Προσωπικός γιατρός: Έρχονται αλλαγές, πώς θα συμμετάσχουν και ιδιώτες στον θεσμό – Η πρόταση Πλεύρη

Μία ακόμα δυνατότητα να ενταχθούν στον θεσμό του προσωπικού γιατρού οι ιδιώτες δίνει το υπουργείο Υγείας.

Προσωπικός γιατρός

Το υπουργείο Υγείας πρόκειται να εντάξει στον θεσμό του προσωπικού ιατρού και τους ιδιώτες.

Όπως προέκυψε από τη σύσκεψη που είχαν ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, με τον πρόεδρο του ΙΣΑ, Γιώργο Πατούλη, στην οποία συμμετείχε και ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, ο Σύλλογος εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συμμετοχή των ιδιωτών στον θεσμό του προσωπικού γιατρού -ένα βασικό αίτημα που ικανοποιήθηκε.

 

Σύμφωνα με σχετική ενημέρωση, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας εξέθεσε τους όρους που επεξεργάζεται για τον τρόπο συμμετοχής των ιδιωτών ιατρών στο νέο σύστημα. Όπως διευκρίνισε, βασική προϋπόθεση αποτελεί η διασφάλιση της δωρεάν πρόσβασης στον προσωπικό γιατρό όλων των πολιτών.

Σύμφωνα με την πρόταση που έθεσε υπόψη ο κ. Πλεύρης, θα δημιουργηθεί ένα μεικτό σύστημα, στο οποίο θα μπορεί να συμβληθεί ο ιδιώτης γιατρός με έναν μικρό αριθμό ασθενών (μίνιμουμ οι 857) και παράλληλα θα έχει το δικαίωμα να εγγράφει ιδιωτικά και άλλους ασθενείς, χωρίς περιορισμό, στους οποίους θα καθορίζει ο ίδιος το πλαίσιο των αμοιβών.

Επίσης, διευκρίνισε ότι δεν τίθεται θέμα claw back και rebate στις αμοιβές των προσωπικών ιατρών, καθώς επίσης ότι δεν πρόκειται να υπάρξει κανένας περιορισμός στη συνταγογράφηση.

Πατούλης: Θετικό ότι έγινε αποδεκτή η πρότασή μας για συμμετοχή ιδιωτών στον προσωπικό γιατρό

Από την πλευρά του, ο κ. Πατούλης εξέφρασε την ικανοποίησή του που έγινε αποδεκτό το αίτημα του ΙΣΑ για τη συμμετοχή των ιδιωτών γιατρών στον θεσμό.

«Θεωρούμε ιδιαίτερα θετικό ότι έγινε αποδεκτή η πρότασή μας για τη συμμετοχή των ιδιωτών ιατρών. Η διαμόρφωση του νέου συστήματος είναι μια δυναμική διαδικασία, στην οποία συμβάλλει σημαντικά ο ΙΣΑ, προς όφελος του ασθενή και του ιατρικού κόσμου. Στόχος μας είναι το σύστημα να είναι ελκυστικό για το γιατρό ώστε να το στηρίξει και ο πολίτης να επιλέγει ελεύθερα τον γιατρό που εμπιστεύεται. Δηλαδή, ένα σύστημα αξιόπιστο για τον πολίτη και αξιοπρεπές για το γιατρό. Απαραίτητη βέβαια προϋπόθεση είναι η διασφάλιση των απαιτούμενων πόρων που θα καταστήσουν το σύστημα βιώσιμο», επισήμανε ο πρόεδρος του ΙΣΑ.

Σύμφωνα με την ενημέρωση του ΙΣΑ, οι προτάσεις του υπουργού Υγείας θα τεθούν υπόψη του νέου Δ.Σ. του Συλλόγου, το οποίο θα συγκροτηθεί σε σώμα την Πέμπτη (3/11).