Πρωτοπορεί το Πανεπιστήμιο Πατρών σε σχέδιο ασφαλείας: Κλειστές πόρτες και επισταμένος έλεγχος
«Εχουμε χρέος να προστεύσουμε τους φοιτητές, το προσωπικό μας και τη δημόσια περιουσία» – Ζητά πράξεις στήριξης από φορείς και όχι καταγγελίες

Πλήρης περίφραξη, κλείσιμο τριών από τις επτά πύλες εισόδους, φύλακες σε όλα τα σημεία και περιπολίες όλο το 24ωρο, κέντρο λειτουργίας συστημάτων ελέγχου και συναγερμοί σε όλες τις εισόδους του πανεπιστημιακού κάμπους, προβλέπει το πρόσφατα επικυροποιημένο σχέδιο ασφάλειας του Πανεπιστημίου Πατρών.
Το ακαδημαϊκό μας ίδρυμα είναι ένα από τα οκτώ πανελλαδικά, σε σύνολο 24, που έχουν καταθέσει σχετικό σχέδιο. Μιλώντας στην εφημερίδα «Πελοπόννησος» ο πρύτανης Χρήστος Μπούρας υπογραμμίζει ότι απαιτείται η συνδρομή όλων των Αρχών για να υπάρξει ασφάλεια στα πανεπιστήμια όχι με καταγγελία αλλά απομόνωση.
Η έκταση προς φύλαξη της Πανεπιστημιούπολης είναι 2.656 στρέμματα με 257.000 τετραγωνικά μέτρα κτιριακών εγκαταστάσεων. Περισσότερα από 40 κτίρια που μεταξύ των άλλων έχουν 131 αίθουσες διδασκαλίας και περισσότερα από 200 εργαστήρια, σπουδαστήρια, σχεδιαστήρια, χώρους κατασκευών και υπολογιστικά κέντρα.
Υπενθυμίζουμε ότι την περίοδο που ήταν πρύτανης η ομότιμη σήμερα καθηγήτρια Βενετσάνα Κυριαζοπούλου ξεκίνησε το έργο της περίφραξης του Πανεπιστημίου Πατρών με τη στήριξη της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας. Την ίδια περίοδο λόγω των πολλών κλοπών που διαπράττονταν στον πανεπιστημιακό χώρο (μονάδες κλιματισμού, σχάρες ομβρίων υδάτων κ.ά.) τοποθετήθηκαν μπάρες στις εισόδους και έκλεισαν ανεξέλεγκτες πύλες εισόδου.
Το έργο αυτό εξελίχτηκε και ολοκληρώθηκε πλήρως από τη νυν πρυτανική αρχή η οποία δεν διαθέτει απλώς ένα ολοκληρωμένο σχέδιο ασφάλειας του πανεπιστημίου αλλά το εφαρμόζει.
«Εχουμε εγκεκριμένο σχέδιο το οποίο πρόσφατα τροποποιήθηκε με την πρόσθεση Κέντρου λειτουργίας συστημάτων ελέγχου και τους συναγερμούς που έχουμε τοποθετήσει σε όλες τις εισόδους» μας είπε ο κ. Μπούρας εξηγώντας:
«Αυτή τη στιγμή έχουμε κλείσει τρεις από τις επτά πύλες εισόδου και είναι σε λειτουργία τέσσερις είσοδοι. Μόνο η μία είσοδος, η κεντρική μένει ανοιχτή όλο το 24ωρο στην οποία όμως υπάρχει φύλακας και η είσοδος είναι ελεγχόμενη. Κι αυτό συμβαίνει διότι στον χώρο λειτουργεί η φοιτητική εστία. Παράλληλα έχουμε όλο το 24ωρο φύλακες, καθώς και δύο εποχούμενους οι οποίοι κινούνται όλο το 24ωρο σε όλο το πανεπιστημιακό κάμπους και κάνουν περιπολίες. Παράλληλα υπάρχει διαθέσιμη η γραμμή έκτακτης ανάγκης το 11771 στην οποία υπάρχει αμεσότατη ανταπόκριση».
