Ψήφο εμπιστοσύνης των ΗΠΑ στην Ελλάδα – Τι σημαίνει η αμυντική συμφωνία
Η πενταετής συμφωνία που υπεγράφη χθες από τους υπουργούς Εξωτερικών, Νίκο Δένδια και Άντονι Μπλίνγκεν ενισχύει το ρόλο της Ελλάδας, «ως παράγοντα ειρήνης, σταθερότητας και ως ασφαλούς επενδυτικού προορισμού»
Την αναβάθμιση του γεωστρατηγικού ρόλου της Ελλάδας και τη θωράκισή της έναντι οποιασδήποτε απειλής πέτυχε η κυβέρνηση με τις δύο αμυντικές συμφωνίας τόσο με τη Γαλλία, όσο και με τις ΗΠΑ.
Η πενταετής συμφωνία που υπεγράφη χθες από τους υπουργούς Εξωτερικών, Νίκο Δένδια και Άντονι Μπλίνγκεν ενισχύει το ρόλο της χώρας μας «ως παράγοντα ειρήνης, σταθερότητας και ως ασφαλούς επενδυτικού προορισμού» εν μέσω επαναπροσδιορισμού των δυνάμεων στη διεθνή σκακιέρα, νέων ισορροπιών στην αμερικανική εξωτερική πολιτική αλλά και κλιμάκωσης των τουρκικών προκλήσεων.
Το γεγονός ότι οι ΗΠΑ ενισχύουν το στρατηγικό τους αποτύπωμα στην Ελλάδα σε περιοχές υψίστης σημασίας, σε μία ακτίνα από τον Έβρο μέχρι την Κρήτη, αναπτύσσουν τις αμυντικές επενδύσεις τους σε υφιστάμενες εγκαταστάσεις και δεσμεύονται για την από κοινού αντιμετώπιση απειλών ή προκλήσεων δίνει στην Ελλάδα ένα πρόκριμα για την επόμενη ημέρα, καθώς ενδυναμώνονται οι σχέσεις της και στην πράξη με τους παραδοσιακούς της συμμάχους.
Κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν ότι η επιλογή της Αλεξανδρούπολης υποδηλώνει μεταξύ άλλων την αμερικανική βούληση ενίσχυσης της ασφάλειας της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, αλλά με παράκαμψη των Στενών, με ιδιαιτέρως θετικό αποτύπωμα για τη περιοχή του Έβρου και ευρύτερα της Θράκης.
Η επιστολή Μπλίνκεν και τα μηνύματα στην Τουρκία
Βαρύνουσας σημασίας για την χώρα μας χαρακτηρίζουν διπλωματικές πηγές την επιστολή του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών προς τον Πρωθυπουργό, η οποία «επιβεβαιώνει τις άριστες διμερείς σχέσεις, οι οποίες “φτάνουν σε νέα ύψη”, όπως επισημαίνουν στέλνοντας συγχρόνως ηχηρό μήνυμα στην Τουρκία. Επισημαίνεται ότι στην επιστολή του ο Άντονι Μπλίνκεν αναγνωρίζει τον ρόλο της Ελλάδας ως “περιφερειακό ηγέτη” καθώς και “πυλώνα σταθερότητας”, ξεκαθαρίζοντας με αυτό τον τρόπο ότι οι ΗΠΑ επιθυμούν η χώρα μας να διαδραματίσει ηγετικό ρόλο στην περιοχή, τόσο με την προώθηση της Ευρωπαϊκής προοπτικής των Δυτικών Βαλκανίων, όσο και ως παράγων σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής.
Μητσοτάκης: Θωρακίζονται τα εθνικά μας συμφέροντα
Η υπογραφή της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας ανάμεσα στην Ελλάδα και τις ΗΠΑ σφραγίζει την ποσοτική και ποιοτική αναβάθμιση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων, τονίζει ο πρωθυπουργός σημειώνοντας πως ταυτόχρονα αποτελεί ηχηρή ψήφο εμπιστοσύνης προς τη χώρα ως πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στην ταραγμένη περιοχή μας.
Σε δήλωσή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισημαίνει πως υποδέχεται με μεγάλη ικανοποίηση, αλλά και αίσθημα ευθύνης τη νέα πενταετή Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας Ελλάδας – Ηνωμένων Πολιτειών. «Μετά την Στρατηγική Εταιρική Σχέση αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής με την Γαλλία, η χώρα μας προσθέτει, έτσι, έναν ακόμη κρίκο στην αλυσίδα των διμερών συμμαχιών της» επισήμανε ο πρωθυπουργός και σημείωσε ότι θωρακίζονται τα εθνικά μας συμφέροντα, ενισχύεται η κοινή ευρωπαϊκή άμυνα, αλλά και οι διατλαντικοί δεσμοί.
Τι προβλέπει η νέα πενταετής συμφωνία
Η Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας θα παραμείνει σε ισχύ για μια περίοδο πέντε ετών από την ημερομηνία της θέσης σε ισχύ του Δεύτερου Πρωτοκόλλου Τροποποίησης της ΣΑΑΣ μεταξύ της Ελλάδας και των ΗΠΑ. Η εν λόγω συμφωνία θα παραμείνει σε ισχύ στη συνέχεια εκτός εάν τερματιστεί από κάποιο από τα δύο μέρη με γραπτή ειδοποίηση προς το άλλο μέρος δύο χρόνια πριν δια της διπλωματικής οδού. Πλέον οι ΗΠΑ αποκτούν πρόσβαση στο Στρατόπεδο Γεωργούλα (Βόλος), το πεδίο Βολής Λιτόχωρου, το στρατόπεδο Γιαννούλη (Αλεξανδρούπολη) και στη Ναυτική Βάση της Σούδας.
Κάνοντας μακρά αναφορά στους ιστορικούς δεσμούς των δυο πλευρών ο Άντονι Μπλίνκεν σημείωσε ότι η δημοκρατία που γεννήθηκε στην Ελλάδα μπορεί να προσφέρει στους πολίτες. Ο στρατηγικός διάλογος καλύπτει τη συνεργασία, την άμυνα, την ενέργεια, την οικονομία, την τρομοκρατία και στην καρδιά όλων είναι οι δεσμοί μεταξύ μας. Σε ότι αφορά την αμυντική συμφωνία δήλωσε ότι υπογράφεται ένα συμπλήρωμα «που θα επιτρέπει στην συμφωνία να παραμείνει σε ισχύ επ’ αόριστον και θα επιτρέπει στις αμερικανικές δυνάμεις να ασκούνται και να δρουν από επιπρόσθετες περιοχές».
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News