Πάτρα: Γιατί κινδυνεύουν τα μπαλκόνια μας; Ο πολιτικός μηχανικός Χρόνης Παπανικολόπουλος κρούει τον κώδωνα λίγο πριν το Καρναβάλι
Χρειάζεται μεγάλη προσοχή στη χρήση των μπαλκονιών γενικά, αλλά ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της παρέλασης της τελευταίας Κυριακής των Αποκριών. Υπάρχει παντελής έλλειψη νομοθετικού πλαισίου για τη διαχείριση και αντιμετώπιση της διάβρωσης των μπαλκονιών αλλά και διαπίστωση του βαθμού της.
Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει ο Πολιτικός Μηχανικός Χρόνης Παπανικολόπουλος, λίγο πριν το καρναβάλι και τη μαζική θέαση των παρελάσεων από τις πολυκατοικίες
Με παρέμβαση του στην «Πελοπόννησο της Δευτέρας» αναφέρει:
«Οι εκδηλώσεις του Πατρινού Καρναβαλιού έχουν ήδη ξεκινήσει και αναμένεται να κορυφωθούν, με τη μεγάλη παρέλαση της τελευταίας Κυριακής, η οποία κάθε χρόνο, πλην των δύο τελευταίων λόγω της πανδημίας, διασχίζει την Πάτρα μέσω της οδού Κορίνθου, ξεκινώντας από την Τριών Ναυάρχων και καταλήγοντας στην πλατεία Πυροσβεστείου.
Σε όλο το μήκος της διαδρομής των καρναβαλιστών γεμίζουν τα πεζοδρόμια και τα μπαλκόνια των κτιρίων με χιλιάδες κόσμο. Τα περισσότερα κτίρια είναι παλιές πολυκατοικίες των δεκαετιών ‘60, ‘70 και ‘80 και χαμηλότερα κτίρια με αρκετά από αυτά, νεοκλασικά. Τα περισσότερα μπαλκόνια είναι γεμάτα με ανθρώπους που παρακολουθούν και πολλοί από αυτούς χορεύουν στους ρυθμούς των καρναβαλικών τραγουδιών.
Αφορμή για το παρόν πήρα από άρθρο της Καθημερινής, το οποίο αναφερόταν στην πτώση ενός μπαλκονιού στη λεωφόρο Συγγρού, στο ύψος της Νέας Σμύρνης. Σύμφωνα με τον υπεύθυνο του ξενοδοχείου, το κτίριο έχει χτιστεί τη δεκαετία του ‘80 και δεν παρουσίαζε κανένα στατικό πρόβλημα. «Περιμένουμε τους μηχανικούς να μας εξηγήσουν τι ακριβώς συνέβη, καθώς δεν υπήρχε κάποια ένδειξη ότι υπήρχε πρόβλημα», αναφέρει.
Το φαινόμενο δεν είναι σπάνιο. Τουλάχιστον 2-3 φορές κάθε χρόνο φθάνει στη δημοσιότητα κάποια περίπτωση κατάρρευσης μπαλκονιού, ευτυχώς τις περισσότερες φορές χωρίς θύματα. Τον περσινό Φεβρουάριο, για παράδειγμα, κατέρρευσε το μπαλκόνι πολυκατοικίας στο Ηράκλειο Κρήτης, ενώ λίγους μήνες νωρίτερα, άλλο σε πολυκατοικία στο Χαλάνδρι.
Τα μπαλκόνια μας σχεδιάζονται ώστε να «σηκώνουν» βάρος 500 κιλών ανά τετραγωνικό μέτρο. Στο φορτίο αυτό δεν υπολογίζεται το βάρος της επίστρωσης του μπαλκονιού, λ.χ. από μάρμαρο, μωσαϊκό ή πλακάκι. Στις περισσότερες περιπτώσεις που διαπιστώνεται κάποιο πρόβλημα, αυτό δεν οφείλεται στο φορτίο που δέχεται το μπαλκόνι, λ.χ. στις γλάστρες.
