Πάτρα: Ο Απόλλωνας «κατάπιε» το Μέγαρο Λόγου, η άγνωστη ιστορία πίσω από την κατασκευή του
Πώς και γιατί άλλαξε την πρόσοψή του κτιρίου ο Ανδρέας Καράβολας
Στην επικαιρότητα ήρθε πρόσφατα το Μέγαρο Λόγου και Τέχνης, μετά τις αποκαλύψεις της «Π» για τα προβλήματα στεγανότητας που αντιμετωπίζει το στεγαζόμενο στον 6ο όροφο Ιστορικό και Εθνολογικό Μουσείο Πατρών, αλλά και τις καθυστερήσεις που επιφέρει στην έναρξη των εργασιών αποκατάστασης του όμορου Δημοτικού Θεάτρου.
Ομως το Μέγαρο Λόγου και Τέχνης έχει τη δική του ιστορία, αλλά και περιπέτειες που προκάλεσε η ανέγερσή του. Κατασκευάστηκε το έτος 1973 και αποτελούσε μελέτη του Καλλιτεχνικού Κέντρου Πατρών ως επέκταση του Δημοτικού θεάτρου, από τον σπουδαίο αρχιτέκτονα Μιχάλη Δωρή (1935-2012)
Πολλοί ήταν οι Πατρινοί που θεώρησαν ότι η τεχνοτροπία του κυβισμού που χαρακτήριζε την πρόσοψή του, δεν εναρμονιζόταν με τα όμορα κτίρια: Το Δημοτικό Θέατρο και την οικία Θωμόπουλου.
Ετσι, επί της πρώτης θητείας του Δημάρχου Ανδρέα Καράβολα (1986-1990), έγινε παρέμβαση στην εξωτερική του πλευρά, ώστε να συνάδει με τα άλλα δύο κτίρια. Η ευθύνη ανατέθηκε στον αρχιτέκτονα του Δήμου, Ζαρλά, προκαλώντας όμως τις έντονες αντιδράσεις του Μιχάλη Δωρή.
Οπως θυμάται ο τότε δήμαρχος Ανδρέας Καράβολας, ο αείμνηστος Δωρής ήταν πολύ ενοχλημένος που θα γινόταν παρέμβαση στο αρχιτεκτονικό του οικοδόμημα, χωρίς τη δική του συγκατάθεση. Ο ίδιος θεωρούσε απαράδεκτη μία τέτοια ενέργεια, αλλά πολλοί συμπολίτες το χαρακτήριζαν ως εξάμβλωμα και απαιτούσαν να γίνει αρχιτεκτονική παρέμβαση, ώστε να συνάδει αισθητικά με τα όμορα κτίρια.
Ο πρ. πρόεδρος της Δημοτικής Βιβλιοθήκης, Σπύρος Θεοδωρόπουλος σημειώνει στην «Π» ότι αυτός ήταν ο λόγος που ο Δωρής επί θητείας του δεν έδινε αρχικά τη άδεια να χρησιμοποιηθεί από τον Δήμο το φωτογραφικό υλικό στο οποίο ο ίδιος είχε αποτυπώσει τα δημόσια και ιδιωτικά οικήματα της Πάτρας, με τις περίτεχνες λεπτομέρειές τους.
Τελικά, μέρος του υλικού αυτού συνέθεσε το φωτογραφικό λεύκωμα «Πόλισμα δομών και πολιτισμού. Η Πάτρα πριν από μισό αιώνα με τον φακό του αρχιτέκτονα Μιχάλη Δωρή», που εκδόθηκε από τον Δήμο Πατρέων και τη Δημοτική Βιβλιοθήκη – Πολιτιστικό Οργανισμό, το Μάιο του 2019.
Το λεύκωμα περιέχει το σύνολο των φωτογραφιών που αναρτήθηκαν στην ομώνυμη έκθεση στη Δημοτική Πινακοθήκη και μέρος του σώματος των 1759 αρνητικών, το οποίο τον Μάρτιο του 2014 η οικογένεια του Μιχάλη Δωρή, υλοποιώντας την εκπεφρασμένη γνώμη και επιθυμία του, παραχώρησε στη Δημοτική Βιβλιοθήκη προς ψηφιοποίηση και τεκμηρίωση και το μη αποκλειστικό δικαίωμα χρήσης του.
Ο Μιχάλης Δωρής άφησε πίσω του ένα μεγάλο και πολυσχιδές αρχιτεκτονικό έργο που περιλαμβάνει μελέτες για σχολικά συγκροτήματα, κτήρια γραφείων, μονοκατοικίες, κ.ά. Εδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την αρχιτεκτονική – πολιτιστική μας κληρονομία, γεγονός που αποτυπώνεται μέσα από μελέτες που εκπόνησε.
Ειδικότερα για την Πάτρα, ασχολήθηκε με τη μελέτη Αποκατάστασης του Δημοτικού Θεάτρου «Απόλλων», με μελέτες διαμόρφωσης των πλατειών Υψηλών Αλωνίων, Γεωργίου, Παντάνασσας, Αγίας Τριάδας, Αγ. Γεωργίου, προμελέτη αποκατάστασης και αξιοποίησης του Κάστρου, κ.ά.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News