Yγεία: Οι 11 «ιοί» της Αχαϊας – Νέος υπουργός, παλιά νοσημάτα
Η αναβάθμιση του τοπικού συστήματος περνάει από συγκεκριμένα σημεία- κλειδιά στην περιοχή μας. Και πάνω σ’ αυτά θα κριθεί η ηχηρή εξαγγελία Μητσοτάκη
Τι περιλαμβάνει άραγε ο μπλε φάκελος για την υγεία (203- 2027) που παρέλαβε από τα χέρια του Πρωθυπουργού, ο νέος υπουργός Υγείας Μιχάλης Χρυσοχοϊδης;
Στεκόμαστε στο γεγονός ότι στον προεκλογικό λόγο του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη κυριάρχησε ως προτεραιότητα η αναβάθμιση της δημόσιας περίθαλψης.
Τι σημαίνει αυτό για την Αχαΐα και τη Δυτική Ελλάδα σε σχέση με τα ανοιχτά μέτωπα που έχουμε καταγράψει και αναδείξει κατά καιρούς;
1. Επειδή από την επομένη κιόλας των εκλογών ξεκίνησε το μοίρασμα των διοικητικών θέσεων με τους μνηστήρες να παίρνουν θέση, λες και άλλαξε κυβέρνηση, ήρθε η ώρα να κλείσει οριστικά το θέμα αυτό και φυσικά να μην αποτελεί προτεραιότητα για το πολιτικό σύστημα η επιλογή του διοικητή. Μέσα από τη διαδικασία της αξιολόγησης να κριθούν οι ικανοί και να γίνουν τυχόν αλλαγές που θα κριθούν αναγκαίες. Το σύστημα δεν έχει ανάγκη από «εκλεκτούς» και «ημέτερους» αλλά από ικανούς. Τα νοσοκομεία της Αχαΐας έχουν πληρώσει ακριβά με πολύμηνη ακυβερνησία τις διαμάχες των πολιτικών γραφείων για το ποιου ο αρεστός θα περάσει. Επίσης η ηγεσία του Υπουργείου οφείλει σε διοικητικό επίπεδο να ζυγίσει, να μετρήσει και να αποφασίσει. Νοσοκομεία που ο διοικητικός τους μηχανισμός (διοικητής – αναπληρωτής διοικητής) δεν συνεργάζεται και δεν συνεννοείται δεν μπορούν να πάνε μπροστά.
2. Βαρύτητα στην άμεση πρόσβαση του πολίτη στη δημόσια υγεία. Είναι γνωστό σε όλους ότι εάν σήμερα δεν διαθέτεις γνωστό στο σύστημα υγείας ή γερό πορτοφόλι – πλην ορισμένων εξαιρέσεων- θα μείνει κολλημένος σε κάποια λίστα αναμονής επί μακρό χρονικό διάστημα. Αυτό σημαίνει ότι επιτέλους πρέπει να υπάρξει έλεγχος στα πρωινά και τακτικά ιατρεία σε σχέση με τα απογευματινά. Γιατί η πλειοψηφία των γιατρών παραπέμπει τον πολίτη στο απογευματινό του ιατρείο;
3. Ελεγχος στους γιατρούς που ασκούν παράλληλα καθήκοντα στον ιδιωτικό τομέα και δη σε κέντρα των Αθηνών. Πώς ο ασθενής που απευθύνεται στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πατρών για να λύσει το πρόβλημα υγείας του, παραπέμπεται για αντιμετώπιση στη δεύτερη έδρα του γιατρού έναντι μάλιστα αρκετών χιλιάδων ευρώ;
4. Στελέχωση κλινικών, τμημάτων και εργαστηρίων. Για παράδειγμα, δεν μπορεί το τμήμα του ΠΕΤ ΣΚΑΝ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου που είναι το μοναδικό στην ευρύτερη περιφέρεια να μην είναι πλήρως στελεχωμένο από προσωπικό και ο ογκολογικός ασθενής να μπαίνει σε λίστα αναμονής.
5. Στελέχωση των χειρουργείων του «Αγίου Ανδρέα» ώστε να καταστεί δυνατή η λειτουργία όλων των χειρουργικών αιθουσών.
