Στα άκρα για την αναστολή ασύλου: Αντισυνταγματικότητα καταγγέλλει η Αντιπολίτευση – Παρέμβαση Βενιζέλου
Με σφοδρές πολιτικές και νομικές αντιδράσεις υποδέχθηκαν τα κόμματα της Αντιπολίτευσης την τροπολογία που προανήγγειλε ο Πρωθυπουργός για την τρίμηνη αναστολή εξέτασης αιτημάτων ασύλου από αφρικανικά παράλια. Αντισυνταγματική τη χαρακτηρίζει η Ζωή Κωνσταντοπούλου, ενώ ο Ευάγγελος Βενιζέλος προειδοποιεί για θεσμικό εκτροχιασμό.

Σφοδρές αντιδράσεις έχει προκαλέσει η τροπολογία που προανήγγειλε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στις 9 Ιουλίου, προβλέποντας τρίμηνη αναστολή εξέτασης των αιτημάτων ασύλου για πρόσωπα που εισέρχονται στη χώρα μέσω θαλάσσης από τις ακτές της Βόρειας Αφρικής. Η τροπολογία έχει ήδη εισαχθεί προς συζήτηση στην Ολομέλεια, με τα κόμματα της Αντιπολίτευσης να εγείρουν θέμα αντισυνταγματικότητας και τον Ευάγγελο Βενιζέλο να παρεμβαίνει δημόσια ζητώντας την άμεση απόσυρσή της.
Η Πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωή Κωνσταντοπούλου, με την έναρξη της συνεδρίασης της Ολομέλειας, ανακοίνωσε την κατάθεση Αιτήματος Αντισυνταγματικότητας. Την ίδια στάση κράτησαν και οι αγορήτριες του ΚΚΕ, Διαμάντω Μανωλάκου, και της Νέας Αριστεράς, Σία Αναγνωστοπούλου, καλώντας την κυβέρνηση να αποσύρει την επίμαχη ρύθμιση.
Η συζήτηση επί της συνταγματικότητας θα πραγματοποιηθεί μετά τις τοποθετήσεις εισηγητών και αγορητών των κομμάτων στο πλαίσιο του νομοσχεδίου.
Σημαντική νομική παρέμβαση έκανε ο Ευάγγελος Βενιζέλος μέσω ανάρτησής του, εκφράζοντας την έντονη αντίθεσή του στην αναφορά του άρθρου 15 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) ως νομικής βάσης της τροπολογίας. Ο πρώην υπουργός και συνταγματολόγος επισήμανε ότι η συγκεκριμένη διάταξη αντιστοιχεί στο άρθρο 48 του Συντάγματος, το οποίο αφορά την εφαρμογή του νόμου περί καταστάσεως πολιορκίας, και έκανε λόγο για θεσμικό κίνδυνο.
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά: «Η εύκολη και ανεπίγνωστη επίκληση αυτής της διάταξης της ΕΣΔΑ θέτει ζήτημα υψίστης σημασίας για την υπόσταση του κράτους δικαίου στη χώρα μας και τον σεβασμό θεμελιωδών υποχρεώσεων της κατά το διεθνές δίκαιο», προσθέτοντας ότι «το λιγότερο που πρέπει να γίνει αμέσως είναι η ανάκληση αυτής της αιτιολογικής σκέψης από την τροπολογία».
Αν και ο ίδιος αναγνωρίζει την ένταση των μεταναστευτικών πιέσεων από τη Βόρεια Αφρική και κυρίως τη Λιβύη, υπογραμμίζει πως «σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να νομιμοποιηθεί η ενεργοποίηση ρυθμίσεων εκτός συνταγματικού πλαισίου». Αναφέρει μάλιστα ότι υπάρχουν εκκρεμείς υποθέσεις στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου που σχετίζονται με την εφαρμογή του άρθρου 15 ΕΣΔΑ.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, σχολιάζοντας την τοποθέτηση Βενιζέλου, υπεραμύνθηκε της κυβερνητικής επιλογής: «Όταν τοποθετείται ένας συνταγματολόγος, δεν το κάνει με βάση το αν έχει κυβερνήσει ή συγκυβερνήσει. Δεν ενεργοποιούμε το άρθρο 15 της ΕΣΔΑ, αλλά επικαλούμαστε συνδρομή προϋποθέσεων με συγκεκριμένη νομική τεκμηρίωση. Είναι η ίδια προσέγγιση που ακολουθήθηκε τον Μάρτιο του 2020 και ήταν επιτυχημένη», υπογράμμισε.
Καταλήγοντας, τόνισε: «Η Ελλάδα είναι κράτος δικαίου και οφείλει να αντιδρά όταν κινδυνεύει η ασφάλεια των πολιτών και τα συμφέροντα της χώρας».
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News