Το καλό κρασί της ιστορίας – Παρουσιάστηκε πολύτιμο αρχειακό υλικό της Αχάια Κλάους
Παρουσιάστηκε η ψηφιοποίηση μέρους του αρχείου της Οινοποιίας Αχάια Κλάους – Ημερίδα της Εταιρείας Αχαϊκών Σπουδών
Το αρχειακό υλικό της οινοποιίας Αχάια Κλάους, που ένα μικρό μέρος του υλοποιήθηκε με τη χρηματοδότηση και την αιγίδα του υπουργείου Πολιτισμού, παρουσίασε χθες η Εταιρεία Αχαϊκών Σπουδών και η Αχάια Κλάους, σε ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στον χώρο του ιστορικού οινοποιείου.
Για τα αποτελέσματα και τη σημασία του έργου μίλησαν ο Νίκος Μπακουνάκης, καθηγητής Τεχνικών Αφήγησης, Πάντειο Πανεπιστήμιο – συγγραφέας, ο Σπύρος Αγοργιανίτης, ιδρυτής και CEO Realiscape Typorama και ο Ευάγγελος Κασσαβέτης, σύμβουλος Οπτικής Επικοινωνίας, ερευνητής, συγγραφέας.
Την ημερίδα συντόνισε ο Βαγγέλης Πολίτης Στεργίου, πρόεδρος της Εταιρείας Αχαϊκών Σπουδών, ο οποίος ανάμεσα στα άλλα τόνισε την ανάγκη δημιουργίας και λειτουργίας Μουσείου Πόλης, ως δεύτερου πόλου μετά το Αρχαιολογικό Μουσείο, το οποίο θα συγκεντρώνει, συντηρεί, αναδεικνύει και προσφέρει για εκπαιδευτική ψυχαγωγία, μελέτη και έρευνα, τα στοιχεία της πλούσιας πολιτιστικής μας κληρονομιάς.
Οπως υπογραμμίστηκε χαρακτηριστικά: «Μέσα από το ιστορικό αρχείο της εταιρείας το οποίο με ιδιαίτερο ζήλο τηρεί από τις πρώτες της ημέρες (απότοκος της σχολαστικότητας της βαυαρικής της καταγωγής), ξεπηδά όλη η σύγχρονη ελληνική -αλλά και διεθνής- ιστορία, σχεδόν από συστάσεως ελληνικού κράτους».
Αναφερόμενοι οι ομιλητές στο αρχείο που ψηφιοποιήθηκε, σημείωσαν ότι πρόκειται για ένα υλικό που παρακολουθεί οριζοντίως και καθέτως ολόκληρη την διαδρομή της ιστορικής οινοποιίας από την ίδρυσή της μέχρι τις μέρες μας. Καλύπτει το σύνολο των εφαρμογών οπτικής επικοινωνίας που υιοθέτησε η εταιρεία, τόσο στην οπτική εικόνα των προϊόντων της όσο και στην οπτική γλώσσα της ευρύτερης επικοινωνίας με το μεγάλο κοινό της, εγχώριο και διεθνές, βασιλικό και λαϊκό, επώνυμο και ανώνυμο.
ΤΙ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ ΤΟ ΑΡΧΕΙΟ
Το αρχείο περιλαμβάνει τεκμήρια από ολόκληρο το φάσμα εφαρμογών της οπτικής επικοινωνίας που ήσαν διαθέσιμες κατά εποχή και κατά περίπτωση. Τέτοια τεκμήρια είναι οι ετικέτες και εν γένει οι συσκευασίες, οι διαφημιστικές καταχωρίσεις στον εγχώριο και τον διεθνή Τύπο, ειδικές διαφημιστικές κατασκευές, φωτογραφικό υλικό από συμμετοχή σε εκθέσεις, φωτορεπορτάζ από εκδηλώσεις και δράσεις προώθησης.
Οπως τόνισε ο κ. Κασσαβέτης: «Κορυφαίο τεκμήριο από πολλές απόψεις είναι το περιοδικό της Αχάια Κλάους, από το οποίο διαθέτουμε το σύνολο των 236 τευχών που κυκλοφόρησαν από το 1964 έως το 1986. Επιπλέον πολύτιμο υλικό, συχνά αποκαλυπτικό και ενδεικτικό των προβληματισμών στην επικοινωνιακή στρατηγική της εταιρείας, είναι το υλικό του παρασκηνίου. Πρόκειται για τους αφανείς ήρωες της οπτικής επικοινωνίας: Προσχέδια ετικετών, σκαριφήματα καταχωρίσεων Τύπου, κλασικές χειροποίητες μακέτες με ριζόχαρτο και οδηγίες, σκίτσα και εικονογραφήσεις, δοκίμια και χρωμαλίνες, διαφημιστικές προτάσεις που δεν υλοποιήθηκαν ποτέ και ιδέες που απορρίφθηκαν».
Στο αρχείο αποτυπώνονται γλαφυρά διακριτές και αναγνωρίσιμες περίοδοι της ιστορίας της οπτικής επικοινωνίας. Καταγράφονται οι καλλιτεχνικές και διαφημιστικές τάσεις, τόσο της ελληνικής όσο και της διεθνούς σκηνής. Η οπτική γλώσσα της Αχάια Κλάους παρακολουθεί τα κυρίαρχα αισθητικά πρότυπα και τα καλλιτεχνικά ρεύματα, εναρμονίζεται με την περιρρέουσα κοινωνική πραγματικότητα και συγχρονίζεται με την τεχνολογική πρόοδο.
Η σχεδίαση των ετικετών ενσωματώνει τις εξελίξεις στους τομείς της τυπογραφίας, της γραφιστικής και της διαφήμισης. Αξιοποιούνται περίτεχνα τυπογραφικά εργαλεία, επιστρατεύονται τολμηρές εικονογραφήσεις, υιοθετούνται απαιτητικές τεχνικές επεξεργασίες. Οπως άλλωστε προκύπτει από την τεκμηρίωση του αρχειακού υλικού, η Αχάια Κλάους συνεργάζεται με κορυφαίους επαγγελματίες και επιστήμονες της επικοινωνίας – εικαστικούς και καλλιτέχνες, χαράκτες και γραφίστες, φωτογράφους και κειμενογράφους, λιθογράφους και τυπογράφους, διαφημιστές και επικοινωνιολόγους».
ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΠΡΟΣΒΑΣΗ
Το αρχειακό υλικό της Αχάια Clauss που ψηφιοποιήθηκε, είναι προσβάσιμο για το κοινό, στην ιστοσελίδα της ΕταιρΕίας Αχαϊκών Μελετών www.achaiastudiessociety.gr και ανάμεσα στα άλλα προσφέρει και εικονική περιήγηση στην καστροπολιτεία και στα κελάρια της ιστορικής οινοποιίας.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News