Συμφωνία με το πιστόλι στον κρόταφο: Η Ευρώπη υπέκυψε στους δασμούς Τραμπ για να αποφύγει την κατάρρευση
Σε μια προσπάθεια να αποφύγουν μια ολοκληρωτική ρήξη με τις ΗΠΑ του Τραμπ, οι Ευρωπαίοι υπέγραψαν μια συμβιβαστική εμπορική συμφωνία που φέρει βαριές επιπτώσεις στην οικονομία τους. Δασμοί 15% στις εξαγωγές προς τις ΗΠΑ, χωρίς κανένα ουσιαστικό όφελος για την ευρωπαϊκή ανάπτυξη.

Υπό την πίεση της αμερικανικής κυβέρνησης και προκειμένου να αποφευχθεί ένας καταστροφικός εμπορικός πόλεμος, η Ευρωπαϊκή Ένωση κατέληξε σε συμβιβαστική συμφωνία – πλαίσιο με την κυβέρνηση Τραμπ, αποδεχόμενη την επιβολή δασμών ύψους 15% στις εξαγωγές προϊόντων προς τις ΗΠΑ.
Σύμφωνα με τους New York Times, το ζητούμενο για τις Βρυξέλλες δεν ήταν η νίκη, αλλά η αποφυγή μιας οδυνηρής ήττας. «Survive and advance» γράφει χαρακτηριστικά η εφημερίδα, περιγράφοντας μια στρατηγική επιβίωσης με κάθε κόστος, που επιλέχθηκε ώστε να διατηρηθούν ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας με την Ουάσινγκτον, τη στιγμή που κρίσιμα γεωπολιτικά μέτωπα, όπως ο πόλεμος στην Ουκρανία, βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη.
Η συμφωνία δεν φέρνει αναπτυξιακά οφέλη για την Ε.Ε. Αντιθέτως, αντιμετωπίζεται ως «το μικρότερο κακό», ένα τίμημα για τη διατήρηση της γεωπολιτικής σταθερότητας. Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, με τη Γερμανία και τη Γαλλία στην πρώτη γραμμή, αποδέχτηκαν τους όρους του Τραμπ για να εμποδίσουν την κλιμάκωση της κρίσης. Αν και η Ε.Ε. είχε έτοιμο «οπλοστάσιο» με αντίμετρα ύψους 100 δισ. δολαρίων, τελικά επέλεξε να μην τραβήξει τη σκανδάλη.
Η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, δήλωσε από τη Σκωτία πως η συμφωνία «θα φέρει σταθερότητα και προβλεψιμότητα», κρίσιμα στοιχεία για τις επιχειρήσεις και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού. Ο καγκελάριος της Γερμανίας, Φρίντριχ Μερτς, παραδέχθηκε πως οι δασμοί είναι επιζήμιοι για όλους, όμως παραδέχτηκε με ρεαλισμό: «Ο Τραμπ επιμένει. Και όσο οι ΗΠΑ βλέπουν εμπορικό έλλειμμα, έτσι θα συνεχίσουν να λειτουργούν».
Στο παρασκήνιο, οι Ευρωπαίοι ηγέτες παλεύουν με κάθε διαθέσιμο διπλωματικό εργαλείο για να διατηρήσουν την αμερικανική υποστήριξη προς την Ουκρανία. Η συμφωνία που επετεύχθη στις 27 Ιουλίου στη Σκωτία θεωρείται κρίσιμη για την αποφυγή υπονόμευσης της κοινής πίεσης προς τον Πούτιν και για τη διατήρηση της ενότητας στο ΝΑΤΟ, έστω και προσωρινά.
Ωστόσο, τίποτα δεν είναι εγγυημένο. Η ανάλυση σημειώνει ότι οι υποσχέσεις του Τραμπ για την Ουκρανία και για την υπεράσπιση των συμμάχων δεν θεωρούνται αξιόπιστες από τους Ευρωπαίους. Όπως αναφέρουν και αναλυτές της Pantheon Macroeconomics, «καμία από αυτές τις συμφωνίες δεν πρέπει να θεωρείται τελική». Η διάθεση του Τραμπ μπορεί να αλλάξει από τη μια μέρα στην άλλη, και οι όροι να τεθούν ξανά στο τραπέζι.
Η Ευρώπη, για την ώρα, επιλέγει να “επιβιώσει και να προχωρήσει”, παίζοντας άμυνα σε έναν διαρκώς μεταβαλλόμενο πολιτικό αγώνα όπου οι κανόνες ορίζονται – και ξαναγράφονται – από τον Λευκό Οίκο.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News