Κανένα έργο αποκατάστασης στην ιστορική Πάτρα, τι αποκαλύπτει στην «Π» ο προϊστάμενος της υπηρεσίας νεότερων μνημείων ΦΩΤΟ

Γ. Παπανδρέου στην «Π»: «Από το 2022 περιμένουμε απάντηση του Δήμου για αποκατάσταση συντριβανιών στις Πλατείες Γεωργίου και Ολγας».

ιστορική Ο Γιώργος Παπανδρέου επιδεικνύει στον Παναγιώτη Ρηγόπουλο, τα έγγραφα της Υπηρεσίας του προς τον Δήμο Πατρέων

Αγάλματα… αποκεφαλισμένα, αμαυρωμένα, ετοιμόρροπα και σπασμένα. Σιντριβάνια άνυδρα, διαβρωμένα, βανδαλισμένα και σπασμένα… Αυτή είναι η εικόνα απαξίωσης και εγκατάλειψης που στιγματίζει πολλά υπαίθρια έργα τέχνης της Πάτρας, προσβάλλοντας όχι μόνο την αισθητική, αλλά και την ιστορία της πόλης.

Την ίδια ώρα, πολλά από αυτά τα έργα τέχνης, είναι χαρακτηρισμένα ως διατηρητέα μνημεία από το υπουργείο Πολιτισμού!
Ο προϊστάμενος της Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Εργων Δυτικής Ελλάδας Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας στην «Πελοπόννησο», παραδέχεται:

«Τα αγάλματα και οι προτομές αποτελούν ένα πολύ σοβαρό κεφάλαιο για την αισθητική της πόλης μας, αλλά και για την ιστορική της διαδρομή.

Ακέφαλο παραμένει το άγαλμα στην πλ. Βορείου Ηπείρου

Ακέφαλο παραμένει το άγαλμα στην πλ. Βορείου Ηπείρου

Εμείς ως Υπηρεσία έχουμε χαρακτηρίσει κάποια από αυτά τα έργα ως νεότερα μνημεία. Δυστυχώς τόσο αυτά όσο και τα άλλα, που δεν είναι χαρακτηρισμένα, έχουν την ίδια τύχη στην Πάτρα: Είναι εγκαταλελειμμένα και στην τύχη τους!».

Και συμπληρώνει:

 

«Αυτή τη στιγμή, η κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα αγάλματα είναι πάρα πολύ άσχημη! Αυτό είναι αδιαφορία! Θα μπορούσε ο Δήμος περιοδικά να τα συντηρεί, να τα καθαρίζει, μαζί με τον περιβάλλοντα χώρο. Δεν βλέπω ανταπόκριση από τον Δήμο απέναντι στην Υπηρεσία μας. Θα πρέπει να υπάρξει κάποια φροντίδα εκ μέρους του προς τα αγάλματα. Τουλάχιστον προς αυτά που βρίσκονται στο ιστορικό κέντρο.

Οποιοδήποτε άγαλμα, ανδριάντας, προτομή, στήλη, ηρώο, θέλει και ανάλογο περιβάλλοντα χώρο. Οταν αυτός είναι κατεστραμμένος για διάφορους λόγους, αναιρεί το ίδιο το σύμβολο!».

«ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΕΡΓΟ»

Οσο και αν φαίνεται παράξενο, η Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων δεν έχει αναλάβει κανένα έργο στην Πάτρα, την ίδια ώρα που «τρέχει» έργα σε όλη την Πελοπόννησο, σε Αιτωλοακαρνανία, Φωκίδα, Ιθάκη, Λευκάδα, Κεφαλονιά και Ζάκυνθο:

«Εμείς είμαστε έτοιμοι σαν Υπηρεσία να παρέμβουμε για την αποκατάσταση των μνημείων. Εχουμε μια τεράστια αλληλογραφία που έχουμε στείλει στον Δήμο. Αλλά αποτέλεσμα δεν έχουμε!

Σαν Υπηρεσία, δεν έχουμε ούτε ένα έργο στην Πάτρα! Απεναντίας την ίδια ώρα προχωρούμε δύο μεγάλα έργα στο Ναύπλιο: Κτίριο Βίγκα, Παλαιό Τελωνείο και πάμε για ένα ακόμα τρίτο, του Τερζάκη. Εχουμε κτίριο στη Σπάρτη, στο Γαλαξίδι, τον Πύργο του Κουμουνδούρου στη Μάνη, τελειώσαμε στο Μεσολόγγι το Ξενοκράτειο Μουσείο και τόσα άλλα. Εδώ στην Πάτρα, δυστυχώς, δεν μπορούμε να κάνουμε κανένα έργο! Προφανώς και δεν υπάρχει συνεννόηση με τον Δήμο».