6. Εξασφάλιση ανθρώπινων συνθηκών για τις θεραπείες των καρκινοπαθών στην Αιματολογική Κλινική του ΠΓΝΠ. Μείζον θέμα που αναδείξαμε πρόσφατα. Ο καρκινοπαθής δεν μπορεί να πηγαίνει το πρωί στο νοσοκομείο να φτάνει απόγευμα για να ξεκινήσει τη θεραπεία του καθισμένος σε μία καρέκλα και σε κοινή θέα. Νέα παιδιά δίπλα σε ηλικιωμένους κ.ά..
7. Στελέχωση της Καρδιοθωρακοχειρουργικής Κλινικής. Να σταματήσει η διαρροή γιατρών με πολιτικές μάλιστα παρεμβάσεις όπως συνέβη πρόσφατα με γιατρό που είχε πάρει θέση στην Πάτρα και τελικά μετακινήθηκε σε νοσοκομείο των Αθηνών.
8. Η αναβάθμιση του Καραμανδανείου ήταν μέρος της κεντρικής πολιτικής διαφήμισης της ΝΔ με συνεχείς αναφορές εκ μέρους του πρωθυπουργού. Αυτό σημαίνει ότι άμεσα θα αντιμετωπιστούν οι τριτοκοσμικές συνθήκες που επικρατούν στα χειρουργεία του νοσοκομείου και θα αναβαθμιστούν και άλλοι τομείς του κτιριακά αλλά και με στελέχωση ειδικοτήτων που λείπουν από το μοναδικό παιδιατρικό νοσοκομείο της ευρύτερης περιφέρειας.
9. Στελέχωση περιφερειακών νοσοκομείων. Ειδικότερα το νοσοκομείο του Πύργου λειτουργεί την Παθολογική του Κλινική για δύο και πλέον χρόνια με γιατρούς που μετακινούνται από τα νοσοκομεία της Πάτρας και άλλες περιοχές. Μία παράλογη κατάσταση που εγκυμονεί σοβαρότατους κινδύνους για τους ασθενείς και τους μετακινούμενους γιατρούς.
10. Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Εγινε σοβαρότατο βήμα με τη λειτουργία του Κέντρου Υγείας Βορείου Τομέα το Σαββατοκύριακο. Για να μπορέσει όμως να συνεχιστεί και να ολοκληρωθεί θα πρέπει να ενισχυθεί με προσωπικό και όλες τις απαιτούμενες ειδικότητες. Αυτό θα δώσει τη δυνατότητα και της 24ωρης λειτουργίας του που είναι το μεγάλο ζητούμενο και το στοίχημα για το επόμενο χρονικό διάστημα.
11. Κτιριακές δομές που έχουν εγκαταλειφθεί. Ενδεικτικά σημειώνουμε το Νοσημάτων Θώρακος που είναι σε αχρηστία από το 2017 λειτουργώντας περιστασιακά ως αποθηκευτικός χώρος. Την ίδια στιγμή λείπουν εξειδικευμένες μονάδες υγείας όπως, για παράδειγμα, μία μονάδα παρηγορητικής φροντίδας για ασθενείς τελικού σταδίου.
Με ποιά όπλα θα δοθεί η μάχη για νέο σύστημα
Επαναθεμελίωση του ΕΣΥ, ήταν η κομβική φράση που χρησιμοποίησε ο νέος υπουργός Υγείας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης μόλις παρέλαβε το υπουργείο Υγείας, τονίζοντας πως στον τομέα του «πολλά και κρίσιμα παραμένουν ανεπίλυτα και ταλαιπωρούν τη ζωή των πολιτών, ιδιαίτερα των πιο ευάλωτων».
Η ισότιμη και δωρεάν πρόσβαση όλων των πολιτών, είτε έχουν, είτε δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα, σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας, είναι το ζητούμενο της νέας ηγεσίας του υπουργείου.
Η αναμόρφωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας αποτελεί ίσως το μεγαλύτερο προσωπικό στοίχημα και για τον ίδιο τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, στην αρχή της 2ης θητείας .
Ο ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΣ ΓΙΑΤΡΟΣ
Η μεταρρύθμιση που ξεκίνησε στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας με τον προσωπικό γιατρό, παραμένει στις προτεραιότητες της νέας ηγεσίας στην Αριστοτέλους. Στόχος να πεισθούν – ενδεχομένως και με επιπλέον κίνητρα -περισσότεροι γιατροί να μπουν στο πρόγραμμα, ώστε να καλύψουν μεγαλύτερο αριθμό πολιτών ακόμη και στις πιο πυκνοκατοικημένες περιοχές της χώρας. Επίσης προτεραιότητα είναι ο ηλεκτρονικός φάκελος υγείας, που θα πρέπει να ολοκληρωθεί για όλους τους ασθενείς.
