Σενάρια για έξτρα ενίσχυση της ενισχυμένης αναλογικής! – Κομματικά στελέχη στη Δυτική Ελλάδα σχολιάζουν στην «Π»
Τι απαντούν στο ερώτημα της «Π» στελέχη της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ.
Ορθάνοιχτο το σενάριο για νέα αλλαγή του εκλογικού νόμου, ώστε να ενισχυθεί ακόμα πιο πολύ η ήδη ενισχυμένη αναλογική, με έξτρα πριμοδότηση του πρώτου κόμματος σε μπόνους εδρών, άφησε προχθές ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννη Οικονόμου!
Των ΧΡΗΣΤΟΥ ΒΕΡΓΑΝΕΛΑΚΗ, ΠΕΤΡΟΥ ΓΚΙΣΤΗ, ΧΡΗΣΤΟΥ ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΥ
Μ’ άλλα λόγια, η κυβέρνηση προσανατολίζεται να ξαναλλάξει τον εκλογικό νόμο που ψήφισε η ίδια, με μοναδικό κριτήριο την επιπλέον ενίσχυση του πρώτου κόμματος. Οι επόμενες εκλογές θα διεξαχθούν με το σύστημα της απλής αναλογικής, αλλά επειδή 100% δεν θα υπάρξει αυτοδυναμία, στην κυβέρνηση ήδη επεξεργάζονται πλάνα για το σύστημα της εκλογικής διαδικασίας που θα ισχύσει στις αμέσως επόμενες εκλογές που θα προκηρύξει. Κυκλοφορεί στα πολιτικά γραφεία ότι αρκετά «γαλάζια» στελέχη εισηγούνται την κατάργηση του κλιμακωτού μπόνους που ανεβάζει τον πήχη της αυτοδυναμίας.
Παίζει σενάριο για επαναφορά του «νόμου Παυλόπουλου» που είχε ψηφιστεί το 2008 και προβλέπει μπόνους 50 εδρών στο πρώτο κόμμα ανεξαρτήτως ποσοστού!
Με το νέο εκλογικό σύστημα που ψήφισε η ΝΔ τον Ιανουάριο του 2020 – και θα ισχύσει από τις μεθεπόμενες εκλογές – αν το πρώτο κόμμα λάβει το 25% των έγκυρων ψηφοδελτίων, τότε παίρνει μπόνους 20 έδρες. Οι υπόλοιπες 280 έδρες κατανέμονται αναλογικά μεταξύ των δικαιούμενων εδρών των κομμάτων. Από το 25% και μετά, για κάθε 0,5% το πρώτο κόμμα παίρνει επιπλέον μπόνους μία έδρα, ενώ το μάξιμουμ των 50 εδρών το λαμβάνει, εάν το ποσοστό του είναι στο 40%.
Η σκέψη, που υπάρχει, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι να μειωθεί το ποσοστό που απαιτείται για κάθε επιπλέον έδρα από το 0,5% στο 0,4% ή ακόμα και στο 0,3%.
«Η πάγια θέση μας είναι ότι ο εκλογικός νόμος πρέπει να οδηγεί σε σταθερές διακυβερνήσεις και να αποτρέπει την ακυβερνησία και τον σχηματισμό αδύναμων κυβερνήσεων», ήταν η εξήγηση που έδωσε.
Μοιάζει βέβαιο πως θα είναι μία από τις βασικές ερωτήσεις που θα δεχθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης την ερχόμενη Κυριακή κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στο πλαίσιο της ΔΕΘ.
