Δυτική Ελλάδα: Προληπτικά μέτρα για την πανώλη των μικρών μηρυκαστικών

Εχουν συσταθεί τα τοπικά κέντρα ελέγχου της ασθένειας στις τρεις Περιφερειακές Ενότητες, ελέγχονται όλες οι μετακινήσεις ζώων βάση επιδημιολογικής διερεύνησης και πραγματοποιείται επιτόπια κλινική διερεύνηση σε αιγοπρόβατα από κτηνιάτρους

Αιγοπρόβατα

Με πρωτοβουλία του Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης Ανδρέα Φίλια, σήμερα Δευτέρα 22 Ιουλίου 2024 πραγματοποιήθηκε σύσκεψη με υπηρεσιακούς παράγοντες της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας σχετικά με τα προληπτικά μέτρα που λαμβάνονται εντός της Περιφέρειας για την πανώλη των μικρών μηρυκαστικών, κρούσματα της οποίας έχουν εμφανιστεί τις προηγούμενες ημέρες σε περιοχές των Τρικάλων και Λάρισας. Στην σύσκεψη τονίστηκε ότι στην Περιφέρειά μας δεν έχει εμφανιστεί κάποιο κρούσμα, ενώ έχουν ληφθεί όλα τα προβλεπόμενα προληπτικά μέτρα από το Εθνικό Σχέδιο Έκτακτης Ανάγκης.

Συγκεκριμένα, έχουν συσταθεί τα τοπικά κέντρα ελέγχου της ασθένειας στις τρεις Περιφερειακές Ενότητες, ελέγχονται όλες οι μετακινήσεις ζώων βάση επιδημιολογικής διερεύνησης και πραγματοποιείται επιτόπια κλινική διερεύνηση σε αιγοπρόβατα από κτηνιάτρους. Έτι περαιτέρω, στην σύσκεψη αποφασίστηκε:

  1. Η λήψη επιπρόσθετων υγειονομικών μέτρων κατά την μετακίνηση ζώων που προέρχονται από εκτροφές εκτός Περιφέρειας.
  2. Η εντατική κλινική διερεύνηση σε εκτροφές της περιοχής.
  3. Η άμεση συνεργασία με τις κτηνιατρικές υπηρεσίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και των λοιπών Περιφερειών.

Σημειώνεται ότι η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας έχει διαθέσει δύο επισήμους κτηνιάτρους στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, οι οποίοι έχουν μεταβεί στα Τρίκαλα και συνδράμουν το έργο των εκεί αρχών.

Τονίζεται ότι η πανώλης των μικρών μηρυκαστικών είναι νόσημα υποχρεωτικής δήλωσης και δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο. Τα ζώα παρουσιάζουν πυρετό, ρινικό και οφθαλμικό έκκριμα (θυμίζει εικόνα βρεγμένου προσώπου), νεκρωτική στοματίτιδα (πλάκες γκριζωπού χρώματος) με δυσοσμία στην στοματική κοιλότητα, αναπνευστικά συμπτώματα και διάρροια, τα οποία είναι και τα χαρακτηριστικά συμπτώματα της νόσου. Η θνησιμότητα είναι πολύ μεγάλη. Η άμεση επαφή με ζώα που νοσούν και η χρήση κοινών βοσκοτόπων και υδάτινων συλλογών πρόσληψης νερού αποτελεί τον κύριο τρόπο μετάδοσης του νοσήματος. Η μεταφορά της νόσου σε απόσταση πραγματοποιείται με τη διακίνηση νόμιμη ή παράνομη των ζώων, τα οποία είτε βρίσκονται σε στάδιο επώασης, είτε νοσούν.

Οι ιδιοκτήτες εκμεταλλεύσεων αιγοπροβάτων θα πρέπει να αυξήσουν τα μέτρα βιοασφάλειας στις εκτροφές τους, ώστε να μειώσουν τις πιθανότητες εισόδου του νοσήματος σε αυτές, συμβάλλοντας έτσι και στην αποτροπή περαιτέρω διασποράς του νοσήματος. Δεν πρέπει να προβαίνουν σε οποιαδήποτε παράνομη αγοραπωλησία ζώων, ενώ σε περίπτωση εμφάνισης συμπτωμάτων θα πρέπει να απευθύνονται στις κατά τόπους κτηνιατρικές υπηρεσίες.

Διαβάστε επίσης:

Δίωξη Ναρκωτικών Πάτρας: Κυνήγι χασισοκαλλιεργητών σε χαράδρες της Φωκίδας!

ΗΠΑ: Δημοσκοπήσεις δείχνουν μάχη στήθος με στήθος της Κάμαλα Χάρις με τον Ντόναλντ Τραμπ

Πέθανε η πρώην παίκτρια του Masterchef Ντέμη Γεωργίου

Κρήτη: Άγριος ξυλοδαρμός Ελληνοκαναδού χρηματιστή για μια παρατήρηση,του έκαναν 60 ράμματα στο κεφάλι

Παρέμβαση Φαρμάκη για το τρένο: Ενωση δυνάμεων για άσκηση πίεσης