Στο Μπαλί για τη G20 ο Ερντογάν μετά την επίθεση στην Κωνσταντινούπολη

Ο τούρκος πρόεδρος δήλωνε στις αρχές Νοεμβρίου ότι σκόπευε να διαπραγματευτεί στο Μπαλί με τη Ρωσία τη συνέχιση των εξαγωγών σιτηρών από τα λιμάνια της Ουκρανίας, έπειτα από μήνες που παρέμεναν αποκλεισμένα εξαιτίας της ένοπλης σύρραξης.

Ερντογάν

Ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αφίχθη σήμερα στο ινδονησιακό νησί Μπαλί, διαπίστωσαν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου, την επομένη της επίθεσης στον πεζόδρομο Ιστικλάλ της Κωνσταντινούπολης η οποία στοίχισε τη ζωή σε έξι ανθρώπους και τραυμάτισε πάνω από ογδόντα άλλους.

Ο αρχηγός του τουρκικού κράτους, που θα συμμετάσχει στη σύνοδο των ηγετών των είκοσι μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου, κατήγγειλε χθες τη «χυδαία επίθεση», για την οποία ο υπουργός Εσωτερικών της κυβέρνησής του, ο Σουλεϊμάν Σοϊλού, κατηγόρησε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα το Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν (PKK).

Ο υπουργός Εσωτερικών Σοϊλού ανακοίνωσε εξάλλου πως συνελήφθη το πρόσωπο που φέρεται να τοποθέτησε τον εκρηκτικό μηχανισμό.

Η επίθεση, για την οποία δεν έχει υπάρξει ανάληψη ευθύνης, πέρα από το ότι είχε αποτέλεσμα να σκοτωθούν έξι άνθρωποι, τραυμάτισε άλλους 81, περίπου οι μισοί εκ των οποίων νοσηλεύονται σε νοσοκομεία. Έγινε περί τις 16:20 (τοπική ώρα· 15:2ο ώρα Ελλάδας) στον πασίγνωστο πεζόδρομο του κέντρου της Κωνσταντινούπολης που ήταν γεμάτος κόσμο, Κωνσταντινουπολίτες και τουρίστες.

Το PKK, κουρδική αυτονομιστική παράταξη η οποία πήρε τα όπλα εναντίον του τουρκικού κράτους το 1984, χαρακτηρίζεται «τρομοκρατική» οργάνωση από την Άγκυρα, τις ΗΠΑ και την ΕΕ. Πάνω από 40.000 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους μειονοτικοί, έχουν σκοτωθεί έκτοτε στον πόλεμο, κυρίως στη νοτιοανατολική Τουρκία, όπως μεταδίδουν Γαλλικό Πρακτορείο και Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Η οργάνωση αυτή έχει βρεθεί στην καρδιά του μπραντεφέρ ανάμεσα στην Τουρκία και τη Σουηδία: η Άγκυρα εμποδίζει από τον Μάιο την εισδοχή της Στοκχόλμης στο NATO, κατηγορώντας τη πως επιδεικνύει ανοχή έναντι του PKK.

Ο τούρκος πρόεδρος δήλωνε στις αρχές Νοεμβρίου ότι σκόπευε να διαπραγματευτεί στο Μπαλί με τη Ρωσία τη συνέχιση των εξαγωγών σιτηρών από τα λιμάνια της Ουκρανίας, έπειτα από μήνες που παρέμεναν αποκλεισμένα εξαιτίας της ένοπλης σύρραξης.

Συμφωνία που υπογράφτηκε στα τέλη Ιουλίου στην Κωνσταντινούπολη επέτρεψε να ξαναρχίσουν οι αναχωρήσεις φορτηγών πλοίων με σιτηρά. Όμως η ισχύς της θα εκπνεύσει σε μερικά 24ωρα, τη 19η Νοεμβρίου.

Ο κ. Ερντογάν υποσχόταν εξάλλου πως η Ρωσία και η Τουρκία θα «παραδώσουν δωρεάν» σιτηρά σε αφρικανικά κράτη που κινδυνεύουν από λιμό.

Αλλά τελικά ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν αποφάσισε να μην πάει στη σύνοδο· έστειλε αντ’ αυτού τον υπουργό Εξωτερικών του, τον Σεργκέι Λαβρόφ.