Πατρινοί ερευνητές πρωτοστατούν στην ενεργειακή λύση

Το Εργαστήριο Υψηλών Τάσεων του Πανεπιστημίου Πατρών – Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών- μετά από πολυετή συνεργασία με αυτό της Υποατομικής Φυσικής και Κοσμολογίας του Πανεπιστημίου της Grenoble, έχει φτάσει σε σημαντικά αποτελέσματα σε ότι αφορά τις διαδικασίες πυρηνικής σύντηξης.

ερευνητές

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Πατρών υπότροφοι του Ιδρύματος «Ανδρέας Μεντζελόπουλος» πρωτοστατούν σε πειράματα για θερμοπυρηνική σύντηξη στη Γαλλία. Ερευνητικό έργο ο καρπός του οποίου μπορεί να λύσει οριστικά το ενεργειακό πρόβλημα αντικαθιστώντας τις ανεμογεννήτριες και τα φωτοβολταϊκά.

Συγκεκριμένα όπως μας αναφέρει ο καθηγητής, πρόεδρος του Τμήματος Φυσικής και επικεφαλής της Επιτροπής Υποτροφιών του Ιδρύματος «Ανδρέας Μεντζελόπουλος», Βασίλης Αναστασόπουλος, «το Εργαστήριο Υψηλών Τάσεων του Πανεπιστημίου Πατρών – Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών- και τον καθηγητή Παναγιώτη Σβάρνας) μετά από πολυετή συνεργασία με αυτό της Υποατομικής Φυσικής και Κοσμολογίας του Πανεπιστημίου της Grenoble, έχει φτάσει σε σημαντικά αποτελέσματα σε ότι αφορά τις διαδικασίες πυρηνικής σύντηξης.
Σε αυτό συμμετέχουν μαζί με τον κ. Σβάρνα και δύο ερευνητές – υπότροφοι «Ανδρέας Μεντζελόπουλος» του Πανεπιστημίου Πατρών, ο διδάκτορας Σπυρίδωνας Αλειφέρης (Ph.D. 2016) και η υποψήφια διδάκτορας Μαρία Μήτρου.

ΤΑ ΠΕΙΡΑΜΑΤΑ
«Πρόκειται για πειράματα που υλοποιούνται στη Γαλλία και προσομοιώνουν την παραγωγή ενέργειας όπως αυτή γίνεται στο κέντρο του ήλιου όπου άτομα του στοιχείου υδρογόνου συγχωνεύονται (Σύντηξη-Fusion) σε ένα άτομο του στοιχείου ηλίου εκλύοντας τεράστια ποσά καθαρής ενέργειας, χωρίς δηλαδή ραδιενεργά κατάλοιπα» μας εξηγεί ο κ. Αναστασόπουλος και προσθέτει:

«Το δύσκολο για την πυρηνική σύντηξη που συμβαίνει στον ήλιο είναι ότι για να γίνει χρειαζόμαστε εκατοντάδες εκατομμύρια βαθμούς κελσίου για να μπορέσουν μετά άτομα του υδρογόνου να έρθουν κοντά και να δώσουν ένα άτομο ηλίου. Κι αυτό δύσκολα επιτυγχάνεται σε γήινες συνθήκες. Οι επιστήμονες μας λοιπόν μαζί με τους Γάλλους, συμμετέχουν σε αυτό το τεράστιο πείραμα που εξελίσσεται χρόνια τώρα. Προσπαθούν να βρουν έξυπνους τρόπους ώστε να μην χρειάζεται για να ενωθούν τα άτομα του υδρογόνου να δώσουν ήλιο και να παραχθεί ενέργεια. Να δημιουργήσουν δηλαδή υψηλές θερμοκρασίες με ιόντα υδρογόνου τα οποία έχουν ειδικές ιδιότητες. Η καθαρή δηλαδή πυρηνική ενέργεια θα έρθει και θα είναι από την ένωση ελαφρών ατόμων σε λίγο πιο βαριά όπως είναι το ήλιο».

ΠΟΙΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΘΑ ΛΥΘΟΝ
Ρωτήσαμε τον καθηγητή τι σημαίνει αυτό στην πράξη, και μας απάντησε ότι «σημαίνει άπειρη ενέργεια διότι υδρογόνο έχουμε στο νερό και όχι ραδιενεργά κατάλοιπα. Επομένως θα έχουμε έναν πυρηνικό σταθμό που θα μας παράγει όλη την ενέργεια που έχει ανάγκη η Ελλάδα για παράδειγμα. Δεν θα γεμίζουμε τον τόπο με κατάλοιπα από λιγνίτη, με κατάλοιπα από την πυρηνική του ουρανίου και πιθανόν δεν θα γεμίζουμε τον τόπο με ανεμογεννήτριες ή φωτοβολταϊκά. Θα μπορούμε να παράγουμε μία ενέργεια που θα είναι σε αφθονία και θα παράγεται από έναν σταθμό που δεν θα καταλαμβάνει χώρο μεγαλύτερο από ένα σταθμό ηλεκτροπαραγωγής. Απαντά σε πολλά ζητήματα και στην μόλυνση του περιβάλλοντος από ραδιενεργά κατάλοιπα και θα είναι φυσικά καλύτερη από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειες. Παίρνει το υδρογόνο και το κάνει ήλιο. Το ήλιο είναι αδρανέστατο και το υδρογόνο υπάρχει παντού. Η καθαρή ενέργεια η οποία θα μπορεί να παράγεται από την θερμοπυρηνική σύντηξη απαιτεί ειδικές συνθήκες με τεράστιες θερμοκρασίες και πιέσεις, συνθήκες που γίνεται προσπάθεια να επιτευχθούν κάτω από έξυπνα ελεγχόμενες πειραματικές διαδικασίες. Οι ερευνητές λοιπόν επεξεργάζονται και χρησιμοποιούν ειδικές τεχνικές για να γίνει η πυρηνική σύντηξη».

Οι Πατρινοί ερευνητές συμμετέχουν σε αυτά τα πειράματα ως υπότροφοι του Ιδρύματος «Ανδρέας Μεντζελόπουλος» που κάθε χρόνο χορηγεί στο Πανεπιστήμιο Πατρών το ποσό των 750.000 ευρώ για υποτροφίες σε υποψήφιους διδάκτορες και σε οικονομικά αδύναμους πρωτοετείς φοιτητές (80 ετησίως).

«Το ίδρυμα σταμάτησε τις υποτροφίες για την Αμερική και αύξησε τις υποτροφίες για το Πανεπιστήμιο Πατρών. Το Ιδρυμα υποστηρίζει 20 υποψηφίους διδάκτορες τον χρόνο για τα τρία προβλεπόμενα έτη που διαρκεί η έρευνά τους. Αυτό τη στιγμή έχουμε μέσα στο πανεπιστήμιο 60 υπότροφους υποψήφιους διδάκτορες. Το κριτήριο με το οποίο δίνονται οι υποτροφίες αυτές είναι το αντικείμενο με το οποίο θα ασχοληθούν να δίνει λύσεις στην εθνική οικονομία και στην ελληνική κοινωνία. Στόχος του Ιδρύματος είναι δηλαδή ο επιστημονικός καρπός που παράγεται να έχει όφελος για τη χώρα μας. Αυτός είναι και ο λόγος που σταμάτησε τις υποτροφίες για την Αμερική.