Τι απάντησε ο Ανδρέας Κατσανιώτης για τη διαδικασία μετάκλησης εργατών γης από τρίτες χώρες

Στην Βουλή ο Υφυπουργός Εξωτερικών και βουλευτής Αχαΐας Ανδρέας Κατσανιώτης για την διαδικασία μετάκλησης εργατών γης από τρίτες χώρες

Κατσανιώτης

Στην Ολομέλεια της Βουλής τοποθετήθηκε ο Υφυπουργός Εξωτερικών και βουλευτής Αχαΐας με την Νέα Δημοκρατία Ανδρέας Κατσανιώτης για την ανταπόκριση των διπλωματικών και προξενικών αρχών της Ελλάδας στα αιτήματα για μετακλήσεις εργατών γης από τρίτες χώρες.

Ο κ. Κατσανιώτης, απαντώντας στην σχετική Επίκαιρη Ερώτηση που του υπέβαλλε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος τόνισε αρχικά την ανάγκη διαμόρφωσης μακροπρόθεσμης εθνικής στρατηγικής για την ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα ενώ εξήγησε και τις βασικές αρμοδιότητες του Υπουργείου Εξωτερικών στην διαδικασία μετακλήσεων εργατών γης από τρίτες χώρες.

Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι «Το Υπουργείο Εξωτερικών εμπλέκεται στην ανωτέρω διαδικασία μέσω των διπλωματικών ή έμμισθων προξενικών αρχών, στο στάδιο της χορήγησης θεώρησης εισόδου, όπως συμβαίνει και στο Πακιστάν, στο προξενικό γραφείο στο Ισλαμαμπάντ, που ήταν η αφορμή για την ερώτησή σας» ενώ εξήγησε πως πριν την θεώρηση εισόδου διενεργείται από τις διπλωματικές αρχές κάθε αναγκαία ενέργεια στο πλαίσιο της νόμιμης και ασφαλούς για τη δημόσια τάξη, δημόσια υγεία, μετανάστευσης προς τη χώρα μας.

Ο κ. Κατσανιώτης ανέφερε ότι από τον Φεβρουάριο του 2022 έχει ξεκινήσει η ενίσχυση του Προξενικού Γραφείου της Ελλάδας που λειτουργεί στο Ισλαμαμπάντ του Πακιστάν με επιπρόσθετο προσωπικό προκειμένου να επιτευχθεί η ταχύτερη εξέταση των σχετικών αιτημάτων.  «Σε αυτή την προσπάθεια, η κεντρική Υπηρεσία του ΥΠΕΞ ανταποκρίθηκε και έστησε δεύτερο σταθμό παραλαβής αιτήσεων, απέσπασε δύο διοικητικούς υπαλλήλους, αύξησε το κόστος των μεταφραστικών δαπανών, για να μπορούμε να πραγματοποιούμε παράλληλες συνεντεύξεις» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Υφυπουργός για να προσθέσει «Σας δίνω και μερικά στατιστικά. Από την 1/10/2022 και μέχρι σήμερα έχουν παραληφθεί 3.834 αιτήσεις θεωρήσεων εργατών γης για εξαρτημένη εποχιακή εργασία, από τις οποίες 2.752 πληρούσαν τα κριτήρια και χορηγήθηκε θεώρηση εισόδου στους αλλοδαπούς. Απορρίφθηκαν 994 θεωρήσεις εισόδου, εκ των οποίων 58 λόγω απαγόρευσης εισόδου στη χώρα ήδη, 529 λόγω μη διαπίστωσης σκοπού διαμονής, 101 λόγω κινδύνων για τη δημόσια ασφάλεια και 306 λόγω κινδύνων για τη δημόσια υγεία».

Τονίζοντας δε την ανάγκη γρήγορης αλλά ασφαλούς εξέτασης των αιτημάτων υπογράμμισε: «Αντιλαμβάνεστε ότι το «φιλτράρισμα» πρέπει να γίνεται εκεί και θα συμφωνήσω μαζί σας ότι θα πρέπει να δούμε και να σχεδιάσουμε το πώς θα μπορέσουμε πραγματικά να στήσουμε ένα σύστημα το οποίο θα φέρνει περισσότερους, αλλά όχι επικίνδυνους, ανθρώπους που θέλουν να δουλέψουν, ανθρώπους που θα μείνουν στην Ελλάδα και δεν θα μας εκθέσουν ψάχνοντάς τους άλλες χώρες. Γιατί, ξέρετε, εάν το Προξενικό μας Γραφείο έχει δώσει την έγκριση να έρθουν και χρησιμοποιήσουν αυτή την έγκριση και πάνε σε άλλες χώρες, η χώρα μας εκτίθεται».

Ο πρωτογενής τομέας κρατά την περιφερειακή συνοχή της χώρας

Κατά την δευτερολογία του ο κ. Κατσανιώτης τόνισε ότι η περιφερειακή συνοχή της Ελλάδας εξαρτάται από την πορεία του πρωτογενούς τομέα γι΄αυτό και απαιτούνται άμεσες λύσεις για το πρόβλημα έλλειψης εργατών γης.

Ο Υφυπουργός επανέλαβε ότι το προξενείο της Ελλάδας στο Ισλαμαμπάντ αποτελεί υπόδειγμα λειτουργίας καθώς «αυτήν τη στιγμή έχουμε ραντεβού αυθημερόν. Όταν, δηλαδή, υπάρχει αίτημα από την Ελλάδα προς το προξενείο, την ίδια μέρα έχει τη δυνατότητα αυτός που προσκαλείται ως εργάτης γης να πάει για προσωπική συνέντευξη» εξηγώντας ότι η διαδικασία της προσωπικής συνέντευξης προστατεύει τα συμφέροντα και την ασφάλεια της χώρας.

«Αυτό που είναι σημαντικό να δούμε είναι μια χάραξη μακροχρόνιας στρατηγικής, χωρίς να ξεχνάμε ότι είμαστε μια χώρα πρώτης γραμμής υποδοχής μεταναστών. Η Ιταλία και η Ισπανία, που αναφέρατε πριν πολλές φορές, έκαναν πολιτικές. Άλλαξαν, για παράδειγμα, τον χρόνο της ιθαγένειας. Στην Ιταλία και την Ισπανία ο χρόνος της ιθαγένειας είναι  τρία χρόνια, ενώ στην Ελλάδα είναι επτά. Είναι μια μεγάλη κουβέντα. Νομίζω ότι υπερβαίνει τον πρωτογενή τομέα και θα πρέπει να μπει στα πλαίσια μιας εθνικής πολιτικής. Σίγουρα, όμως, στο μυαλό μας θα πρέπει να έχουμε ότι η ενίσχυση του εργατικού δυναμικού στον πρωτογενή τομέα -που επιμένω είναι σημαντικός για τη χώρα οικονομικά, σημαντικός για τη χώρα κοινωνικά- θα πρέπει να υπάρχει, θα πρέπει να είναι πρώτη προτεραιότητα και σε αυτό με βρίσκετε απολύτως σύμφωνο» ανέφερε ο κ. Κατσανιώτης κλείνοντας την τοποθέτησή του.