Γίνεται πάρτι από το σαλόνι μας; Και όμως γίνεται, όπως έρχεται να μας αποδείξει το Patras Carnival Music Festival που θα διεξαχθεί τηλεοπτικά, μέσω του Ιόνιαν, και ψηφιακά, μέσω social media και Youtube, από αύριο 26 Φεβρουαρίου μέχρι και τις 14 Μαρτίου ζωντανά από το Royal Theater και τη πρωτεύουσα του Πατρινού Καρναβαλιού, την Πάτρα.
«Είναι μια ιδέα και μια σκέψη η οποία προέκυψε ως εξέλιξη των δύο πρώτων δράσεων που έκανε ο οργανισμός Save Music. Ειδικά μετά το πρωτοχρονιάτικο event με τους Alcatrash και με τα δεδομένα να μας κάνουν ξεκάθαρο ότι πλέον δεν θα γίνει Καρναβάλι, μπήκαμε σε μια διαδικασία σκέψης και αναζήτησης ενός τρόπου να κάνουμε αυτά που κάναμε κάθε χρόνο στην πόλη με έναν διαφορετικό τρόπο», σημειώνει μιλώντας στην «Π» ο Σωτήρης Κορφιάτης και συνεχίζει: «Αυτή τη στιγμή έχει προκύψει μια ευρεία συνέργεια του Save Music με το Ιόνιαν, την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, το Επιμελητήριο, τον ΣΚΕΑΝΑ και ετοιμάζεται μια φεστιβαλική δράση η οποία θα μεταδοθεί και τηλεοπτικά και μέσω των social media σε μια προσπάθεια να κρατήσουμε τη φλόγα ζωντανή».
Στόχος είναι το κοινό να μην χάσει τις εκδηλώσεις που θα γίνονταν υπό άλλες συνθήκες, όπως το λαϊκό γλέντι της Τσικνοπέμπτης, τα Μπουρμπούλια, τις συναυλίες αλλά και τα πάρτι του τελευταίου σαββατοκύριακου, έστω και αν τα απολαύσουν από το σαλόνι του σπιτιού τους, όσο γίνεται πιο ασφαλή. «Προσαρμοζόμαστε στα δεδομένα της εποχής, κρατώντας τη φλόγα ζωντανή και κτίζοντας την επόμενη ημέρα» λέει χαρακτηριστικά ο Σωτήρης Κορφιάτης.
Το Patras Carnival Music Festival περιλαμβάνει πέντε live, τα οποία όσον αφορά στο είδος της μουσικής, καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα και ικανοποιούν διαφορετικά γούστα! Η αρχή θα γίνει αύριο στις 9 το βράδυ με τους Les Skartoi, ένα αγαπημένο συγκρότημα. Από το 2004 μια παρέα παλεύει σε ένα υπόγειο στο Αίγιο, με τους ήχους της τζαμαϊκάνικης υποκουλτούρας! Η SKA, το Rocksteady και η Reggae είναι ο τόπος συνάντησης της πολυμελούς ορχήστρας και μέσα από τη μουσική εκφράζονται και εκφράζουν τους ρυθμούς της εκρηκτικής δεκαετίας του ’60, με τον τρόπο που αυτή αντανακλάστηκε στο μικρό νησί της Kαραϊβικής. Οι «Σκάρτοι» aka Les SkartOi! δεν μένουν μόνο στην αναβίωση και την αναπαραγωγή των ακουσμάτων που τους έχουν επηρεάσει, αλλά συνεχίζουν παραγωγικά την παράδοση που έχουν αφήσει οι μεγαλύτεροι δημιουργοί του είδους και αποτελούνται από τους: Αλέξιο Μαχαίρα, Στυλιανό Γαβριηλίδη, Ιωάννη Τζόβολο, Νικόλαο Χριστοδουλόπουλο, Αναστασία – Μαρία Βελισσαρίου, Κωνσταντίνο Διαμαντόπουλο, Ιάσονα Βάκρινο και Εκτορα Μερκούρη.
