Πάτρα: «Στο απόσπασμα» 180.000 οφειλέτες – Ευθύνες στη δημοτική Αρχή ρίχνει η αντιπολίτευση

Το ποσό των οφειλών, προς τον Δήμο και τη ΔΕΥΑΠ, ανέρχεται σήμερα σε τουλάχιστον 72 εκατ. ευρώ.

Πάτρα

Την απειλή των κατασχέσεων και των πλειστηριασμών της Εφορίας θα αντιμετωπίσουν χιλιάδες οφειλέτες του Δήμου Πατρέων, που δεν θα ενταχθούν στη ρύθμιση των 60 δόσεων, η οποία ενεργοποιήθηκε από χθες και θα ισχύει μέχρι τις 31 Ιανουαρίου του 2025.

Το ποσό των οφειλών, προς τον Δήμο και τη ΔΕΥΑΠ, ανέρχεται σήμερα σε τουλάχιστον 72 εκατ. ευρώ. Οι δε οφειλέτες; Ξεπερνούν τον αριθμό των ενήλικων Πατρινών, καθώς φτάνουν τις 180.000. Η μόνη ευκαιρία που έχουν μπροστά τους, πριν το… απόσπασμα της ΑΑΔΕ, είναι να ενταχθούν στη ρύθμιση των 60 δόσεων, η οποία ωστόσο, δεν εξαιρεί πρόστιμα και προσαυξήσεις από τόκους προηγουμένων ετών, εκτός και αν κάποιος ανήκει στη λεγόμενη κατηγορία του ευάλωτου, έχει δηλαδή εισόδημα έως 7.000 ευρώ.

«Εμείς ζητούμε πάντα να γίνει παραγραφή των προστίμων και προσαυξήσεων, για τους μικροεπαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενος, με επέκταση του εισοδηματικού πλαισίου μέχρι τις 50.000 ευρώ, αλλά δυστυχώς η πρότασή μας, δεν έγινε δεκτή από την κυβέρνηση» είπε στην «Πελοπόννησο» ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Διονύσης Πλέσσας, ο οποίος έσπευσε να απαλλάξει τη δημοτική αρχή, λέγοντας ότι δεν είχε καμία πρόθεση να στέλνει τα χρέη για είσπραξη από την ΑΑΔΕ, αλλά οι αρμόδιοι υπάλληλοι της υπηρεσίας, ως οικονομικοί υπόλογοι έναντι του κράτους οφείλουν να το πράξουν, διαφορετικά θα κινδυνεύουν οι ίδιοι με καταλογισμό του χρέους των 72 εκατ. ευρώ.

Η Εφορία μετά τη μετάπτωση των οφειλών σε αυτήν θα προβαίνει σε αναγκαστικά μέτρα είσπραξης, που φτάνουν μέχρι και τον πλειστηριασμό να παρακρατά ένα ποσοστό 5% και το υπόλοιπο των εσόδων θα το αποδίδει πίσω στον Δήμο.

Πάντως, υπάρχουν και οι επιτήδειοι, που εκμεταλλεύθηκαν τη χρόνια αδράνεια του Δήμου Πατρέων να εισπράξει τις οφειλές και σήμερα έχουν πραγματικά εξαφανιστεί. Οπως αποκάλυψε ο κ. Πλέσσας, ο μεγαλύτερος οφειλέτης του Δήμου Πατρέων, είναι μία παλιά διαφημιστική εταιρεία που «φέσωσε» το ταμείο με 22 εκατ. ευρώ και «έγινε καπνός».

Γι’ αυτή την κατάσταση, οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης κατηγορούν ευθέως την δημοτική αρχή για αδράνεια που ζημίωσε τα ταμεία του Δήμου και τους ίδιους τους οφειλέτες, γιατί ξεγελάστηκαν από την ψευδαίσθηση ότι θα γλύτωναν με παραγραφές οφειλών.

Ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης Κώστας Σβόλης δήλωσε στην «Π»:

Πάτρα«Από την πρώτη στιγμή η παράταξή μας είχε εντοπίσει την αδικαιολόγητη αδράνεια της δημοτικής αρχής στην είσπραξη των οφειλών, όμως παρά τις έγκαιρες και συνεχείς προειδοποιήσεις μας από το 2019 μέχρι σήμερα, το πρόβλημα όχι μόνο δεν λύθηκε, αλλά διογκώθηκε. Από την εξέλιξη των πραγμάτων, αποκαλύπτεται η διπρόσωπη στάση της Δημοτικής Αρχής, την οποία είδαμε να κόπτεται προεκλογικά για τα δίκαια των πολιτών, αλλά μετεκλογικά – και για καθαρά μικροπολιτικές σκοπιμότητες – να μεταθέτει την είσπραξη των εκκρεμοτήτων σε άλλη Αρχή. Πρόκειται για το δεύτερο λάθος της δημοτικής αρχής, μετά τον εμπαιγμό της εστίασης στο θέμα με τα τραπεζοκαθίσματα. Εμείς πιστεύουμε στην εφαρμογή του Νόμου και ότι οι πολίτες οφείλουν να τακτοποιούν τις εκκρεμότητές τους προς τον Δήμο Πατρέων, είτε απευθείας είτε με διακανονισμό. Όμως, με την προσχηματική προεκλογική της στάση, η Δημοτική Αρχή εκμεταλλεύθηκε ανθρώπινες αγωνίες και εν τέλει υπέκλεψε την ψήφο και προσέβαλλε το νοητικό επίπεδο των πατρινών. Το λυπηρό και συνάμα τραγικό είναι ότι πολλοί συμπολίτες μας για οφειλές για τις οποίες ουδέποτε ειδοποιήθηκαν καλούνται τώρα να καταβάλλουν υπερβολικές προσαυξήσεις. Χρέη μερικών δεκάδων ευρώ μετατράπηκαν σε χρέη εκατοντάδων ευρώ και η ευθύνη βαραίνει αποκλειστικά τη Δημοτική Αρχή».

