Τελευταίες υπογραφές για το φυσικό αέριο στη Δυτική Ελλάδα – Τι προβλέπει όλο το έργο

Μετά την Πάτρα συμβασιοποιήθηκε και η κατασκευή δικτύων χαμηλής και μέσης πίεσης, για Αγρίνιο και Πύργο

υπογραφές

Σε τροχιά υλοποίησης μπήκε η ανάπτυξη των δικτύων φυσικού αερίου στη Δυτική Ελλάδα, καθώς η ΔΕΠΑ Υποδομών (Ομιλος Italgas) μετά την Πάτρα, προχώρησε σε σύμβαση για τον Πύργο και το Αγρίνιο. Τα έργα αφορούν στην κατασκευή χαλύβδινου δικτύου μέσης πίεσης και εγκατάσταση σταθμών διανομής, εγκατάσταση μετρητών για τη διανομή του αερίου σε οικιακούς, εμπορικούς και μικρούς βιομηχανικούς καταναλωτές, με φυσικό αέριο (LNG).

To έργο είναι συνολικού προϋπολογισμού 13,3 εκατ. ευρώ, αναθέτουσα αρχή είναι η ΔΕΔΑ και συγχρηματοδοτείται από κεφάλαια της ΔΕΔΑ και πόρους του Επιχειρησιακού Προγράμματος Δυτικής Ελλάδας (ΕΣΠΑ 2014-2020) και το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης έργου είναι 22 μήνες. Η τροφοδοσία θα γίνεται μέσω εγκατάστασης σταθμών αεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) τόσο για την πόλη του Πύργου όσο και για την πόλη του Αγρινίου μέσω του δικτύου θα τροφοδοτηθούν περισσότεροι από 560 πελάτες σε Πύργο και 2.700 σε Αγρίνιο όλων των κατηγοριών.

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Ιούλιο συμβασιοποιήθηκε και το έργο κατασκευής των τοπικών δικτύων φυσικού αερίου στην Πάτρα ύψους 18 εκατ. ευρώ που συγχρηματοδοτείται από κεφάλαια της ΔΕΔΑ και πόρους του Επιχειρησιακού Προγράμματος Δυτικής Ελλάδας (ΕΣΠΑ 2014-2020) και του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.

Η σύμβαση αφορά στην κατασκευή 120 χλμ. δικτύου διανομής φυσικού αερίου στην πόλη της Πάτρας, το οποίο θα τροφοδοτείται από κρυογενικές δεξαμενές και εξοπλισμό επαναεριοποίησης LNG που θα κατασκευαστούν στη βιομηχανική περιοχή της Πάτρας.

Σημειώνεται, επίσης, ότι μετά από πρωτοβουλία του περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριου Φαρμάκη, σε συνεργασία με τη ΔΕΔΑ, είχε επιτευχθεί σημαντική αύξηση στον προβλεπόμενο αριθμό οικιακών συνδέσεων για κάθε πόλη. Για την πόλη της Πάτρας προβλέπεται η σύνδεση 5.747 οικιακών χρηστών αντί για 3.747 του αρχικού προγράμματος, για την πόλη του Αγρινίου προβλέπεται η σύνδεση 2.824 οικιακών χρηστών αντί για 724, καθώς επίσης 232 εμπορικών και 3 βιομηχανικών χρηστών, ενώ για την πόλη του Πύργου προβλέπεται η σύνδεση 607 οικιακών χρηστών αντί για 347, καθώς επίσης 51 εμπορικών χρηστών.

«Η Περιφέρεια έκανε το καθήκον της, ώστε να ανατείλει μία νέα ενεργειακή εποχή στη Δυτική Ελλάδα. Η προσπάθεια όμως πρέπει να συνεχιστεί. Το φυσικό αέριο πρέπει να φτάσει παντού, αλλά και νέα έργα πράσινης μετάβασης να εμπλουτίσουν το ενεργειακό μείγμα της περιοχής μας» δήλωσε ο κ. Φαρμάκης.