Η «Π» δίνει βήμα σήμερα σε τρία πολιτικά στελέχη, από ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, με κοινό ερώτημα:
Πώς σχολιάζετε την διαφαινόμενη πρόθεση της κυβέρνησης για νέο εκλογικό νόμο και έξτρα ενίσχυση της ενισχυμένης αναλογικής; Εάν κι εφόσον γίνει κάτι τέτοιο, θεωρείτε ότι δείχνει ανασφάλεια και φόβο ή μήπως επιθυμία για επιβίωση και παγίωση των λεγόμενων ισχυρών μονοκομματικών κυβερνήσεων;
Αυγερινοπούλου: Δημοκρατική Αρχή της εκπροσώπησης και δημιουργία σταθερής κυβέρνησης
Η βουλευτής Ηλείας της ΝΔ Θεοδώρα-Διονυσία Αυγερινοπούλου δεν θέλησε να πλατιάσει στην ουσία της υπόθεσης στην παρούσα χρονική στιγμή, όμως έδωσε ξεκάθαρα το στίγμα της, μιλώντας για σταθερή κυβέρνηση.
Αν και χαρακτήρισε – στον παρόντα χρόνο – πρόωρη και πρωτίστως ανεδαφική μια συζήτηση περί αλλαγής του εκλογικού νόμου, η οποία, όμως, γίνεται σε πολιτικά και δημοσιογραφικά «πηγαδάκια», η βουλευτής Ηλείας της Νέας Δημοκρατίας, Θεοδώρα-Διονυσία Αυγερινοπούλου, είπε μιλώντας στην «Π»: «Ο εκλογικός νόμος – όποιος και να είναι αυτός – πρέπει έχει μια σωστή ισορροπία ανάμεσα στη δημοκρατική αρχή της εκπροσώπησης και τη δημιουργία σταθερής κυβέρνησης που να οδηγεί τη χώρα σε αναπτυξιακή τροχιά, μέσα από ένα σύστημα βιώσιμου και ξεκάθαρου δημοκρατικού προγραμματισμού».
Για την ίδια, καθώς και για τους πολίτες της Δυτικής Ελλάδας, αυτό αποτελεί αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα. «Στην Ηλεία και στο σύνολο της Περιφέρειάς μας εκτελούνται μεγάλα αναπτυξιακά έργα, όπως ο αυτοκινητόδρομος Πατρών-Πύργου που φέρουν τη σφραγίδα της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη», τόνισε η κ. Αυγερινοπούλου, σημειώνοντας ότι εκείνο που έχει ανάγκη η χώρα και κατ’ επέκταση η Δυτική Ελλάδα είναι η συνέχιση αυτής της αναπτυξιακής τροχιάς.
Παναγιωτόπουλος: «Είδαμε όλοι πού μας οδήγησαν οι ισχυρές μονοκομματικές κυβερνήσεις…»
Ο υποψήφιος βουλευτής Αχαϊας του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέας Παναγιωτόπουλος, ήταν λάβρος κατά της διαφαινόμενης επιθυμίας της κυβέρνησης να φέρει προς ψήφιση έναν εκλογικό νόμο με ακόμα πιο ισχυρή ενισχυμένη αναλογική. Και πρόβαλε το επιχείρημα ότι αφενός όλη η Ευρώπη πλέον κυβερνιέται με συνεργασίες, αφετέρου οι μονοκομματικές κυβερνήσεις ευθύνονται για την μνημονιακή καταστροφή της Ελλάδας.
«Η ΝΔ, και γενικότερα η δεξιά, έχουν παράδοση στις αλλαγές των εκλογικών νόμων. Τι να πρωτοθυμηθούμε; Το ‘56, το ‘58, ή το αποκορύφωμα το ‘61; Που έβαλε τότε τριπλό εκλογικό σύστημα στη χώρα; Οπου υπερίσχυε η αριστερά, εφαρμοζόταν απλή αναλογική και όπου υπερίσχυε η δεξιά, εφαρμοζόταν ενισχυμένη αναλογική. Πάντα αυτό κάνει η δεξιά. Προσαρμόζει κάθε τερτίπι του εκλογικού νόμου στις δικές της ανάγκες. Μόνο και μόνο για να κερδίζει την πρώτη θέση και να κυβερνάει.
