WSJ: Παρέμβαση Μπάιντεν στο Κογκρέσο – «Δώστε F-35 στην Ελλάδα και F-16 στην Τουρκία»

Όπως περιγράφει το δημοσίευμα της WSJ, η έγκριση του Κογκρέσου εξαρτάται από την υπογραφή της Τουρκίας για την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στον Οργανισμό Βορειοατλαντικού Συμφώνου, δήλωσαν οι αξιωματούχοι.

Μπάιντεν

Την έγκριση από το Κογκρέσο ετοιμάζεται να ζητήσει η κυβέρνηση Μπάιντεν  για την πώληση νέων μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία, μαζί με μια ξεχωριστή πώληση πολεμικών αεροσκαφών F-35 επόμενης γενιάς στην Ελλάδα, σε μια από τις μεγαλύτερες πωλήσεις όπλων στο εξωτερικό τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους.

Όπως περιγράφει το δημοσίευμα της WSJ, η έγκριση του Κογκρέσου εξαρτάται από την υπογραφή της Τουρκίας για την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στον Οργανισμό Βορειοατλαντικού Συμφώνου, δήλωσαν οι αξιωματούχοι. Η Τουρκία έχει μπλοκάρει τις αιτήσεις των δύο χωρών λόγω αντιρρήσεων για τους δεσμούς τους με κουρδικές αυτονομιστικές ομάδες.

Και οι δύο χώρες τερμάτισαν δεκαετίες ουδετερότητας αποφασίζοντας να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ πέρυσι ως αντίδραση στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Η πώληση στην Τουρκία, την οποία η κυβέρνηση εξετάζει εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο, είναι μεγαλύτερη από την αναμενόμενη. Περιλαμβάνει 40 νέα αεροσκάφη και κιτ για την ανανέωση 79 από τον υπάρχοντα στόλο F-16 της Τουρκίας, σύμφωνα με αξιωματούχους που γνωρίζουν τις προτάσεις.

Επίσκεψη Τσαβούσογλου στις ΗΠΑ

Η κοινοποίηση της συμφωνίας στο Κογκρέσο θα συμπέσει περίπου με την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην Ουάσιγκτον την επόμενη εβδομάδα. Η πώληση στην Τουρκία περιλαμβάνει επίσης περισσότερους από 900 πυραύλους αέρος-αέρος και 800 βόμβες, δήλωσε ένας από τους αξιωματούχους.

Τα F-35 στην Ελλάδα

Όπως γράφει το δημοσίευμα, η ξεχωριστή πώληση στην Ελλάδα, την οποία ζήτησε η ελληνική κυβέρνηση τον Ιούνιο του 2022, περιλαμβάνει τουλάχιστον 30 νέα F-35. Το F-35 Joint Strike Fighter είναι το πιο προηγμένο μαχητικό αεροσκάφος των ΗΠΑ. Αν και οι αξιωματούχοι χαρακτήρισαν τη χρονική στιγμή των κοινοποιήσεων τόσο για την Τουρκία όσο και για την Ελλάδα ως συμπτωματική, θα μπορούσε να καταπνίξει τις διαμαρτυρίες της Αθήνας για την πώληση των F-16, εάν το αίτημά της γίνει επίσης δεκτό.

Η Ελλάδα και η Τουρκία είναι ιστορικοί περιφερειακοί αντίπαλοι και μια πώληση στην Τουρκία και μόνο θα προκαλούσε πιθανότατα την ταχεία καταδίκη της Αθήνας.

Η πιθανή πώληση των αεροσκαφών θα μπορούσε να έχει εκτεταμένες επιπτώσεις στις προσπάθειες της Ουάσινγκτον να ενισχύσει τους δεσμούς της με ένα ζευγάρι συμμάχων στο ΝΑΤΟ εν μέσω της δυτικής αντίδρασης στην επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Η πιθανή πώληση των αεροσκαφών θα μπορούσε να έχει εκτεταμένες επιπτώσεις στις προσπάθειες της Ουάσινγκτον να ενισχύσει τους δεσμούς της με ένα ζευγάρι συμμάχων στο ΝΑΤΟ εν μέσω της δυτικής αντίδρασης στην επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Η πρόταση δημιουργεί επίσης μια πιθανή αναμέτρηση με ορισμένους βουλευτές του Κογκρέσου, οι οποίοι έχουν ορκιστεί να αντιταχθούν στις πωλήσεις όπλων στην Τουρκία. Ο γερουσιαστής Μπομπ Μενέντεζ, ένας Δημοκρατικός από το Νιου Τζέρσεϊ, ο οποίος είναι πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, έχει δηλώσει ότι δεν θα ενέκρινε καμία πώληση F-16 στην Τουρκία, επικαλούμενος ανησυχίες για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Σύμφωνα με την αμερικανική νομοθεσία περί εξαγωγών όπλων, το Κογκρέσο θα έχει 30 ημέρες για να επανεξετάσει τη συμφωνία. Εάν το Κογκρέσο θέλει να μπλοκάρει τη συμφωνία πρέπει να περάσει ένα κοινό ψήφισμα αποδοκιμασίας. Το Κογκρέσο μπορεί επίσης να περάσει νομοθεσία για να μπλοκάρει ή να τροποποιήσει μια πώληση ανά πάσα στιγμή μέχρι την παράδοση.

Αμερικανοί αξιωματούχοι λένε ότι ενθαρρύνουν τον κ. Ερντογάν να εγκαταλείψει την αντίθεσή του στην ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Ένας αξιωματούχος χαρακτήρισε τα F-16 ως το «καρότο με το μαστίγιο» για να πείσει την Τουρκία να συμφωνήσει.

Αυτό, είπαν αξιωματούχοι, θα μπορούσε να αμβλύνει την αντίθεση στην πώληση μεταξύ ορισμένων μελών του Κογκρέσου. Αξιωματούχοι του Στέιτ Ντιπάρτμεντ υποστηρίζουν εδώ και μήνες ότι η επέκταση ήταν επιτακτική ανάγκη για τη συλλογική ασφάλεια του ΝΑΤΟ.

Ωστόσο, αξιωματούχοι αναμένουν ότι ενώ το πακέτο για την Ελλάδα αναμένεται να περάσει από το Κογκρέσο, τα F-16 μπορεί να καθυστερήσουν λόγω της απροθυμίας ορισμένων μελών να ενθαρρύνουν την Άγκυρα με την πρόσθετη δύναμη πυρός.