Προκλητικές επιστολές Τσαβούσογλου: «Παράνομες δράσεις και μαξιμαλιστικά αιτήματα» 

Σε επιστολή του ο Τσαβούσογλου εξηγεί τη θέση και τις απόψεις της Τουρκίας για τη λύση των προβλημάτων του Αιγαίου και εφιστά την προσοχή στις παράνομες ενέργειες και τις μαξιμαλιστικές απαιτήσεις της Ελλάδας.

Τσαβούσογλου

Η Τουρκία προχώρησε σε διπλωματική κίνηση την 1η Σεπτεμβρίου στέλνοντας επιστολή για πιθανές λύσεις σε διαφορές στο Αιγαίο πέλαγος, ανέφεραν τουρκικές διπλωματικές πηγές την Τρίτη.

Σύμφωνα με τις πηγές, η επιστολή που υπέγραψε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στάλθηκε σε 25 πρωτεύουσες της ΕΕ, τον επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ, τον ΓΓ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ καθώς και τον ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες.

Όπως αναφέρεται, η επιστολή εξηγεί τη θέση και τις απόψεις της Τουρκίας για τη λύση των προβλημάτων του Αιγαίου και εφιστά την προσοχή στις παράνομες ενέργειες και τις μαξιμαλιστικές απαιτήσεις της Ελλάδας.

Στην επιστολή τονίζεται ότι υπάρχει μια σειρά από αλληλένδετα προβλήματα στο Αιγαίο, όπως το πλάτος των χωρικών υδάτων και του εθνικού εναέριου χώρου, ο καθορισμός της υφαλοκρηπίδας και των χωρικών υδάτων, ενώ σημειώνεται επίσης η παραβίαση του αποστρατικοποιημένου καθεστώτος των νησιών του ανατολικού Αιγαίου.

Επιπλέον, στην επιστολή υπογραμμίζεται ότι υπάρχουν νησιά, νησίδες και βράχοι, των οποίων η κυριαρχία δεν έχει μεταβιβαστεί στην Ελλάδα μέσω έγκυρων διεθνών συμφωνιών, και προβλήματα στην περιοχή έρευνας και διάσωσης, το FIR και με τις NAVTEX,.

Τονίζεται επίσης ότι η Ελλάδα ισχυρίζεται ότι διαθέτει 10 ναυτικά μίλια εναέριου χώρου παρά το πλάτος των χωρικών υδάτων στο Αιγαίο που είναι 6 ναυτικά μίλια. Στην επιστολή υπογραμμίζεται ότι η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα στον κόσμο που έχει μη επικαλυπτόμενα χωρικά ύδατα και όρια εναέριου χώρου που δεν αναγνωρίζονται από καμία άλλη χώρα.

Επιπλέον, η Τουρκία εκφράζει την πεποίθηση ότι τα ζητήματα στο Αιγαίο μπορούν να επιλυθούν στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου με αμοιβαία αναγνώριση των θεμελιωδών δικαιωμάτων και των νόμιμων συμφερόντων των δύο χωρών.

Σύμφωνα με τις πηγές, η Άγκυρα επιβεβαιώνει ότι είναι υπέρ του διαλόγου και της συνεργασίας, παρά το γεγονός ότι η Αθήνα αποφεύγει το διάλογο και κλιμακώνει τις εντάσεις, ενώ συμπεριλαμβάνει ως μέρος των προβλημάτων του Αιγαίου και την ΕΕ.

Αυστηρό μήνυμα Δένδια: Απορρίπτουμε τα νεο-οθωμανικά νταϊλίκια

Την ώρα που συνεχίζονται με αμείωτη ένταση οι τουρκικές προκλήσεις – τόσο με εμπρηστικές δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και άλλων αξιωματούχων, όσο και με παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου – η Αθήνα, απαντά με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας έστειλε σκληρό μήνυμα στην Άγκυρα, κατηγορώντας την για καθημερινή παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας της Ελλάδας. «Η Τουρκία απειλεί με πόλεμο την Ελλάδα (casus belli), εάν εφαρμόσει τα δικαιώματα της που απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας.

Η τουρκική πλευρά παραβιάζει σε καθημερινή βάση την εθνική μας κυριαρχία. Φέτος μόνο, έχουν γίνει πάνω από 6.100 παραβιάσεις του εθνικού εναερίου χώρου, 157 υπερπτήσεις άνωθεν ελληνικού εδάφους. Και 1.000 παραβιάσεις των χωρικών μας υδάτων. Δεν νομίζω ότι έχεις συναντήσει ανάλογο αριθμό παραβιάσεων σε καμία άλλη χώρα στον πλανήτη», είπε χαρακτηριστικά κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου με τη γαλλίδα ομόλογό του.

