Υεμένη: «Καμπανάκι» για 4,5 εκατομμύρια παιδιά
Τι αποκαλύπτειέκθεση που δημοσίευσε σήμερα, Δευτέρα 25/03/2024 η οργάνωση Save the Children, για εκατομμύρια παιδιά στην Υεμένη.
Σύμφωνα με έκθεση που δημοσίευσε σήμερα, Δευτέρα 25/03/2024 η οργάνωση Save the Children, δύο στα πέντε παιδιά της Υεμένης, συνολικά 4,5 εκατομμύρια, δεν πάνε σχολείο, παρά τη σχετική ηρεμία που επικρατεί στη χώρα η οποία σπαράσσεται από τον πόλεμο εδώ και σχεδόν μία δεκαετία,
Η πιο φτωχή χώρα της αραβικής χερσονήσου σπαράσσεται από εμφύλιο πόλεμο από το 2014, εξαιτίας του οποίου έχουν σκοτωθεί εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι και έχει προκληθεί μια από τις χειρότερες ανθρωπιστικές κρίσεις στον κόσμο, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.
Η βία στην Υεμένη έχει περιοριστεί μετά τη συμφωνία εκεχειρίας που επετεύχθη υπό την αιγίδα του ΟΗΕ τον Απρίλιο του 2022, αλλά η κατάσταση παραμένει ιδιαίτερα δύσκολη για τους περίπου 33 εκατ. κατοίκους της.
«Δύο παιδιά στα πέντε, δηλαδή 4,5 εκατ. παιδιά, δεν πάνε σχολείο», ενώ «το ένα τρίτο των οικογενειών που ρωτήθηκαν έχουν τουλάχιστον ένα παιδί που έχει εγκαταλείψει το σχολείο τα δύο τελευταία χρόνια, παρά την εκεχειρία», επεσήμανε η έκθεση όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων επικαλούμενο το AFP.
Η ανασφάλεια και η οικονομική κρίση έχουν βυθίσει τα δύο τρίτα των κατοίκων της Υεμένης κάτω από το όριο της φτώχειας και έχουν προκαλέσει τον εκτοπισμό 4,5 εκατ. ανθρώπων, δηλαδή του 14% του πληθυσμού, τονίζει η Save the Children.
Η οργάνωση υπογραμμίζει ότι τα εκτοπισμένα παιδιά είναι «δύο φορές πιο πιθανό να μην πηγαίνουν σχολείο σε σχέση με τα υπόλοιπα».
«Οι επιπτώσεις της κρίσης εκπαίδευσης στα παιδιά της Υεμένης και το μέλλον τους είναι βαθιές», σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση. «Αν δεν υπάρξει άμεση παρέμβαση, μια ολόκληρη γενιά κινδυνεύει να εγκαταλειφθεί γεγονός που θα έχει μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην ανάκαμψη και την ανάπτυξη της χώρας», προσθέτει.
Το 14% των οικογενειών που ρωτήθηκαν εξήγησαν ότι τα παιδιά τους εγκατέλειψαν το σχολείο λόγω της συνέχισης της βίας. Ωστόσο οι περισσότερες επικαλούνται οικονομικούς λόγους: περισσότερες από το 44% υπογράμμισαν ότι υπάρχει ανάγκη τα παιδιά να στηρίξουν οικονομικά την οικογένειά τους, ενώ το 20% δήλωσε ότι δεν έχει χρήματα για να πληρώσει τα δίδακτρα και τα βιβλία.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News