Προληπτικά μέτρα για την πανώλη από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας

Εχουν συσταθεί τοπικά κέντρα ελέγχου της ασθένειας σε Αχαΐα, Ηλεία, Αιτωλοακαρνανία, όπου ελέγχονται οι μετακινήσεις ζώων.

περιφέρεια

Με πρωτοβουλία του αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης Ανδρέα Φίλια, χθες Δευτέρα 22/07/2024  πραγματοποιήθηκε σύσκεψη με υπηρεσιακούς παράγοντες της περιφέρειας σχετικά με τα προληπτικά μέτρα που λαμβάνονται για την πανώλη των μικρών μηρυκαστικών, κρούσματα της οποίας έχουν εμφανιστεί σε Τρίκαλα και Λάρισα.

Τονίστηκε ότι στη Δυτική Ελλάδα δεν έχει εμφανιστεί κάποιο κρούσμα κι έχουν ληφθεί όλα τα προβλεπόμενα από το Εθνικό Σχέδιο Εκτακτης Ανάγκης.

Συγκεκριμένα, έχουν συσταθεί τοπικά κέντρα ελέγχου της ασθένειας σε Αχαΐα, Ηλεία, Αιτωλοακαρνανία, ελέγχονται οι μετακινήσεις ζώων στη βάση επιδημιολογικής διερεύνησης και πραγματοποιείται επιτόπια κλινική διερεύνηση σε αιγοπρόβατα από κτηνιάτρους. Στη σύσκεψη αποφασίστηκε η λήψη επιπρόσθετων υγειονομικών μέτρων κατά τη μετακίνηση ζώων που προέρχονται από εκτροφές εκτός περιφέρειας, η εντατική κλινική διερεύνηση σε εκτροφές της περιοχής και η άμεση συνεργασία με τις Κτηνιατρικές υπηρεσίες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και λοιπών περιφερειών. Η περιφέρεια έχει διαθέσει 2 κτηνιάτρους στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, οι οποίοι έχουν μεταβεί στα Τρίκαλα.

Οι ιδιοκτήτες αιγοπροβάτων θα πρέπει να αυξήσουν τα μέτρα βιοασφάλειας στις εκτροφές τους, ώστε να μειώσουν τις πιθανότητες εισόδου του νοσήματος σε αυτές, συμβάλλοντας έτσι στην αποτροπή περαιτέρω διασποράς του νοσήματος. Δεν πρέπει να προβαίνουν σε οποιαδήποτε παράνομη αγοραπωλησία ζώων, ενώ σε περίπτωση εμφάνισης συμπτωμάτων θα πρέπει να απευθύνονται στις κατά τόπους κτηνιατρικές υπηρεσίες.