Ο Πατραϊκός δεν θέλει Αιολικό, ομόφωνο «όχι» στην ΠΔΕ – Μπλέτσας: «Η περιοχή είναι ήδη επιβαρυμένη»

«Να γίνει άμεσα χωροταξική αναθέωρηση για τις ανανεωσιμες πηγές ενέργειας, πριν προχωρήσει η καταιγίδα με φωτοβολταϊκά και ανεμογεννήτριες»

ΑΙΟΛΙΚΟ ΠΑΡΚΟ Το περιφερειακό συμβούλιο είναι απέναντι στη δημιουργία αιολικού πάρκου στον Πατραϊκό

Μπορεί ο Πατραϊκός Κόλπος να έχει περάσει θεωρητικά στην πρώτη φάση ανάπτυξης των υπεράκτιων αιολικών πάρκων στη χώρα μας, με χρονοδιάγραμμα υλοποίησης μέχρι το 2030, η περιφερειακή αρχή, όμως και οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης έχουν ξεκάθαρες εντάσεις, οι οποίες αποτυπώθηκαν ευκρινώς στο προχθεσινό περιφερειακό συμβούλιο.

Η συζήτηση ήρθε στη Λογοδοσία, μετά από παρέμβαση του μέλους της παράταξης Καρπέτα Νίκου Κοτρωνιά, ο οποίος ζήτησε περισσότερες πληροφορίες για τις μελέτες, κ.λπ. Ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης Βιώσιμης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Λίνος Μπλέτσας έδωσε τεχνικά στοιχεία, ενώ μετά το πέρας της διαδικασίας δήλωσε και τα εξής στην εφημερίδα «Πελοπόννησος»: «Θυμίζουμε ότι η Περιφερειακή Επιτροπή Περιβάλλοντος είχε γνωμοδοτήσει αρνητικά και μάλιστα ομόφωνα στη συνεδρίασή της στις 29 Δεκεμβρίου 2023 για το θέμα των αιολικών πάρκων στην προτεινόμενη περιοχή ανάπτυξης από τον Ψαθόπυργο περίπου μέχρι το Μεσολόγγι. Ακόμη κι αν το υπουργείο δώσει έγκριση να προχωρήσει το έργο, το περιφερειακό συμβούλιο θα είναι απέναντι». Και ο Λίνος Μπλέτσας πρόσθεσε τα εξής: «Οφείλουμε να συντονίσουμε τις κινήσεις μας και να μην επιτρέψουμε να γίνει όλο αυτό. Θα πρέπει να επαναπροσδιοριστεί η περιοχή, η οποία είναι ήδη επιβαρυμένη. Εμείς λέμε να γίνει άμεσα χωροταξική αναθεώρηση για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, πριν προχωρήσει η καταιγίδα με φωτοβολταϊκά και ανεμογεννήτριες για να μην έχουμε και αντικρουόμενες χρήσεις».

Η ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ

Κάθετα απέναντι στη δημιουργία αιολικών πάρκων είναι και η αντιπολίτευση και χαρακτηριστικές είναι οι τοποθετήσεις του επικεφαλής της παράταξης «Μαζί Αλλάζουμε-Δυτική Ελλάδα» Κώστα Καρπέτα. «Αυτά τα σχέδια πρέπει να ακυρωθούν και θα ακυρωθούν. Μιλάμε για μεταλλικά θηρία στον θαλάσσιο χώρο μας. Εχουμε να κάνουμε με μια κλειστή υπερευαίσθητη θάλασσα που θα μετατραπεί σε κρανίου τόπο» είπε χαρακτηριστικά, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η τοποθέτηση της Λαϊκής Συσπείρωσης.

46 ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ ΣΕ 139 Τ.Μ.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, το υπεράκτιο αιολικό πάρκο του Πατραϊκού θα αποτελείται από συστοιχία ανεμογεννητριών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που εδράζονται σταθερά στον βυθό και θα είναι μέγιστης ισχύος 695 MW. Το βάθος του Πατραϊκού είναι μικρό, οπότε προσφέρεται μόνο για θεμελιωμένα στον βυθό θαλάσσια αιολικά πάρκα. Η θαλάσσια έκταση που θα καταλαμβάνει το πάρκο των υπεράκτιων ανεμογεννητριών είναι 139 τετραγωνικά χιλιόμετρα και προβλέπεται να τοποθετηθούν μέχρι 46 ανεμογεννήτριες.

Διαβάστε επίσης

Καιρός: Με φθινοπωρινές διαθέσεις μας αποχαιρετά ο Αύγουστος – Πως εξελίσσεται η «ψυχρή λίμνη», η πρόγνωση για την Πάτρα

Πάτρα: «Πρεμιέρα» για το νέο εμπορικό πάρκο στην πρώην ΑΒΕΞ, ποιος και πότε θα κόψει πρώτος κορδέλα

Πάτρα: Αναστάτωση τα ξημερώματα στο νοσοκομείο «Άγιος Ανδρέας» από καπνούς, άμεση επέμβαση της Πυροσβεστικής, τι συνέβη ΦΩΤΟ

O αθλητισμός, η οικονομική ανάπτυξη της Αχαΐας και το Επιμελητήριο

Καιρός: Κλειστή η Παλαιά Εθνική Πατρών-Κορίνθου υπό τον φόβο κατολισθήσεων

Φίδι σε εκκλησία στο Μεσολόγγι: «Πάγωσαν» οι πιστοί στη θέα του πάνω από τις εικόνες ΒΙΝΤΕΟ

Ασύλληπτος ο απατεώνας που πούλησε σε Πατρινό …40 κάλπικες λίρες