Ωστόσο τα πάγια προβλήματα ασφάλειας του ακαδημαϊκού μας ιδρύματος δεν έχουν αντιμετωπιστεί. «Ο καταυλισμός των Ρομά που υπάρχει δίπλα από το Πανεπιστήμιο. Κάποιοι από τους διαμένοντες σε αυτόν μπαίνουν μέσα στον πανεπιστημιακό χώρο με τις γνωστές παράνομες δραστηριότητές τους. Εμείς ειδοποιούμε την Αστυνομία η οποία έρχεται τους συλλαμβάνει, μετά αφήνονται ελεύθεροι και συνεχίζεται ο ίδιος κύκλος. Πρέπει και οι φορείς που είναι υπεύθυνοι να αναλάβουν την ευθύνη που τους αναλογεί. Δεν μπορεί να λειτουργεί καταυλισμός δίπλα στο Πανεπιστήμιο» σημειώνει ο κ. Μπούρας.
Επίσης όπως έχουμε αναδείξει με σχετικά ρεπορτάζ οι κάτοικοι των διπλανών συνοικισμών που συνήθιζαν να περνάνε μέσα από το Πανεπιστήμιο για να πάνε πιο σύντομα είτε στα σπίτια τους είστε στα κτήματά τους διαμαρτύρονται για τις κλειστές πύλες. «Δεν είναι μόνο οι πρυτάνεις που έχουν ευθύνες για την ασφάλεια στα πανεπιστήμια αλλά και το πολιτικό μας σύστημα και οι αιρετοί. Δεν είναι δυνατόν ενώ κάνουμε όλη αυτή την προσπάθεια να έρχεται ο δήμαρχος υπό την πίεση των κατοίκων και να ζητά να ανοίξουμε το Πανεπιστήμιο στους περιοίκους με όλες τις πύλες εισόδου. Εμείς οφείλουμε να προστατεύσουμε τον ακαδημαϊκός μας χώρο, το προσωπικό μας, τους φοιτητές μας και τη δημόσια περιουσία.
Τα χρήματα ποτέ δεν φτάνουν για να κάνουμε αυτά που έχουμε ανάγκη, σημασία έχει τι κάνεις με αυτά που έχεις και πώς τα αξιοποιείς».
Τέλος ο κ. Μπούρας τονίζει ότι: «Ως πρυτάνεις πρέπει να αναλαμβάνουμε τις ευθύνες μας και να προλαμβάνουμε και να καταστέλλουμε. Οταν βλέπουν ότι κάτι ετοιμάζεται, κατά την προσωπική μου άποψη πρέπει να ειδοποιείται η Αστυνομία. Εάν το αφήσουμε και ξεσπάσει θα εξελιχθούν άσχημες καταστάσεις. Επίσης κατά την προσωπική μου γνώμη δεν αρκεί μόνο να καταγγέλλεις, αλλά πρέπει και να απομονώνεις. Γίνονται οι δίκες για τα συμβάντα βίας στους πανεπιστημιακούς χώρους ποιοι θα πάνε μάρτυρες και τι λένε; Ολα παίζουν τον ρόλο τους. Δεν αρκούν οι καταγγελίες και οι διαπιστώσεις για την καταστολή τους».
Εν τω μεταξύ αναμένονται τα μέτρα του υπουργείου Παιδείας με τη μορφή νομοσχεδίου όπως ανέφερε η υπουργός Παιδείας στη Σύνοδο των πρυτάνεων.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πάτρα: «Ραλίστας» οδηγός σε κόντρες, προσέκρουσε σε ΙΧ
Φθινοπωρινός ο καιρός σήμερα 12/5 με βροχές και καταιγίδες, η πρόγνωση
Σεισμός «ξύπνησε» την Κρήτη, που εντοπίζεται το επίκεντρο
Παράταση για τον Κοινωνικό Τουρισμό: Επιπλέον ευκαιρία για δωρεάν διακοπές
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News