Η λύση είναι μία και το έχουν καταλάβει όλοι: απλή αναλογική. Μόνο έτσι θα εκφραστεί ανόθευτα και άδολα η θέληση του ελληνικού λαού. Μας προτάσσουν ως φόβητρο ότι θα έχουμε κυβερνήσεις συνεργασίας. Και λοιπόν; Ολη η Ευρώπη με κυβερνήσεις συνεργασίας κυβερνάται.
Και προτάσσουν επίσης, το επιχείρημα της κυβερνητικής σταθερότητας την οποία, δήθεν, εξασφαλίζουν μόνο οι ισχυρές μονοκομματικές κυβερνήσεις. Είδαμε όλοι πού μας οδήγησαν οι ισχυρές μονοκομματικές κυβερνήσεις: στη χρεοκοπία. Και πάλι στη χρεοκοπία… Είναι τραγικό να επικαλείται η ΝΔ την σταθερή κυβερνησιμότητα της χώρας από μονοκομματικές κυβερνήσεις. Ο λόγος είναι ένας: για να εξυπηρετήσουν συγκεκριμένα συμφέροντα που επιδιώκουν ξανά να κερδοσκοπήσουν σε βάρος του ελληνικού λαού.
Βλέπουμε σήμερα την τάχα ισχυρή κυβέρνησης της ΝΔ πού μας έχει οδηγήσει… Επιμένω: μόνη λύση η απλή αναλογική. Την οποία κατακρεούργησαν και στο ευρύτερο πολιτικό πεδίο και στην τοπική αυτοδιοίκηση. Εχουμε σε όλη την Ελλάδα δήμους όπου δεν διαθέτει πλειοψηφία ο δήμαρχος. Είδατε εσείς σε κάποιο δήμο να υπάρχει ακυβερνησία; Πείτε μου έναν. Βρέθηκε ο τρόπος της συνεργασίας των παρατάξεων και κυβερνιούνται όλοι. Απλώς η αλαζονεία και η υπεροψία του πρώτου κόμματος κόβεται με την απλή αναλογική.
Ακόμα κι αν είναι ο ΣΥΡΙΖΑ πρώτο κόμμα, που είναι πολύ πιθανό, πάλι θα είμαι υπέρ της απλής αναλογικής. Δεν είναι δυνατόν να προσαρμόζεται κάθε φορά το εκλογικό σύστημα στο τι βολεύει ένα κόμμα. Δεν λέγεται αυτό δημοκρατία… Αλλιώς μιλάμε για βιλαέτια. Και η Ελλάδα δεν είναι βιλαέτι, ούτε του ΣΥΡΙΖΑ, ούτε της ΝΔ. Είναι του ελληνικού λαού».
Ζήσιμος: «Δείχνει αδυναμία της κυβέρνησης, που χάνει τα ποσοστά της»
Ο Γιώργος Ζήσιμος, γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ στην Αιτωλοακαρνανία σχολίασε στην «Π» τα εξής:
«Θα ήθελα να τονίσω ότι δεν έχει υπάρξει μετά την μεταπολίτευση κυβέρνηση που να έχει προχωρήσει σε αλλαγή του εκλογικού νόμου δύο φορές κατά τη διάρκεια της θητείας της. Αν συμβεί αυτό, θα είναι πρωτόγνωρο.
Κατά την άποψή μου αυτό δηλώνει αδυναμία της κυβέρνησης, καθώς βλέπει ότι χάνει τα ποσοστά της και θέλει να αλλάξει τον δικό της νόμο για να τον κάνει στα μέτρα της. Το ΠΑΣΟΚ δεν ήταν σύμφωνο ούτε στην προηγούμενη αλλαγή του εκλογικού νόμου. Σαφώς και πρέπει να υπάρχουν κυβερνήσεις και να κυβερνούν με αυτοδυναμία και χωρίς προβλήματα, όμως εκτιμούμε ότι θα πρέπει να βρεθεί μία μέση λύση, μία σολομώντεια λύση.
Δεν πρέπει να καταστρατηγείται το πολίτευμα, ούτως ώστε η κάθε κυβέρνηση να κάνει ό,τι θέλει προκειμένου να εξυπηρετήσει τη λειτουργία της».
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News