλιοπούλου, νοσηλεύονται μεταξύ άλλων 10 νεογνά. Η παραμονή τους στο νοσοκομείο κρίνεται καθοριστική μέχρι να μπορέσουν να συνέλθουν πλήρως» μας είπε ο κ. Καρβέλης προσθέτοντας:

«Αντίστοιχα στην Παιδιατρική Κλινική του ΠΓΝΠ, σύμφωνα με τα στοιχεία που μου έδωσε ο διευθυντής Γαβριήλ Δημητρίου, νοσηλεύονται 27 παιδιά με εποχικές ιώσεις. Και φυσικά υπάρχει ένας πολύ μεγάλος αριθμός παιδιών που προσέρχεται στα επείγοντα και παίρνει οδηγίες για κατ’ οίκον νοσηλεία».

Ο διοικητής της 6ης ΥΠε δεν έκρυψε ότι «είμαστε σε επιχειρησιακή ετοιμότητα ώστε να καλύψουμε κάθε παιδί που θα έχει ανάγκη νοσηλείας. Τα νοσοκομεία μας είναι εφοδιασμένα με όλο το απαιτούμενο υγειονομικό υλικό ώστε να μην υπάρξει κανένα πρόβλημα. Επίσης είναι εφοδιασμένα με τα απαραίτητα διαγνωστικά ώστε να γίνεται άμεσα η διάγνωση του ιού από την οποία πάσχει το κάθε παιδί».

ΝΙΚΟΣ ΤΖΑΝΑΚΗΣ

Την ανάγκη τα νοσοκομεία να προχωρήσουν σε «πρόγραμμα ειδικής πίεσης» ενόψει των αυξημένων κρουσμάτων γρίπης που αναμένεται τις επόμενες τρεις εβδομάδες στη χώρα τόνισε ο καθηγητής Νίκος Τζανάκης.
Οπως εκτίμησε ο ίδιος, τα κρούσματα γρίπης θα φθάσουν τα 300-350.000 την εβδομάδα. Ωστόσο όπως είπε στον ΣΚΑΪ δεν χρειάζεται πανικός «το σύστημα υγείας είναι δοκιμασμένο αφού πέρυσι είχαμε 70.000 κρούσματα κορονοϊού ημερησίως ενώ τώρα καλούμαστε να διαχειριστούμε 40-45.000 περιστατικά γρίπης».

Ερωτηθείς για την κατάσταση με τον κορονοϊό, ο καθηγητής Πνευμονολογίας απάντησε ότι «αν ήταν να περάσω μια από τις ιώσεις που κυκλοφορούν, στην παρούσα φάση θα προτιμούσα τον κορονοϊό» με το σκεπτικό ότι πλέον οι ιώσεις και τα περιστατικά γρίπης είναι περισσότερο σοβαρά καθώς προκαλούν ακόμα και πνευμονίες. Σε κάθε περίπτωση ο Νίκος Τζανάκης συνέστησε τη χρήση μάσκας σε όλο τον πληθυσμό καθώς και την εφαρμογή σωστής ατομικής υγιεινής.

ΑΙΤΙΟΛΟΓΗΣΗ ΑΠΟΥΣΙΩΝ

Οπως έγραφε χθες η εφημερίδα «Πελοπόννησος» στο ιατρικό της ένθετο, με απόφαση του υπουργείου Παιδείας οι απουσίες των μαθητών έως πέντε εργάσιμων ημερών που οφείλονται σε εποχικό επιδημικό ρεύμα της γρίπης από τον Νοέμβριο 2022 έως και τον Μάρτιο 2023 «θα καταχωρίζονται, χωρίς να προσμετρούνται».

Επίσης συστήνεται σε όλα τα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας να τηρούν σταθερά τα μέτρα υγιεινής, όπως πλύσιμο χεριών και παραμονή στο σπίτι σε ενδεχόμενη ασθένεια, να ακολουθούν τις υποδείξεις των ειδικών και να εμπιστεύονται τον εμβολιασμό, σύμφωνα με τις κατά περίπτωση οδηγίες.