 

Ο επικεφαλής του «σπιράλ» Πέτρος Ψωμάς δήλωσε στην «Π»:
Πάτρα«Το ποσό που οφείλεται στον Δήμο Πατρέων είναι μεγαλύτερο από αυτό που η δημοτική αρχή διεκδικεί από το κράτος! Το πλήθος των οφειλετών ξεπερνάει τον ενήλικο πληθυσμό της πόλης! Ο χρόνος που παρήλθε από όταν αυτές οι οφειλές προέκυψαν, σχεδόν ταυτίζεται με τη δεκαετία Πελετίδη στη διοίκηση του δήμου!
Δεν θέλουν ή δεν μπορούν να τα εισπράξουν; Είναι τακτική τους ή είναι ανίκανοι; Αντιλαμβάνονται άραγε πως για τα άδεια ταμεία του Δήμου έχουν τεράστια ευθύνη;
Φοβάμαι πως οι ευθύνες, που βαραίνουν τον δήμαρχο και τον αντιδήμαρχό του, ξεπερνούν τις διαχειριστικές και πολιτικές. Σε κάθε περίπτωση οφείλουν να ενημερώσουν την πόλη και τους πολίτες της, μέσω των δημοτικών παρατάξεων, του δημοτικού συμβουλίου και σχετικής ανακοίνωσης που είναι καλό να είναι σαφής και ειλικρινής, απαλλαγμένη από πολιτικές κορώνες και αστείες δικαιολογίες. Εμείς, μέσω της διαδικασίας της λογοδοσίας κατά την ειδική συνεδρίαση στο τέλος του μήνα, μπορούμε να δώσουμε στη δημοτική αρχή την ευκαιρία να απολογηθεί στον πατραϊκό λαό. Είναι πολλά τα λεφτά που λείπουν από το κοινό μας ταμείο! Οι δημότες πρέπει να μάθουν το “γιατί”».

Ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Ωρα Πατρών» Γιώργος Ρώρος είπε πως στο ερώτημα τι έκανε μέχρι τώρα ο Δήμος Πατρέων για Πάτρατο χρέος που έχει σκαρφαλώσει σε ποσά άνω των 72 εκατ. ευρώ, θα μπορούσε να απαντήσει κανένας μονολεκτικά χωρίς να κατηγορηθεί: «απολύτως τίποτα» και σημείωσε:
«Η πολιτική της δημοτικής αρχής, όλο το προηγούμενο διάστημα, ήταν να χαϊδεύει αυτιά, να λαϊκίζει και να επιρρίπτει ευθύνες σε όλους τους άλλους, χωρίς η ίδια να αναλαμβάνει τα βάρη που της αναλογούν. Οταν όμως φτάνει ο κόμπος στο χτένι, δεν μπορούμε να κρυφτούμε από αόρατους εχθρούς, τότε προσγειωνόμαστε στην πραγματικότητα και παίρνουμε την ευθύνη των πράξεών μας. Ετσι πέρυσι τα έσοδα του Δήμου ήταν κατά ένα εκατομμύριο ευρώ περισσότερα, γιατί αναγκάστηκε να πάρει την ευθύνη λόγω της νομοθεσίας, που πλέον υποχρεώνει σε αναζήτηση είσπραξης μέσω εφορίας.

Η παράταξη “Ωρα Πατρών” είχε αναδείξει επανειλημμένως το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο και είχαμε τονίσει τις χιλιάδες ευρώ που χάνονται εξαιτίας αυτής της συμπεριφοράς και της αδιαφορίας. Για παράδειγμα από αυθαίρετες αναρτήσεις πάσης φύσεων διαφημιστικών πανό, banners, αφίσες εταιρειών, δεν εισπράττουμε παρά ελάχιστα ευρώ. Πέραν αυτού, σε πλειστηριασμούς που γίνονται φαίνεται να μην παρακολουθούνται, ούτε να συμμετέχουν σε διαδικασίες προκειμένου να διεκδικήσουν βεβαιωμένες οφειλές προς το Δήμο, υπερασπίζοντας τα συμφέροντα των Πατρινών. Δημιουργούν τέλος, ιδιαίτερα στην εστίαση, κανόνες ζούγκλας, με τον αθέμιτο ανταγωνισμό. Ο συνεπής πλήρωνε τις υποχρεώσεις του και ο ασυνεπής απολάμβανε την αδιαφορία του Δήμου, με ανταλλαγή τα ψηφαλάκια…
Ας μην παραπονείται λοιπόν η δημοτική αρχή Πελετίδη ότι δεν έχει χρήματα, η παροιμία λέει “κατουράς στη θάλασσα και το βρίσκεις στο αλάτι”. Την πολιτική αυτή όμως, δυστυχώς, την πληρώνει ο Πατρινός».