ΣΙΝΤΡΙΒΑΝΙΑ-ΦΑΝΟΣΤΑΤΕΣ

Για τα σιντριβάνια και τους φανοστάτες της πλ. Γεωργίου, αλλά και το σιντριβάνι της πλ. Ολγας, ο κ. Παπανδρέου μάς εξηγεί, ότι με την υπ’ αρ. πρωτ. ΥΠΠΟΑ/175820/14318/2272/17.06.2016 (ΦΕΚ 134/Α.Α.Π./15.7.2016) Υπουργική Απόφαση, έχουν χαρακτηριστεί ως μνημεία.
Πριν 5 χρόνια, με το αρ. πρωτ.44375/17-07-2019 αίτημα του Δήμου Πατρέων, ζητήθηκε από τη Διεύθυνση Συντήρησης Αρχαίων και Νεωτέρων Μνημείων η εκπόνηση μελέτης συντήρησης.

Η αρμόδια Διεύθυνση Συντήρησης Αρχαίων και Νεωτέρων Μνημείων συνέταξε μελέτη Συντήρησης-Αποκατάστασης των δύο σιντριβανιών και των φανοστατών επί της πλ. Γεωργίου Α΄, όπως και για το σιντριβάνι επί της πλατείας Ολγας, ικανοποιώντας το αίτημα του Δήμου.
Στις 18-02-2022 η εν λόγω μελέτη (με όλες τις απαιτούμενες εγκρίσεις) κοινοποιήθηκε στον Δήμο με συνημμένο ένα τεύχος θεωρημένης μελέτης.

Ακολούθως, η Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων Δυτικής Ελλάδας ενημέρωσε τον Δήμο για την αναγκαιότητα της προστασίας και αποκατάστασης των μνημείων (η υπ’ αρ. πρωτ. ΥΠΟ/129287/17-03-2023).

ιστορική

Οπως αναγράφεται στο έγγραφο, εστάλη στον Δήμο και το οποίο αποκαλύπτει σήμερα η «Π»:

«Η Υπηρεσία μας δήλωσε στον Δήμο, ότι παραμένει στη διάθεσή του για να συμβάλλει στην επίβλεψη του έργου, αλλά και στην επίλυση τυχόν τεχνικών προβλημάτων που αφορούν στη συντήρηση-αποκατάσταση, στην ανάδειξη και εν γένει στην προστασία των σιντριβανιών».
Τι έγινε όμως μετά; Ο κ. Παπανδρέου αποκαλύπτει:
«Από τότε δεν λάβαμε καμία επίσημη απάντηση από τον Δήμο Πατρέων! Ο Δήμος, εάν είχε κάποιο ενδιαφέρον, θα έπρεπε να ζητούσε εκτίμηση κόστους αποκατάστασης από τη Διεύθυνση και θα μπορούσε ακολούθως να εντάξει το έργο αποκατάστασης και συντήρησης, σε κάποιο πρόγραμμα. Το κόστος αποκατάστασης των σιντριβανιών της πλ. Γεωργίου, δεν πρέπει να ξεπερνάει τις 150.000 ευρώ. Αυτό που αποδεικνύεται είναι ότι δεν επιδεικνύει κανένα ενδιαφέρον».

ΚΕΡΑΣ ΑΜΑΛΘΕΙΑΣ

Στην πλ. Ολγας, το σιντριβάνι με το Κέρας της Αμάλθειας είναι χαρακτηρισμένο ως νεότερο μνημείο, λέει ο κ. Παπανδρέου στην «Π» και σημειώνει:
«Πάνε και τρίβουνε τη βάσκα για να απαλείψουν τα συνθήματα που είναι αναγεγραμμένα πάνω της, σαν να είναι μάρμαρα οικοδομής και την κατακρεουργούν! Με τον τρόπο αυτό ανοίγουν οι πόροι του μαρμάρου, τραβάει ακόμα περισσότερο την μπογιά και χαλάει το μάρμαρο. Το έχουμε πει τόσες φορές. Δεν καταλαβαίνουνε! Εχουμε προσφερθεί ως Υπηρεσία να συντάξουμε μελέτη αποκατάστασης, τόσο γι αυτό, όσο και για τον ανδριάντα του Μιχαλακόπουλου. Δεν μπορείς να βάζεις αυτά τα δύο έργα σε μια πλατεία και να τα αφήνεις στην τύχη τους.
Και από την άλλη, να πηγαίνεις να κάνεις επεμβάσεις στον περιβάλλοντα χώρο: Φράκτες για παιδικές χαρές, κράσπεδα, παγκάκια. Εντάξει, όλα να τα κάνουμε, αλλά να υπάρχει μια αλληλουχία στον περιβάλλοντα χώρο, ώστε να μπορεί να αναδειχθεί το έργο».

 

Διαβάστε επίσης:

 

Απόστολος Λύτρας για Σοφία Πολυζωγοπούλου: «Ακούστηκαν υπερβολές, γελάει ο κόσμος»

Το Instagram θα επιτρέπει πλέον στους γονείς να βλέπουν σε ποιους στέλνουν μήνυμα τα παιδιά τους

Ghosting: Το εκνευριστικό trend της νέας γενιάς ,τελικά, πότε είναι εντάξει να «εξαφανίζεσαι»;