σπιράλ: «Πιστεύουμε στην ανάπτυξη που θα προέλθει από την αξιοποίηση της δημοτικής περιουσίας»

Το σπιράλ συνέστησε ειδική ομάδα εργασίας με αντικείμενο την έρευνα, τη μελέτη και δημιουργία συγκεκριμένων προτάσεων για την αξιοποίηση της δημοτικής περιουσίας του Δήμου Πατρέων

Μαγδεβούργο

Ένας τομέας με τον οποίο πρέπει να ασχολείται σοβαρά κάθε δημοτική παράταξη είναι αυτός της δημοτικής περιουσίας, μαζί με τα κληροδοτήματα του Δήμου, αλλά και άλλων κληροδοτημάτων, στη διοίκηση ή διαχείριση των οποίων ο Δήμος συμμετέχει. To θέμα απασχολεί σοβαρά το σπιράλ όπως επισημαίνει σε ανακοίνωσή του.

Ειδικότερα σε ανακοίνωση που εξέδωσε η δημοτική παράταξη για το θέμα της αξιοποίησης της δημοτικής περιουσίας και το οποίο  αποτελεί εργασία της Ομάδας #διοίκηση της παράταξης, όπως δημοσιεύεται και στην έντυπη έκδοση του σπιράλ, που κυκλοφόρησε το καλοκαίρι στην πόλη, αναφέρονται τα εξής:

«Οι λόγοι είναι προφανείς: κάθε Οργανισμός οφείλει να γνωρίζει πρώτα τα του οίκου του, για να εφαρμόσει στη συνέχεια πολιτικές προς όφελος κυρίως των δημοτών του. Με τις αλλεπάλληλες «συνενώσεις» και τη «διόγκωση» του Δήμου Πατρέων, πλέον η εξ αρχής καταγραφή των ανωτέρω καθίσταται όχι μόνο αναγκαία, αλλά και επείγουσα.

Η ευθύνη της νυν δημοτικής αρχής τα τελευταία επτά χρόνια είναι τεράστια και της ανήκει απολύτως. Η τελευταία σοβαρή καταγραφή είχε συμβεί προ 15ετίας επί Αντιδημαρχίας Οικονομικών Γ. Ζαφειρόπουλου (δημοτική αρχή Ανδρέα Καράβολα) και λίγα χρόνια αργότερα από τον διάδοχό του Π. Βαφέα (επί Δημαρχίας Γ. Δημαρά). Έκτοτε ουδεμία κίνηση!

Αποτέλεσμα: ο Δήμος (ως Οργανισμός), η Δημοτική Αρχή, οι δημοτικές παρατάξεις και κατ’ επέκταση οι δημότες να μη γνωρίζουν με ακρίβεια και στο σύνολό της ποια είναι ακριβώς η δημοτική περιουσία, στην οποία περιλαμβάνεται και αυτή των κληροδοτημάτων, αλλά και αυτή που χαρακτηρίζεται ως «επίκοινη» με άλλα ιδρύματα.

Ως κλασικά παραδείγματα, αναφέρουμε τη διαχείριση αξιοποίησης του Σκαγιοπουλείου, του Σταθακοπουλείου και άλλων Ιδρυμάτων. Χαρακτηριστικά, η περίπτωση του Σταθακοπουλείου, για την οποία τον τελευταίο καιρό η Δημοτική Αρχή ζητωκραύγαζε για την αξιοποίηση των χώρων του και την ορθή απόδοσή τους σε φορείς της πόλης. Κακώς πανηγύριζε, βέβαια, διότι δεν είναι ο Δήμος ο μόνος αρμόδιος, αλλά είναι συν-διαχειριστής μαζί με άλλους τρεις εκτελεστές του κληροδοτήματος Σταθακόπουλου.

Ένα ακόμα παράδειγμα: μετά από 20 χρόνια ταλαιπωρίας το ακίνητο που ανήκει στη Δημοτική Βιβλιοθήκη, ως δωρεά των Αφών Κόλλα (στο οικοδομικό τετράγωνο μεταξύ των οδών Παντανάσσης – Όθωνος Αμαλίας – Αγ. Ανδρέου), αξιοποιήθηκε πρόσφατα με ενοικίαση σε εταιρεία διαγνωστικού κέντρου. Αρκούν αυτά τα δύο αντιπροσωπευτικά παραδείγματα για να αναδειχθεί ότι με μεθοδικότητα και κυρίως αποφασιστικότητα πολλά οφέλη αναμένονται για την πόλη. Αρκεί μονάχα να προσεχθεί στο σύνολό της η δημοτική περιουσία που υπάρχει σε μια γεωγραφική περιοχή που εκτείνεται από Καμίνια, Αρόη, Ρωμανού, Προάστειο έως Ρίο, Ψαθόπυργο, Ροδινή και Δρέπανο!

Ήδη, στη δημοτική μας παράταξη, επειδή πιστεύουμε στην ανάπτυξη που θα προέλθει από την αξιοποίησή τους και τα οφέλη που θα προκύψουν υπέρ των δημοτών, συστάθηκε ειδική ομάδα εργασίας με αντικείμενο την έρευνα, τη μελέτη και εν τέλει τη δημιουργία συγκεκριμένων προτάσεων για την αξιοποίηση της δημοτικής περιουσίας του Δήμου Πατρέων.

Στο σπιράλ οραματιζόμαστε μία Πάτρα που θα διαθέτει, μεταξύ άλλων, ένα Μουσείο πόλεως, μία (τουλάχιστον) στεγασμένη Λαϊκή Αγορά, χώρους που θα διατίθενται στους νέους για να στεγάζουν τις ανησυχίες τους (πολιτιστικές, αθλητικές, επιστημονικές και άλλες), έναν χώρο στέγασης των αρμάτων των πληρωμάτων του Πατρινού Καρναβαλιού, ένα κτίριο που να φιλοξενεί τα γραφεία των δημοτικών παρατάξεων, όπως ο νόμος ορίζει και άλλα πολλά. Η αξιοποίηση της δημοτικής περιουσίας μπορεί να είναι η καλύτερη λύση για όλα αυτά και για άλλα τόσα».