Ο υπουργός Εξωτερικών επεσήμανε ότι «απέναντι από τα νησιά του Αιγαίου υπάρχει ο μεγαλύτερος αποβατικός στόλος της Ευρώπης και μια πλήρης στρατιά».

Μιλώντας για εξωφρενικές και απαράδεκτες δηλώσεις από την Άγκυρα, ο υπουργός Εξωτερικών υπενθύμισε σύμφωνα με την ΕΡΤ, ότι «μόλις χθες ειπώθηκε ότι η Ελλάδα δεν είναι ισότιμη της Τουρκίας και δεν αναγνωρίζεται ως συνομιλητής της».

Στη συνέχεια ο Νίκος Δένδιας ανέφερε ότι «σχεδόν σε καθημερινή βάση, Τούρκοι αξιωματούχοι προβαίνουν σε εξωφρενικές δηλώσεις. Εναντίον της Ελλάδας και του ελληνικού λαού, εναντίον της κυβέρνησης της πατρίδας μου. Εμφανίζονται χάρτες που δείχνουν ελληνικά νησιά, σαν τουρκικά». ‘Οπως είπε μάλιστα ο Νίκος Δένδιας, «δηλώνεται από την τουρκική πλευρά ότι τα νησιά αυτά βρίσκονται “υπό ελληνική κατοχή”, ενώ ακόμη και σήμερα επαναλήφθηκε η απειλή ότι «μπορούν να έρθουν ξαφνικά μέσα στη νύχτα και να εισβάλουν στα νησιά».

«Η Τουρκία θέλει να γυρίσει το ρολόι της ιστορίας πίσω. Να αναβιώσει την Οθωμανική αυτοκρατορία. Εμείς μιλάμε με καθαρές κουβέντες. Οι δηλώσεις και οι πράξεις της Τουρκίας δεν είναι παραδεκτές. Είναι ανήκουστες. Και καταδικαστέες. Αλλά, δεν πτοούμαστε. Ούτε φοβόμαστε. Έχουμε αντιμετωπίσει πολύ σοβαρότερες απειλές στην ιστορία μας. Απορρίπτουμε τα νεο-οθωμανικά νταϊλίκια. Χρησιμοποιώ λέξη τουρκικής προέλευσης, για να γίνει απολύτως κατανοητή. Δεν θα παρασυρθούμε από το παραλήρημα», πρόσθεσε ο υπουργός Εξωτερικών.

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός, κατά τη συνάντησή του με την πρόεδρο της Σλοβακίας, επεσήμανε πως ο αναθεωρητισμός και η αλλαγή συνόρων δεν μπορούν να γίνονται ανεκτά, όπως ανέδειξε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Σε ό,τι αφορά την κλιμακούμενη επιθετική ρητορική της Τουρκίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε ότι πάγια θέση της Ελλάδας είναι ο διάλογος με βάση το Διεθνές Δίκαιο, το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας και τις σχέσεις καλής γειτονίας. Τόνισε, δε, ότι είναι απαράδεκτο η Ελλάδα να δέχεται απειλές που φτάνουν και σε αμφισβήτηση ελληνικής κυριαρχίας από μία χώρα που είναι σύμμαχος στο ΝΑΤΟ.

Απειλές Ερντογάν

Υπενθυμίζεται πως ο Ερντογάν νωρίτερα, είχε οξύνει εκ νέου τη ρητορική του έναντι της χώρας μας. «Το υπουργείο Άμυνάς μας συνεχίζει τις συνομιλίες με το γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ και άλλους εκπροσώπους σχετικά με αυτό το θέμα. Η ευαισθησία μας στο θέμα αυτό του εγκλωβισμού μέσω ραντάρ συνεχίζεται. Είμαστε αποφασισμένοι. Η Ελλάδα το γνωρίζει αυτό. Καθώς λοιπόν το γνωρίζουν αυτό, μπήκαν σε ένα δρόμο συμμόρφωσης. Νομίζω ότι οι δηλώσεις μου για αυτό το θέμα, ειδικά στις ομιλίες που έκανα την περασμένη εβδομάδα, έγιναν αντιληπτές. Το επόμενο διάστημα η Ελλάδα μάλλον θα αποφασίσει τι είδους σχέση θα έχει με την Τουρκία, σκεπτόμενη πολύ περισσότερο. Διαφορετικά, όπως λέω πάντα, το ξαναλέω: “Μια νύχτα μπορούμε να πάμε ξαφνικά”».