Αν ένα μπαλκόνι έχει κατασκευαστικό πρόβλημα, αυτό θα φανεί άμεσα, μέσα στην πρώτη δεκαετία από την κατασκευή του κτιρίου. Αν έχουν περάσει αρκετά χρόνια, τότε συνήθως είναι θέμα αντοχής, η οποία μειώνεται λόγω διαβρώσεων. Τα μπαλκόνια στηρίζονται με τα λεγόμενα «πανωσίδερα», τα οποία «αγκυρώνουν» στην πλάκα του ορόφου. Επειδή τα σίδερα βρίσκονται στο επάνω τμήμα του καταστρώματος του μπαλκονιού, αν ρηγματωθεί το μπετόν αρχίζει να περνάει το νερό στο εσωτερικό και ο οπλισμός του μπαλκονιού σταδιακά οξειδώνεται. Με τα χρόνια, αυτό θα μειώσει την αντοχή του και σε κάποιες περιπτώσεις θα οδηγήσει στην κατάρρευσή του.
Υπάρχουν ορισμένες ενδείξεις οι οποίες θα φανερώσουν ότι υπάρχει πρόβλημα. Αν το μπαλκόνι αρχίσει να παραμορφώνεται από το βάρος, αυτό είναι σίγουρα κακό σημάδι, όπως και το αν το μπαλκόνι αρχίσει να ταλαντώνεται εύκολα. Επίσης, μία σαφής ένδειξη ότι το μπαλκόνι παραμορφώνεται είναι όταν αρχίσουν να συγκεντρώνονται νερά σε διαφορετικό σημείο, λ.χ. μπροστά. Στις περισσότερες περιπτώσεις, τα πλακάκια θα μας «προειδοποιήσουν», καθώς θα αρχίσουν να ξεκολλούν. Ομως, όταν έχουμε μωσαϊκό είναι δύσκολο σε ένα απαίδευτο μάτι να εντοπίσει τις ρωγμές. Καλό είναι λοιπόν να φροντίζουμε το δάπεδο του μπαλκονιού μας να είναι στεγανό και να αποκαθιστούμε κάθε βλάβη.
Ο κ. Ζέρης, διευθυντής του εργαστηρίου Σκυροδέματος του ΕΜΠ, Οταν πηδάς ρυθμικά, το βάρος σου διπλασιάζεται γιατί το φορτίο είναι δυναμικό κλήθηκε πριν από λίγα χρόνια ως πραγματογνώμονας στην περίπτωση κατάρρευσης ενός μπαλκονιού σπιτιού στην Κρήτη, που στοίχισε τη ζωή μίας κοπέλας. Είχαν μία γιορτή στο σπίτι, χόρευαν στο μπαλκόνι. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, το μπαλκόνι δεν ήταν καλά αγκυρωμένο και επιπλέον είχε διαβρωθεί. Ετσι, δεν άντεξε την πίεση και υποχώρησε.
Δεν επεκτείνομαι περαιτέρω στο παρόν άρθρο. Είναι προφανές ότι χρειάζεται μεγάλη προσοχή στη χρήση των μπαλκονιών γενικά, αλλά ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της παρέλασης της τελευταίας Κυριακής των Αποκριών. Με λύπη σημειώνω ότι υπάρχει παντελής έλλειψη νομοθετικού πλαισίου για τη διαχείριση και αντιμετώπιση της διάβρωσης των μπαλκονιών αλλά και διαπίστωση του βαθμού της. Ας ελπίσουμε ότι οι «ωραίες κυρίες» των δεκαετιών ’60, ‘70 και ‘80, θα αντέξουν και θα μας «συγχωρήσουν» το γεγονός ότι έχουμε εγκαταλείψει τη συντήρησή τους πλήρως!!!»
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News