Η ΠΡΟΛΗΨΗ
Η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας είναι άρρηκτα συνδεδεμένη, εκτιμά η πολιτική ηγεσία του υπ.Υγείας, με πολύ καινοτόμες πρωτοβουλίες στον τομέα της πρόληψης, κάποιες από τις οποίες έχουν ήδη αρχίσει να γίνονται πράξη, όπως ο προληπτικός έλεγχος για τον καρκίνο του μαστού.
Ο ΝΕΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
Ο υγειονομικός χάρτης, που θα προκαλέσει αντιδράσεις στις τοπικές κοινωνίες, θα συνδυαστεί με σημαντικές παρεμβάσεις στις υποδομές του Εθνικού Συστήματος Υγείας, δίνοντας προτεραιότητα στα κέντρα υγείας και στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών. Ιδιαίτερο βάρος θα δοθεί στην αναβάθμιση 80 νοσοκομείων της χώρας και 156 κέντρων υγείας, με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης. Ζητούμενο να εκσυγχρονιστούν τεχνολογικά και να αναβαθμιστούν
ΟΙ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ
Η νέα ηγεσία του υπουργείου Υγείας γνωρίζει πως το μεγάλο αγκάθι στο σύστημα, παραμένει η έλλειψη προσωπικού και κυρίως νοσηλευτών. Μαζί με την αναδιάταξη των δομών διακυβέρνησης, προγραμματίζονται 10.000 προσλήψεις προσωπικού, κυρίως νοσηλευτών. Παράλληλα αλλάζει το μοντέλο διοίκησης των νοσοκομείων, αλλά απ ότι φαίνεται και ο τρόπος επιλογής των διοικητών τους.
Η ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ
Η επιτυχημένη – κατά γενική ομολογία – διαχείριση του δύσκολου έργου του εμβολιασμού, ακολουθεί τον νέο υφυπουργό Μάριο Θεμιστοκλέους που καλείται τώρα να διαχειριστεί μεταξύ των άλλων την αναβάθμιση της νοσοκομειακής περίθαλψης και όχι μόνο, μιας και από τις πρώτες πληροφορίες φαίνεται να αναλαμβάνει τη διαχείριση των νοσοκομείων , από το επιχειρησιακό τμήμα τους έως αυτό του ελέγχου των προμηθειών και της παρακολούθησης της «καθημερινότητας».
ΤΟ ΕΚΑΒ
Η βελτίωση στην ανταπόκριση του ΕΚΑΒ στα επείγοντα περιστατικά, ο ψηφιακός μετασχηματισμός στην υγεία, η θωράκιση της χώρας στο διεθνές φαινόμενο των ελλείψεων στα φάρμακα, αλλά και η κάλυψη των τουριστικών περιοχών με γιατρούς και νοσηλευτές είναι τα ζητήματα τα οποία η ηγεσία του υπουργείου Υγείας έχει στην ατζέντα της και άρχισε να ασχολείται με το που ανέλαβε το νέο χαρτοφυλάκιο.
Παρά τους επιπλέον 524 διασώστες, φαίνεται ότι χρειάζονται περισσότεροι, ώστε να μπαίνουν παραπάνω βάρδιες.
Η ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
Η σύσταση και πλήρης λειτουργία 56 Μονάδων Ψυχικής Υγείας, είναι στις προτεραιότητες της κυβέρνησης στον κρίσιμο τομέα της ψυχικής υγείας όπου καθημερινά οι απαιτήσεις αυξάνονται. Ένα άλλο ζητούμενο είναι ο εναρμονισμός με τις κοινές ευρωπαϊκές πολιτικές και πρακτικές στην ψυχική υγεία αλλά και η ενσωμάτωση στις σύγχρονες θεραπευτικές και επιστημονικές μεθόδους στην ψυχική Υγεία. Το έργο αυτό έχει αναλάβει ο νέος υφυπουργός Δημήτρης Βαρτζόπουλος.
Κεντρική φωτογραφία: Eurokinisi
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News