Πιέσεις από αγορά στο οικονομικό επιτελείο για νέα ρύθμιση χρεών σε 120 δόσεις

Η διαδοχή της πανδημίας από την ενεργειακή κρίση και την εκτόξευση των τιμών οδηγούν σε μια νέα γενιά χρεών

ρύθμιση

Αυξάνονται οι πιέσεις της αγοράς προς την κυβέρνηση προκειμένου να δοθεί μια τελευταία ευκαιρία προς τις επιχειρήσεις και τους ιδιώτες να ρυθμίσουν τις οφειλές σε μια γενναία ρύθμιση με έως και 120 δόσεις. Σύμφωνα με στελέχη της αγοράς η διαδοχή της πανδημίας από την ενεργειακή κρίση και την εκτόξευση των τιμών οδηγούν σε μια νέα γενιά χρεών.

Αυτό που λέει η αγορά, σύμφωνα με την Dnews, είναι ότι οι υφιστάμενη πάγια ρύθμιση δεν αρκεί προκειμένου οι επιχειρήσεις να πάρουν την απαιτούμενη ανάσα, ενώ η ρύθμιση των έως και 72 δόσεων αφορά αποκλειστικά τις οφειλές που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Η αγορά εκπέμπει σήμα κινδύνου καθώς η συσσώρευση νέων χρεών, σε συνδυασμό με την εκτίναξη των τιμολογίων της ενέργειας δημιουργεί ένα εκρηκτικό μείγμα για τις επιχειρήσεις. Σε αυτά τα στοιχεία θα πρέπει να προστεθεί το γεγονός ότι σταδιακά σταματά η περίοδος χάριτος για την πληρωμή των οφειλών που «έτρεχαν» κατά τη διάρκεια της πανδημίας, καθώς «ξεπαγώνουν» οι πληρωμές φόρων και εισφορών, οι οποίες θα πρέπει να αποπληρωθούν.

Ταυτόχρονα, έως το τέλος Μαρτίου θα πρέπει να εξοφληθούν εφάπαξ τα ποσά από τις επιστρεπτέες προκαταβολές, εάν οι επιχειρήσεις θέλουν να ευνοηθούν από την έκπτωση του 15% ή αλλιώς από Ιούνιο θα ξεκινήσει η μηνιαία αποπληρωμή του ποσού που αναλογεί σε κάθε επιχείρηση το επόμενο διάστημα θα ξεκινήσει η αποπληρωμή των μηνιαίων δόσεων για τη ρύθμιση των 36 έως και 72 δόσεων

Το πρόβλημα αποτυπώνεται και στα στοιχεία των ληξιπρόθεσμων οφειλών τα οποία έφτασαν τα 5,8 δισ. ευρώ από νοικοκυριά και επιχειρήσεις τα οποία δεν μπόρεσαν να τακτοποιήσουν το 2021. Μάλιστα, σε σχέση με τα 5,7 δις ευρω που ήταν τα «φέσια» των φορολογουμένων προς το δημόσιο το 2020, οι νέες οφειλές ήταν έστω και οριακά αυξημένα.

Πλέον στο σύνολο νέες και παλιές οφειλές ξεπερνούν τα 111 δισ. ευρώ, με περισσότερα από 25 δισ. να χαρακτηρίζονται ως ανεπίδεκτα είσπραξης.

Στο τέλος του 2021 , οι φορολογούμενοι οι οποίοι είχαν οφειλές στο Δημόσιο πλησίασαν τα 4 εκατομμύρια (3.996.871), με τους οφειλέτες υπό αναγκαστικά μέτρα είσπραξης να ανέρχονται σε 1.332.050 και 1.951.507 ΑΦΜ να κινδυνεύουν να βρεθούν αντιμέτωποι με τέτοια μέτρα.

Οι οφειλές προς τον ΕΦΚΑ έφθασαν κατά το 4ο τρίμηνο του 2021 στα 41,02 δισ. ευρώ, αυξημένες κατά 2,2 δισ. ευρώ σε σχέση με τα 38,7 δισ. του Σεπτεμβρίου 2021.

Ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι ο εμπορικός σύλλογος Αθηνών σε επιστολή του προς τον υπουργό Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη τονίζει ότι η ρύθμιση των έως και 72 δόσεων δεν αρκεί προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίες εμπορικές επιχειρήσεις με τις συσσωρευμένες οφειλές. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο Εμπορικός Σύλλογος στην Επιστολή του, τα χρέη της πανδημίας λόγω των μέτρων στήριξης που πήρε η κυβέρνηση είναι ελάχιστα σε σχέση με τις συσσωρευμένες ληξιπρόθεσμες μνημονιακές οφειλές.

Στην επιστολή τους οι έμποροι της Αθήνας αναφέρουν ότι «με σκοπό αφενός την διευκόλυνση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους και αφετέρου τα ασφαλιστικά ταμεία να μπορέσουν να εισπράξουν το σύνολο των οφειλών, καταθέτουμε τις παρακάτω προτάσεις που θα δώσουν την δυνατότητα σε πολλές επιχειρήσεις να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.

Ζητάμε να ικανοποιηθεί το πάγιο αίτημα του εμπορικού κόσμου για να δοθεί μία τελευταία ευκαιρία ενιαίας ρύθμισης 120 δόσεων που θα αφορά το σύνολο των χρεών προς τα ασφαλιστικά ταμεία, είτε αυτά δημιουργήθηκαν κατά την περίοδο των μνημονίων είτε κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Επίσης κρίνεται απαραίτητο να εναρμονιστεί το καθεστώς της πάγιας ρύθμισης των 12 δόσεων των ασφαλιστικών υποχρεώσεων, με αυτό που ισχύει για τη ρύθμιση των φορολογικών οφειλών που είναι 24-48 δόσεις» καταλήγουν στην επιστολή τους προς τον υπουργό Εργασίας.