5 τρόποι διαχείρισης όταν σκέφτεσαι «δεν είμαι αρκετά καλή»
Το «δεν είμαι αρκετά καλή» είναι ο τρόπος με τον οποίο νιώθεις πως έχεις προγραμματιστεί, να κριτικάρεις διαρκώς και πολύ άδικα τον εαυτό σου, να βαραίνεις τους ώμους σου με ευθύνες και ενοχές που δεν οδηγούν πουθενά.
Τις περισσότερες φορές μπορεί να μην το κάνεις συνειδητά, απλά να είναι αυτός ο μηχανισμός άμυνας ή διαχείρισης των καταστάσεων της ζωής σου.
Το «δεν είμαι αρκετά καλή» είναι ο τρόπος με τον οποίο νιώθεις πως έχεις προγραμματιστεί, να κριτικάρεις διαρκώς και πολύ άδικα τον εαυτό σου, να βαραίνεις τους ώμους σου με ευθύνες και ενοχές που δεν οδηγούν πουθενά και καθόλου δεν σου αξίζουν, να αισθάνεσαι πως δεν είσαι αρκετή.
Αγαπημένη μου, όλες ή τουλάχιστον, οι περισσότερες έχουμε περάσει από αυτή τη φάση και είναι και εδώ θέμα εκπαίδευσης, να μάθεις τόσο καλά τον εαυτό σου που να μπορείς να κρίνεις πότε αυτό είναι μια ιστορία που λες μέσα στο μυαλό σου ή εάν υπάρχει μία πραγματικότητα πίσω από την μεγάλη κουβέντα πως δεν είσαι αρκετά καλή.
Τι θα κερδίσεις εάν πιστέψεις περισσότερο στον εαυτό σου
Είμαι σίγουρη πως κάποια στιγμή, έστω και αμυδρά, έχεις παρατηρήσει κι εσύ πως αυτό το σκεπτικό και αυτός ο τρόπος αντιμετώπισης του εαυτού σου στην πραγματικότητα δεν σε εξελίσσει και δεν σε τραβά σε μία καλύτερη εκδοχή σου.
Η αλήθεια είναι πως έχεις πολλά να κερδίσεις εάν πιστέψεις περισσότερο σε σένα.
- Θα έχεις μεγαλύτερη αντοχή, γιατί έρευνες έχουν δείξει πως η υψηλότερη αυτοεκτίμηση και αυτοπεποίθηση επηρεάζουν θετικά την αντοχή των ανθρώπων.
- Θα βελτιώσεις την ψυχική σου υγεία, καθώς θα μειώσεις το άγχος σου, θα φτιάξει η διάθεσή σου και θα τονωθεί η γενικότερη ευημερία σου.
- Θα παίρνεις καλύτερες αποφάσεις, μιας που όταν πιστεύεις στον εαυτό σου είναι υψηλότερες οι πιθανότητες να παίρνεις αποφάσεις που θα συνάδουν με το εσωτερικό και προσωπικό σου σύστημα αξιών.
- Θα έχεις καλύτερες σχέσεις με τους γύρω σου, γιατί πολύ απλά θα καλλιεργείς πιο υγιείς σχέσεις, δε θα βασίζεσαι στην εξωτερική αποδοχή και επιβεβαίωση των ανθρώπων και θα παρουσιάζεις την αυθεντικότερη εκδοχή σου.
5 ερωτήσεις που πρέπει να απαντάς όταν σκέφτεσαι πως «δεν είμαι αρκετά καλή»
Προκαλώντας τον εαυτό σου να απαντά σε αυτές τις ερωτήσεις, θα μπορείς να επιστρέφεις στη στιγμή και με καθαρή σκέψη να αξιολογείς εάν όντως υπάρχει κάποιο περιθώριο βελτίωσης ή εάν πέφτεις σε ένα στείρο μοτίβο συμπεριφοράς και αντίδρασης.
1. Τι αποδείξεις έχω πως δεν είμαι αρκετά καλή;
Συχνά αυτού του είδους η σκέψη βασίζεται περισσότερο στα συναισθήματά μας παρά σε κάτι που αποτελεί απτή πραγματικότητα με αποδείξεις. Όταν όντως πάρουμε τον χρόνο να εξετάσουμε τα δεδομένα, συνήθως συνειδητοποιούμε πως είμαστε πολύ καλύτερες από αυτό που θεωρούμε μέσα στο κεφάλι μας. Υπενθύμισε στον εαυτό σου πόσο σκληρά έχεις δουλέψει και τι έχεις αντιμετωπίσει, για να φτάσεις σήμερα στο σημείο που βρίσκεσαι.
2. Μήπως συγκρίνω άδικα τον εαυτό μου με άλλους;
Ειδικότερα στην εποχή των social media, αυτή είναι μία τόσο συχνή παγίδα, στην οποία πέφτουμε οικειοθελώς. Εάν συγκρίνεις τον εαυτό σου με άλλους, καλό είναι να θυμάσαι πως δεν ισχύουν οι ίδιες συνθήκες για όλους και συν τοις άλλοις, ο καθένας έχει το αποκλειστικά δικό του μονοπάτι ζωής και αυτό που ακολουθούμε εμείς δεν χρειάζεται να είναι ίδιο με κανενός άλλου.
3. Ποια είναι τα δυνατά μου στοιχεία και τα κατορθώματά μου;
Είναι ένα kind reminder στον εαυτό σου, να στρέψεις την προσοχή σου στα δυνατά σου στοιχεία, στα προτερήματά σου, σε εκείνα που σε κάνουν ξεχωριστή, σε όσα έχεις κατορθώσει και καταφέρει μέχρι σήμερα, παρά τις αντιξοότητες που μπορεί να έχουν εμφανιστεί στον δρόμο σου. Πάρε λίγο χρόνο ακόμα και για να καταγράψεις όλα αυτά εάν χρειαστεί.
4. Ποιο είναι το χειρότερο που μπορεί να συμβεί εάν δεν είμαι αρκετά καλή;
Όλως περιέργως, μόλις βάλεις τον εαυτό σου σε αυτή τη διαδικασία, να απαντήσει στο ποιο είναι το χειρότερο δυνατό σενάριο που μπορεί να παρουσιαστεί εάν δεν είσαι αρκετά καλή, θα παρατηρήσεις πως στην τελική δε θα συμβεί και κάτι τραγικό, η Γη θα συνεχίσει να γυρίζει και ο κόσμος θα συνεχίσει να υπάρχει. Ασκούμε πολλή πίεση στον εαυτό μας με αυτή την ανάγκη τελειομανίας, κάτι που αποδεικνύεται ξανά και ξανά μη ρεαλιστικό και καθόλου βοηθητικό.
5. Τι μπορώ να κάνω για να νιώσω καλύτερα;
Αυτό είναι ένα κομμάτι της αυτοφροντίδας σου. Τη στιγμή που κατανοείς πως η αυτοεκτίμηση και η αυτοπεποίθησή σου μπορεί να έχουν φτάσει στο ναδήρ, να στρέφεις την προσοχή σου εκεί που πρέπει, δηλαδή σε σένα. Μπορείς να κάνεις ένα διάλειμμα από ό,τι σε προβληματίζει, να φροντίσεις το σώμα και το πνεύμα σου, να μιλήσεις με μία φίλη σου ή με τον ψυχοθεραπευτή σου, να κάνεις κάτι που απλά θα σου φέρει ευχαρίστηση.
Με πληροφορίες από psychcentral.com
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News