Ομως μέχρι τις 14 Μαρτίου έχουμε άλλες τέσσερις συναυλίες. Στις 4 Μαρτίου, Τσικνοπέμπτη, θα πραγματοποιηθεί λαϊκό γλέντι με τον Γιώργο Βελισσάρη, ενώ την επόμενη ημέρα, 5 Μαρτίου θα δούμε τον Johnny Ανδριόπουλο με το νέο του συγκρότημα, την Banda Patrinella μ’ ένα καρναβαλικό και διασκεδαστικό πρόγραμμα. Η συνέχεια θα δοθεί στις 13 Μαρτίου, τελευταίο Σάββατο της Αποκριάς με μια γεύση από Μπουρμπούλια, με τον Πασχάλη και την Μπέσσυ Αργυράκη να μας τραγουδούν «the party goes on», ενώ την τελευταία Κυριακή του Καρναβαλιού θα έχουμε το πατροπαράδοτο πάρτι λήξης με τους Wedding Singers και το «βαθύ ’90s» που αγαπάνε και αγαπούν και οι ίδιοι.
«Το φεστιβάλ θα μεταδοθεί από 12 περιφερειακά κανάλια εκτός του Ιόνιαν, άρα θα ταξιδέψει σχεδόν σε όλη την Ελλάδα, ενώ γίνονται και προσπάθειες να υπάρχει ευρύτερη κάλυψη και μετάδοση» επισημαίνει ο Σωτήρης Κορφιάτης και συνεχίζει: «Μας ενδιαφέρει πάρα πολύ η εξωστρέφεια αυτού του event και το να το ταξιδέψουμε όσο πιο μακριά γίνεται. Σε αυτό βέβαια μας βοηθάει και η δύναμη των social media αλλά και του YouTube».
Ο ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ SAVE MUSIC
Το Patras Carnival Music Festival διοργανώνεται από τον οργανισμό Save Music, ο οποίος όπως μας λέει ο Σωτήρης Κορφιάτης «ιδρύθηκε μέσα στο 2020, μέσα στη βαθιά κρίση του κορονοϊού, όταν οι εργαζόμενοι στον πολιτισμό και τις τέχνες καταλάβαμε ότι θα αργήσουμε να ξαναεργαστούμε κάτω από τις συνθήκες που είχαμε μάθει και είχαμε συνηθήσει».
Τον οργανισμό Save Music αποτελούν διάφοροι άνθρωποι που ασχολούνται και αγαπούν τη μουσική αλλά και ζουν από αυτή «γιατί εκτός από αγάπη είναι και θέμα επιβίωσης» όπως τονίζει ο Σωτήρης Κορφιάτης ενώ στόχος είναι «να δημιουργήσει εκδηλώσεις, οι οποίες αφενός θα μεταφέρουν τον συναυλιακό χαρακτήρα στα σπίτι καθώς πλέον δεν υπάρχει η συναυλία όπως τη γνωρίζαμε και αφετέρου να δώσει όσο το περισσότερο δυνατό μεροκάματα σε ανθρώπους που αυτή την περίοδο βρίσκονται σε δύσκολη κατάσταση λόγω της κρίσης του κορονοϊού». Και όταν λέμε για ανθρώπους που ζουν και αγαπούν τη μουσική, μιλάμε για ηχολήπτες, φωτιστές, παραγωγούς, διοργανωτές συναυλιών, μουσικούς κ.ά. «Βάση μας είναι η περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας με την ευρύτερη έννοια» αναφέρει ο Σωτήρης Κορφιάτης και συμπληρώνει: «Και εδώ θα ήθελα να ευχαριστήσω ιδιαίτερα την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος αλλά και το Επιμελητήριο Αχαΐας και τον πρόεδρό του κ. Μαρλαφέκα, που από την πρώτη στιγμή, αγκάλιασαν και στήριξαν τη δράση μας, πιστεύοντας σε αυτή».
Και όταν ρωτάμε αν υπάρχουν πλάνα για το μέλλον, ο Σωτήρης Κορφιάτης απαντά: «Φυσικά και έχουμε! Θα συνεχίσουμε τις δράσεις μας. Θέλουμε να επιστρέψουμε στην Ηλεία αλλά και να πάμε στην Αιτωλοακαρνανία και να κάνουμε δράσεις με τοπικά σχήματα και συγκροτήματα. Αλλωστε το λέει και το όνομα “Save Music”: Να σώσουμε τη μουσική. Το θέμα όμως είναι να μη σώσουμε τη μουσική, αλλά να μας σώσει η μουσική. Γιατί κάποτε η μουσική ήταν διέξοδος, διασκέδαση, συναυλία, πάρτι και πλέον έχει γίνει ανάγκη επιβίωσης για πολλούς από εμάς».
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News