Πάτρα: Η «επόμενη μέρα» της απεργίας – Πώς αποτιμά η εστίαση την κινητοποίηση

Οι επαγγελματίες της εστίασης της Πάτρας, αξιολογούν θετικά τις επαφές που είχαν την Τρίτη στην Αθήνα με κυβερνητικά στελέχη.

κινητοποίηση Από τη συγκέντρωση στην πλατεία Γεωργίου

Θετικά αξιολογούν οι επαγγελματίες της εστίασης, τις επαφές που είχαν την Τρίτη στην Αθήνα με κυβερνητικά στελέχη, στο πλαίσιο της πανελλαδικής κινητοποίησης του κλάδου, η οποία για πρώτη φορά έγινε με συντονισμένο τρόπο και ενιαία.

Οι εκπρόσωποι της εστίασης βρίσκονται πλέον σε αναμονή για το επόμενο ραντεβού με την κυβέρνηση, υποστηρίζοντας πως η απεργιακή δράση επικαιροποίησε τα αιτήματα του κλάδου για αντισταθμιστικά μέτρα, έναντι των περιορισμών για τους ανεμβολίαστους που μειώνουν ακόμη και κατά 50% τη δυνητική πελατεία τους.

Να σημειωθεί πως τα μέτρα που έχουν ενεργοποιηθεί για την εστίαση, θα έχουν ισχύ τουλάχιστον μέχρι τον προσεχή Μάρτιο, οπότε οι επιχειρήσεις θα βρίσκονται σε μια διαρκή πίεση.

κινητοποίηση

Ο πρόεδρος του ΣΚΕΑΝΑ Γιάννης Σπυρόπουλος εμφανίστηκε ικανοποιημένος για το αποτέλεσμα της κινητοποίησης. Δήλωσε στην εφημερίδα «Πελοπόννησος» ότι ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αδωνις Γεωργιάδης άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να υπάρξει μεγαλύτερο «κούρεμα» στην επιστρεπτέα προκαταβολή, αντιλαμβανόμενος ότι ο κλάδος περνά πολύ δύσκολα με την μειωμένη πελατεία.
Ζήτησε από τις επιχειρήσεις «να βάλουν πλάτη» για το επόμενο διάστημα, εκτιμώντας ότι το κύμα της πανδημίας θα υποχωρήσει μέχρι τα Χριστούγεννα και η κατάσταση θα τεθεί υπό έλεγχο.

«Πάνω απ’ όλα όμως, συνειδητοποίησαν ότι είχαν απέναντί τους έναν κλάδο ενωμένο», είπε ο Γιάννης Σπυρόπουλος, που είπε ότι η εστίαση ζητά ρεαλιστικά μέτρα, τα οποία δεν έχουν να κάνουν μόνο με οικονομικές απαιτήσεις, αλλά και με ρυθμίσεις χωρίς δημοσιονομικό κόστος.
Για παράδειγμα, η μείωση του προστίμου των 5000 ευρώ και το 15θήμερο κλείσιμο των καταστημάτων ως διοικητικό μέτρο είναι καταστροφικό.

Επίσης, η εστίαση ζητά τα ράπιντ τεστ να έχουν οριζόντια υποχρεωτικότητα και για άλλους οικονομικούς κλάδους, όπως τα σούπερ μάρκετ ή για τα μέσα μαζικής μεταφοράς, όπως επίσης, να επιτραπεί η είσοδος ανεμβολίαστων σε εσωτερικούς χώρους καταστημάτων, αν έχουν υποβληθεί σε ράπιντ τεστ.

 

Γιατράς: Η κυβέρνηση πήρε το μήνυμα

κινητοποίησηΣτην αντιπροσωπεία που βρέθηκε προχθές στο Μέγαρο Μαξίμου, συμμετείχε ο πατρινός επιχειρηματίας της εστίασης Τάσος Γιατράς, εκπροσωπώντας την κίνηση «Εστίαση Ελλάδας». Δεν κατάφεραν να δουν τον πρωθυπουργό που βρισκόταν στη Μ. Βρετανία, αλλά είχαν κατ΄ ίδιαν συνάντηση με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γιάννη Οικονόμου.
Το ψήφισμα που επιδόθηκε, υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν την κρίση στον κλάδο και τον σοβαρό κίνδυνο λουκέτου για μία στις δύο επιχειρήσεις. Σύμφωνα με τον Τάσο Γιατρά, η κινητοποίηση της Τρίτης ήταν σημαντική, γιατί έδωσε την ευκαιρία στον κλάδο να εμφανιστεί ενωμένος ενώπιον της κυβέρνησης, που αντιλήφθηκε την σοβαρότητα της κατάστασης.
«Προχθές έκλεισε όλη η Ελλάδα και αυτό το αντιλήφθηκε με ξεκάθαρο τρόπο η κυβέρνηση», είπε ο Τάσος Γιατράς. Πάνω απ΄όλα όμως, η κυβέρνηση πήρε το μήνυμα ότι απέναντί της, δεν είχε μια αντίδραση στα υγειονομικά μέτρα, αλλά ένα αίτημα του κλάδου για την λήψη αντισταθμιστικών μέτρων που θα καλύψουν ένα μέρος της ζημιάς που προκαλείται στις επιχειρήσεις. Γι΄αυτό και θεωρεί την κινητοποίηση της περασμένης Τρίτης, ως ένα ορόσημο στην γενικότερη προσπάθεια της εστίασης.
Ο Τάσος Γιατράς είχε κατ΄ιδίαν συζήτηση και στη συνάντηση με τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αδωνι Γεωργιάδη στο Σύνταγμα, που έγινε σε εξωτερικό χώρο για υγειονομικούς λόγους.