700 εκ. ευρώ για το Σχέδιο Πόλης στην Πάτρα
Από το 2020 και μετά, τρέχουν ασφυκτικές προθεσμίες, ενώ χάνονται ρυμοτομούμενα οικόπεδα

Επέστρεψε το δημοτικό συμβούλιο της Πάτρας, το χρόνιο και δυσεπίλυτο πρόβλημα των απαλλοτριωμένων εκτάσεων για την εξυπηρέτηση των αναγκών του Σχεδίου Πόλης.
Το θέμα που ήρθε προς συζήτηση στην ημερήσια διάταξη, αφορούσε τον αποχαρακτηρισμό ιδιωτικής περιουσίας αρκετών στρεμμάτων, στο κεντρικό τμήμα της παραλιακής ζώνης των Βραχναιίκων. Μια περιοχή η οποία τα τελευταία χρόνια γνωρίζει οικιστική και τουριστική ανάπτυξη, με αποτέλεσμα οι ιδιοκτήτες ακινήτων να κινούν διαδικασίες απελευθέρωσης των περιουσιών τους, για να τις εκμεταλλευθούν εμπορικά, αλλά σε βάρος του σχεδίου πόλης.
Στην επίμαχη υπόθεση, οι αβλεψίες προηγούμενων κοινοτικών και δημοτικών αρχών, είχαν ως αποτέλεσμα ο Δήμος Πατρέων να αναγκάζεται σήμερα σε επιστροφή όλου του ρυμοτομούμενου εδαφικού τμήματος στην ιδιοκτήτρια, καθώς υπήρξε καθυστέρηση δεκαετιών (σ.σ. από το 1972) στην απόδοση του οικονομικού ανταλλάγματος του θιγόμενου.
«Την Τετάρτη ήταν, θεωρώ, μία μοναδική περίπτωση, όπου το ιδιωτικό συμφέρον υπερίσχυσε του δημοσίου συμφέροντος» είπε στην «Π» η αρμόδια αντιδήμαρχος πολεοδομικών και κυκλοφοριακών ρυθμίσεων, Τασία Τογιοπούλου.
Η συγκεκριμένη περίπτωση ρυμοτομούμενου εδαφικού τμήματος που χάνεται, λόγω υπερβολικής καθυστέρησης των δημοτικών αρχών να αποζημιώσουν τους ιδιοκτήτες του, δεν είναι η μόνη. Δεκάδες είναι οι περιπτώσεις όπου έχουν χαθεί εδαφικά τμήματα του Σχεδίου Πόλης και μαζί μελλοντικοί δρόμοι και πλατείες.
Οπως εξήγησε η αντιδήμαρχος Τασία Τογιοπούλου, υπάρχουν ρυμοτομικά σχέδια του ενιαίου Δήμου Πατρέων ή των πρώην καποδιστριακών δήμων, που έρχονται από το παρελθόν. Από το 2020 όμως και μετά, με τον νόμο 4759 κάθε ιδιοκτήτης -και αυτό αφορά όλα τα ρυμοτομικά σχέδια που υπάρχουν στον Δήμο Πατρέων- μπορεί με μία αίτησή του, εφόσον ρυμοτομείται το ακίνητό του, είτε από δρόμο είτε από πλατεία ή από άλλη κοινωφελή δραστηριότητα, να του αποδοθεί οικοδομήσιμο το κομμάτι αυτό, αν ο Δήμος εντός έξι μηνών από την υποβολή του φακέλου, δεν έχει καταβάλει αποζημίωση ή δεν έχει κάνει πράξη επανεπιβολής της ρυμοτομίας. Δηλαδή από το 2020 και μετά, τρέχουν ασφυκτικές προθεσμίες για τον Δήμο Πατρέων, να βρει χρήματα και να αποζημιώσει ιδιοκτήτες ή να επιστρέψει ως οικοδομήσιμα τα ρυμοτομούμενα τμήματα της ιδιοκτησίας.
Η κυρία Τογιοπούλου, για να περιγράψει το μέγεθος του προβλήματος, είπε ότι εάν σήμερα χρειαζόταν να καταβληθούν όλες οι αποζημιώσεις των ρυμοτομούμενων εδαφικών τμημάτων του σχεδίου πόλης, ο Δήμος Πατρέων θα έπρεπε να βρει περίπου 600 – 700 εκατ. ευρώ για να μην χάσει τα ρυμοτομούμενα ακίνητα, που αφορούν δρόμους και πλατείες.
Σε άμεση προτεραιότητα έχουν τεθεί σήμερα 80 εκκρεμείς φάκελοι προς επεξεργασία που βρίσκονται κοντά ή στα πρόθυρα απώλειας της ρυμοτομίας, αλλά πολλές φορές οι υπηρεσίες δεν προλαβαίνουν.
«Στις πλατείες, η αλήθεια είναι ότι δεν κερδίζουμε πάντα στην πράξη. Εχουμε χάσει πλατείες ή τμήματα πλατειών που έχουν αποδοθεί στους ιδιοκτήτες ως οικοδομήσιμες» παραδέχθηκε η κυρία Τογιοπούλου, η οποία τονίζει την κοινωνική σημασία του προβλήματος.
«Βλέπουμε την ανάπτυξη της πόλης στο μέλλον και δεν θέλουμε να υπάρχουν αμιγώς οικοδομικά τετράγωνα, μόνο μπετόν και σπίτια. Θέλουμε να υπάρχουν ανάσες μέσα στην πόλη, όπου να μπορεί ο κόσμος να κυκλοφορεί, να υπάρχουν παιδικές χαρές και άλλες κοινωφελείς χρήσεις. Εχουμε πολλά τέτοια ζητήματα, αλλά προσπαθούμε όσο το δυνατόν περισσότερο να κερδίζουμε ανοιχτούς χώρους στην πόλη. Χωρίς όμως πάντα να κερδίζουμε και τη μάχη, σε ό,τι αφορά τις πλατείες και τους άλλους κοινωφελείς χώρους».
Διαβάστε επίσης
Πάτρα: Παράνομη χωματερή, δίπλα στο λιμάνι! Υγειονομική «βόμβα» στην οδό Ανθείας – Αυτοψία της «Π»
Τραγωδία στη Ναύπακτο: 21χρονη βρέθηκε νεκρή στο σπίτι της, τι διερευνά η Αστυνομία ΒΙΝΤΕΟ
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News