Σταϊκούρας – Πληθωρισμός: Ανοιχτό το ενδεχόμενο πρόσθετων μέτρων

O πληθωρισμός, ο οποίος στον προϋπολογισμό θα προβλέπεται στο επίπεδο του 10% εφέτος και στην περιοχή του 5% το 2023, o υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας  δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «όσο παρατείνεται η κρίση και αποκτά δομικά χαρακτηριστικά, ο πληθωρισμός θα είναι πιο επίμονος».

πληθωρισμός

Άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, για τη λήψη πρόσθετων μέτρων για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, καθώς μιλώντας στο CEO Initiative Forum 2022 και ερωτηθείς σχετικά απάντησε ότι «την τελευταία τριετία δεν έχω αποκλείσει τίποτα και όλα είναι πιθανά γιατί ζούμε σε συνθήκες υψηλής αβεβαιότητας».

Πρόσθεσε ότι «είμαστε κοντά στην κοινωνία και θα είμαστε για όσο χρειαστεί», αλλά καθώς οι πόροι δεν είναι απεριόριστοι «θα συνεχίσουμε στον δρόμο της δημοσιονομικής υπευθυνότητας». Και επεσήμανε πως «τα δημοσιονομικά μέτρα πρέπει να είναι στοχευμένα σε όσους έχουν πραγματική ανάγκη».

Σύμφωνα με τον υπουργό, σε έναν χρόνο έχουν πενταπλασιαστεί οι εκτιμήσεις για τη θετική πορεία της ελληνικής οικονομίας (π.χ. άνοδος ΑΕΠ, ιστορικό επίπεδο επενδύσεων και εξαγωγών, συρρίκνωση ανεργίας), ωστόσο είπε ότι υπάρχουν και στοιχεία προβληματισμού.

Όπως ο πληθωρισμός, ο οποίος στον προϋπολογισμό θα προβλέπεται στο επίπεδο του 10% εφέτος και στην περιοχή του 5% το 2023 και δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «όσο παρατείνεται η κρίση και αποκτά δομικά χαρακτηριστικά, ο πληθωρισμός θα είναι πιο επίμονος». Παράλληλα, υπάρχουν η σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής και οι επερχόμενοι νέοι δημοσιονομικοί κανόνες στην Ευρώπη. Για όλα αυτά ανέφερε, απαιτείται «σύνεση, σωφροσύνη και υπευθυνότητα».

Ο κ. Σταϊκούρας δήλωσε «ρεαλιστικά αισιόδοξος ότι μπορεί να επιτευχθεί η επενδυτική βαθμίδα το 2023», λέγοντας ότι θέλουμε ένα «σκαλοπάτι» από τρεις οίκους αξιολόγησης. Ανέφερε πέντε προϋποθέσεις για την απόκτηση της βαθμίδας, όπως π.χ. η συνεκτική και υπεύθυνη δημοσιονομική πολιτική.

Είπε ότι εφέτος προσδοκάται πρωτογενές έλλειμμα ύψους 1,7% του ΑΕΠ και το 2023 πρωτογενές πλεόνασμα 0,7% του ΑΕΠ, ενώ το ΑΕΠ θα μειωθεί μεν το 2023 σε σχέση με εφέτος αλλά θα είναι υψηλότερο από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο. Εν κατακλείδι είπε ότι μπορεί να επιτευχθεί η επενδυτική βαθμίδα «υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα έχουμε αναταράξεις στο εξωτερικό».

Τέλος, δήλωσε ότι στο εξωτερικό πιστεύουν πως η χώρα θα συνεχίσει να ασκεί αξιόπιστη πολιτική παρά την προεκλογική χρονιά το 2023.